Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gatess
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gatess » 03.06.2016 20:45

No to po psikusie w t-mobile bankowe które zmienia regulamin z 01.08 a co za tym idzie czas zmienic niestety konto.

A więc po głębszej analizie założyłem konto w PKO SA - Eurokonto Aktywne Plus + karta Visa Debit Gold .

Co dobrego dla Nas Cromaniaków w tym zestawie produktów - w duzym skrócie napiszę może się komuś przyda.

Samo konto kosztuje 9,99 ale dostajemy całkiem ciekawy pakiet ubezpieczeń (deal z Alianz)

-Assistance Domowy - pomoc wyspecjalizowanego fachowca (m.in. hydraulika, ślusarza, elektryka) w przypadku awarii w Twoim mieszkaniu. Naprawę sprzętu RTV, AGD (pralek, zmywarek, lodówek) oraz pomoc informatyka w razie awarii komputera.
Assistance Medyczny w Kraju - pomoc medyczną w kraju po nieszczęśliwym wypadku, np. wizytę lekarza lub pielęgniarki, transport do/ze szpitala lub przychodni.
Assistance za Granicą - pomoc w podróży zagranicznej na terenie wszystkich państw świata, w razie wypadku lub nagłego zachorowania, m.in. pokrycie kosztów leczenia, rekonwalescencji, transportu medycznego do Polski, pomocy prawnej.
Assistance Samochodowy - pomoc w podróży samochodem w Polsce i w krajach Unii Europejskiej w razie wypadku lub awarii, m.in. usunięcie usterki, holowanie do warsztatu, nocleg w hotelu a także informacja telefoniczna o natężeniu ruchu i stanie dróg w Polsce.
Ponadto do Twojej dyspozycji oddajemy usługę Assistance Informacyjny, w ramach którego możesz korzystać z ciekawych Infolinii dotyczących różnych dziedzin życia, m.in: Infolinii Medycznej, Twoje Dziecko, Twój Dom i Ogród, Podróżnej.

Jak coś mogę dać skan z zakresami i kwotami obejmującymi ubezp. - są całkiem niezłe
Uwaga Assistance samochodowy =auto do 10 lat

Co do karty - to VISA DEBIT GOLD jest moim zdaniem najkorzystniejszą karta do płatności za granicą a czego ?

Ponieważ przewalutowanie jest tylko po stronie VISA po jej kursach
cytat z regulaminu " P 4.1.5 - Transakcje wykonane kartą j.w w walutach obcych są przeliczane w dniu transakcji z waluty w jakiej transakcja została dokonana na dolary USD a nastepnie na złote, według kursów w systemie VISA.

Co to znaczy dla Kowalskiego - wybieramy kasę w Cro ze ściany lub bezgotówkowo i przelicza wg tego kalkulatora :

LINK [url]https://www.visa.pl/karty-dla-ciebie/kalkulator-walutowy[/url]
Koszt na dziś 1 Croatian Kuna = 0,587027 Polish Zloty moim zdaniem rewelacja patrząc że nie bawimy się w kantory itd.
Karta jest Debit więc online.

Visa wysyła kwote w PLN do naszego banku i tyle .

Co do warunków żeby za kartę nie płacić - 4 transakcje bezgotówkowe w miesiącu / wpływy zewn na konto 5tys brutto.

Dodam że wypłaty tą kartą na całym świecie bez prowizji - oczywiście po spełnieniu warunków.

Jakby ktoś miał uwagi czy pytania chętnie odpowiem przeczytałem całkiem dokładnie regulamin :)

Zawsze chwalę co korzystne więc wcześniej pisałem o innych produktach innych banków więc nie daj Boże niech nikt Mnie nie posądzi o reklamę :D
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 04.06.2016 05:57

ja mam tez to konto od kilku lat i potwierdzam, ze oferta jest korzystna, assistance domowy działa, wzywalem bez problemu fachowiec od naprawy przyjechał...co do samochodowego to mam dodatkowa opcje w PZU bo nie podoba mi sie ze hol tylko do 800 zł:( w Polsce to niedużo a na zachodzie to niestety porażka a co do płatności to tak jak pisałem kilka postów wcześniej maja dobry przelicznik tylko ja akurat mam w mastercard przeliczany i jest on rowniez moim zdaniem dobry, podlaem przyklad z przed tygodnia z kursów walut. Jedyny minus to 10 zł miesiecznie ale coz...myz tym bankiem jestesmy wlasciwie zwiazani juz przez hipotekę na wieki..:(
Ostatnio edytowano 06.06.2016 08:27 przez amatus1, łącznie edytowano 1 raz
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 05.06.2016 22:34

Gatess napisał(a):A więc po głębszej analizie założyłem konto w PKO SA - Eurokonto Aktywne Plus + karta Visa Debit Gold .

