fly napisał(a):Cze!
Jeśli chodzi o zakupy w Szwecji/ to na kasie pani się zawsze pyta w jakiej walucie płatność, czyli w moim wypadku pyta svenskie og norskie?
i ja odpowiadam Mastercard/norskie.
O co chodzi...
otóż jeśli svenskie to kurs sklepu/banku na miejscu z ewentualną prowizją.
jeśli norskie/Mastercard to kurs banku w którym w karta została wydana.
pozdro
fℓу
ps.często i gęsto nie pytają jaka waluta ma być środkiem płatniczym i potem są takie kwiatki jak przeglądamy konto .
Kucharp napisał(a):Witam. Czy można płacić kartą za autostrady na Chorwacji.
agnieszka-l napisał(a):Witajcie, a czy ktoś z Was korzystał może z karty zbliżeniowej ING? Pytałam w banku, to jakoś dziwnie tłumaczą, ogólnie wychodzi, że bardzo się nie opłaca używać jej w Chorwacji :/
Endrju napisał(a):agnieszka-l napisał(a):Witajcie, a czy ktoś z Was korzystał może z karty zbliżeniowej ING? Pytałam w banku, to jakoś dziwnie tłumaczą, ogólnie wychodzi, że bardzo się nie opłaca używać jej w Chorwacji :/
Ja 4 lata temu takiej używałem i to był ostatni raz, gdyż kursy przeliczeń były z innej planety. Teraz płacę z PKO S.A. i jest przystępnie.
krakus84 napisał(a):Jezeli uzywacie karty walutowej MasterCard to w CRO placicie karta € czy $?
bluesman napisał(a):Jadę na wakacje by się cieszyć okolicznościami przyrody zdumiewa mnie, że ktoś liczy kasę do tego stopnia, że problemem jest wydanie np 100zł więcej ale na piwo w konobie i takie tam wydaje więcej
Jadę z małżonką i specjalnie nie liczę, a jestem emerytem Trzeba zachować zdrowy rozsądek
bluesman napisał(a):Jadę na wakacje by się cieszyć okolicznościami przyrody zdumiewa mnie, że ktoś liczy kasę do tego stopnia, że problemem jest wydanie np 100zł więcej ale na piwo w konobie i takie tam wydaje więcej
Jadę z małżonką i specjalnie nie liczę, a jestem emerytem Trzeba zachować zdrowy rozsądek
krakus84 napisał(a):.Nie chce mi sie biegac po kantorach w PL i wymieniac zlotowki na euro pozniej w CRO biegac po kantorach i wymieniac euro ma kuny.wole zaplacic karta i miec swiety spokoj. A pytam o walute bo mam obie karty.
Janusz Bajcer napisał(a):krakus84 napisał(a):.Nie chce mi sie biegac po kantorach w PL i wymieniac zlotowki na euro pozniej w CRO biegac po kantorach i wymieniac euro ma kuny.wole zaplacic karta i miec swiety spokoj. A pytam o walute bo mam obie karty.
Za apartament też płacisz kartą.
Na targu owoców nie kupujesz.
paulr napisał(a):Apartament przelew a nie wszędzie są targi;) albo np w Tribunj na targu obok konzuma mieli ceny za owoce kilka razy droższe niż w sklepie.
Co nie zmienia faktu że z samą kartą lepiej nie jechać.
A jak ktoś jedzie i większość kasy na karcie to i tak co najmniej 2 różne banki najlepiej.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne