Endrju napisał(a):Marszal napisał(a):Założyłem konto w banku Pekao SA grupa Unicredit, właśnie jestem w Chorwacji w Makarskiej, za autostrady czy też paliwo płaciłem karta, także i tutaj na miejscu płacę za co wie da kartą, kurs to na dzień wczorajszy 0.58gr za kune, z bankomatu jeszcze nie wyplacalem.
Z bankomatu ciśnij opcję wypłata na HRK wyjdzie Ci ok.0,58, ja raz z rozpędu nacisnąłem złotóweczki i poszło po 0,62...
Ja tak samo, za pierwszą wypłatą wcisnąłem "Charge in PLN" (w moim tłumaczeniu "Obciążenie w PLN"...) i poszło po 61 groszy (...ale wg proponowanego przez Bank Zagrzebski przewalutowania). Następną razą po przemyśleniach tarasowych wcisnąłem "Charge in HRK" i bingo - kurs circa 58 groszy.
Z ciekawostek - płacenie w sklepach kartą dawało wyższy kurs od wyciągania kasy z bankomatu. Niewielka to różnica, maksymalnie w okolicach grosza, ale jednak na korzyść bankomatu, nie będę wklejał kursów ze strony banku, bo ktoś znowu obsobaczy za liczenie na czwartym miejscu po przecinku. No i te przewalutowania: na bramkach za autostrady, w Bakmazie i w Tommy - w każdym inny kurs tego samego dnia.
Jeśli nie trafi mi się euro w jakimś wyjątkowo korzystnym kursie w okolicach 4 zeta na przykład, to nic nie zmusi mnie do wożenia gotówki przez pół europy i do tego to ryzyko kursowe.
Pozdrav