Pekao SA (nie PKO SA) zawsze było prymusem w temacie transakcji zagranicznych (bankomat, zakupy) czego niestety nie można powiedzieć o ofercie na rynku krajowym (stosunkowo wysokie opłaty, niekorzystne oprocentowanie lokat...).
Wielokrotnie korzystałem w Chorwacji z płatności za zakupy kartą i bankomatów - zawsze była to najkorzystniejsza opcja z wszystkich dostępnych.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 05.06.2016 23:37

Szanowni forumowicze zapoznajcie się z ofertą Konto<20 w BZWBK dla młodzieży od 13 do 20 roku życia. Cytat z warunków konta: Bank gwarantuje brak opłat i prowizji dla posiadacza Karty MasterCard <20 do ukończenia przez niego 20 roku życia Wpłacajcie kasiorkę na takie konto i korzystajcie za free z płatności i pobierania kasy z bankomatów w PL i za granicą kartą mastercard :!:
Akc3nt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akc3nt » 07.06.2016 10:39

Fajną opcją były karty Prepaid do kantorów internetowych, ale one już nie są dostępne.

Dziś dzwoniłem do Millennium, konto walutowe jest bezpłatne, karta Mastercard do tego konta kosztuje 1€/m-c - jest to jakaś opcja, jak skończy się ważność mojej karty Prepaid :)
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 07.06.2016 10:46

Akc3nt napisał(a):Fajną opcją były karty Prepaid do kantorów internetowych, ale one już nie są dostępne.

Dziś dzwoniłem do Millennium, konto walutowe jest bezpłatne, karta Mastercard do tego konta kosztuje 1€/m-c - jest to jakaś opcja, jak skończy się ważność mojej karty Prepaid :)

W kantorze Aliora karty prepaid wciąż dostępne bez prowizji. Do płatności HRK najlepiej nadaje się konto USD w Alior z kartą MasterCard. Przewalutowanie tylko do USD po kursie MasterCard (kurs między bankowy). Jedna wypłata w miesiącu ze ściany za darmo, każda następna 5zł.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.06.2016 10:52

mBank ma jakies konto dewizowe bez prowizji za płatności i wypłaty.
Akc3nt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akc3nt » 07.06.2016 11:41

roykssop napisał(a):
W kantorze Aliora karty prepaid wciąż dostępne bez prowizji. Do płatności HRK najlepiej nadaje się konto USD w Alior z kartą MasterCard. Przewalutowanie tylko do USD po kursie MasterCard (kurs między bankowy). Jedna wypłata w miesiącu ze ściany za darmo, każda następna 5zł.

Właśnie sie zarejestrowałem i taką kartę USD chyba zamówię. dzieki wielkie :)
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 07.06.2016 11:48

Akc3nt napisał(a):
roykssop napisał(a):

Właśnie sie zarejestrowałem i taką kartę USD chyba zamówię. dzieki wielkie :)

ja też płacę tą kartą wszędzie tam gdzie nie ma euro, czyli Czechy, Węgry, Chorwacja
cor7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cor7 » 07.06.2016 19:59

Witam posiadam kartę trjdoo.com Visa EURO mam pytanie takie czy ktoś wypłacał już Kuny z bankomatów .
driver1880
Globtroter
ING Bank Śląski - prowizja za płatność kartą

Nieprzeczytany postnapisał(a) driver1880 » 26.06.2016 13:05

Witam
W tym roku po 3 latach przerwy wybieram cię do CRO, wtedy gdzie się dało płaciłem kartą płatniczą ( paliwo, autostrady, sklepy etc. ) i wychodziłem na tym lepiej niż bym kupił kuny w kantorze. Czy dalej tak jest?, bo ktoś mi mówił że banki zaczęły pobierać 10% od każdej operacji - prawda to???
Pozdrav
piotrulex
Koneser
Re: ING Bank Śląski - prowizja za płatność kartą

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 26.06.2016 19:07

driver1880 napisał(a):Witam
W tym roku po 3 latach przerwy wybieram cię do CRO, wtedy gdzie się dało płaciłem kartą płatniczą ( paliwo, autostrady, sklepy etc. ) i wychodziłem na tym lepiej niż bym kupił kuny w kantorze. Czy dalej tak jest?

U mnie tak

driver1880 napisał(a): ktoś mi mówił że banki zaczęły pobierać 10% od każdej operacji - prawda to???

Tu zdecydowanie najwiarygodniej i najrzetelniej odpowie Ci na to pytanie Twój "bank" ;)

Na tak zadane pytanie mogą być następujące prawidłowe odpowiedzi:

TAK

NIE

:)
driver1880
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) driver1880 » 26.06.2016 19:26

piotrulex a masz konto w ING ?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 26.06.2016 19:33

driver1880 napisał(a):piotrulex a masz konto w ING ?

Nie i przyznam, ze nie zerknąłem na temat jaki wpisałeś w swojego posta

Nie mam pojęcia jakw ING ale na ich stronie, infolinii czy oddziale z pewnoscią dostaniesz bardiej wiarygodną informację

Jak jakis czas temu też płaciłem, podczas wizyty w moim banku okazało się ze spełniam warunki aby przerobić konto na "lepsze" i od tego momentu nic mnie nie kosztują nawet wypłaty z bankomatów za granicą nie wspominająć już o płatnosciach kartą ...
driver1880
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) driver1880 » 26.06.2016 19:41

jutro telefon do banku rozwieje wątpliwości, oczywiście dam znać żeby inni wiedzieli co i jak.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 46
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone