Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 31.05.2016 08:29

Gentleman_Jack napisał(a):
moniolla napisał(a):Niezbyt to wygodne nosic przy sobie 5 walut ale co zrobić....na przyszłość planujemy zmienic konto na korzystniejsze pod tym względem.tegoroczny wyjazd byl krótki więc daliśmy radę....

Racja.
A co do banku to jestem w mBank z kartą Visa. Dowiadywałem się w banku o koszt wypłaty i płatności kartą -
Wypłata z bankomatu - 3% od wypłacanej kwoty minimum 9zł
Płatność kartą - 5,8% za przewalutowanie - wydaje mi się że to sporo. Co o tym myślicie?

No tez mi sie wydaje ze sporroooooo:(
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 31.05.2016 08:40

Polecam artykuł na blogu Jak oszczędzać pieniądze (do znalezienia w Google).
matufa
Croentuzjasta
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) matufa » 31.05.2016 08:51

amatus1 napisał(a):
Gentleman_Jack napisał(a):
moniolla napisał(a):Niezbyt to wygodne nosic przy sobie 5 walut ale co zrobić....na przyszłość planujemy zmienic konto na korzystniejsze pod tym względem.tegoroczny wyjazd byl krótki więc daliśmy radę....

Racja.
A co do banku to jestem w mBank z kartą Visa. Dowiadywałem się w banku o koszt wypłaty i płatności kartą -
Wypłata z bankomatu - 3% od wypłacanej kwoty minimum 9zł
Płatność kartą - 5,8% za przewalutowanie - wydaje mi się że to sporo. Co o tym myślicie?

No tez mi sie wydaje ze sporroooooo:(

polecam przekształcić e-konto w M banku na konto + prowizje z bankomatów na całym świecie 0 pln przewalutowanie 3% prowadzenie konta darmowe wymagania wpływ mim 1000pln na konto i 4 transakcje kartą

tu mój post z podobnego tematu

matufa napisał(a):witam mam konto w mbank i konto standard kara mastercard debit dzisiaj prowadziłem czat z konsultantem i tak to wygląda prowizja prowizja za wypłaty z bankomatów za granicą 3% min 9pln do tego koszty przewalutowania np z kun na euro i potem na pln kolejne 3% ale zaproponowano mi przekształcenie ekonta standard na ekonto plus tu zyskuje bezprowizyjne bankomaty w Polsce i na świecie jedyny koszt to 3% przewalutowanie prowadzenie konta przelewy etc. wszystko za darmo warunek 4 x płatność kartą + 1000pln wpływów na konto
co o tym sądzicie?
a i konsultant ostrzegł mnie że niezależnie od nich(w Polsce to nielegalne podobno) właściciele bankomatow sami potrafią sobie naliczać prowizje o co tu chodzi i ew jakich bankomatów unikać)
Cromax
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromax » 31.05.2016 11:16

Parę stron wcześniej był ciekawy artykuł odnośnie płacenia kartami ogólnie na wyjazdach zagranicznych m.in. w Chorwacji.
(/marciniwuc.com/jak-placic-karta-za-granica/).
Po przeczytaniu go wychodzi na to, że najlepsza karta do płacenia w Chorwacji to karta do Eurokonta Mobilnego Banku Pekao (konto w PLN). Mamy dzięki niej przewalutowanie w obie strony po kursie Mastercard, i wypłaty z bankomatów grupy Unicredit (czyli np. Zagrebacka Banka) bez prowizji (przewalutowanie jak poprzednio). Zresztą w tym wątku to chyba jedna z najczęściej wymienianych kart - ludzie są zadowoleni z korzystania z niej.
Ja się właśnie wybieram do Chorwacji za miesiąc i zamierzam otworzyć ww. konto. Jak ktoś uważa, że jest jakaś lepsza oferta, albo że to kiepski pomysł (bo np. zmieniły się warunki w ostatnim czasie) to proszę dać znać.
Pozdrawiam serdecznie miłośników Chorwacji :)
matufa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matufa » 31.05.2016 11:58

Cromax napisał(a):Parę stron wcześniej był ciekawy artykuł odnośnie płacenia kartami ogólnie na wyjazdach zagranicznych m.in. w Chorwacji.
(/marciniwuc.com/jak-placic-karta-za-granica/).
Po przeczytaniu go wychodzi na to, że najlepsza karta do płacenia w Chorwacji to karta do Eurokonta Mobilnego Banku Pekao (konto w PLN). Mamy dzięki niej przewalutowanie w obie strony po kursie Mastercard, i wypłaty z bankomatów grupy Unicredit (czyli np. Zagrebacka Banka) bez prowizji (przewalutowanie jak poprzednio). Zresztą w tym wątku to chyba jedna z najczęściej wymienianych kart - ludzie są zadowoleni z korzystania z niej.
Ja się właśnie wybieram do Chorwacji za miesiąc i zamierzam otworzyć ww. konto. Jak ktoś uważa, że jest jakaś lepsza oferta, albo że to kiepski pomysł (bo np. zmieniły się warunki w ostatnim czasie) to proszę dać znać.

podaj jakie warunki trzeba spełnić w tym eurokoncie mobilnym Pekao bo raczej wątpie aby to co piszesz dawali ot tak tylko za to że założysz sobie u nich konto na pewno jakieś wpływy (np pobory z pracy) płatności itp nic za darmo nikt nie daje
Cromax
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromax » 31.05.2016 12:11

Warunki są proste: 500zł dowolnego wpływu na konto (łatwe w realizacji, można zlecenie stałe ustawić z innego konta i temat z głowy) - konto wtedy gratis. A żeby karta była gratis to 4 dowolne transakcje kartą w miesiącu rozliczeniowym. Choć nawet jak nie spełnimy tych warunków, to opłaty nie są duże (6zł za konto i 4zł za kartę).
Oczywiście, że nikt raczej nic za darmo nie rozdaje, ale można trochę jeszcze dopasować pod siebie ofertę banków :)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 31.05.2016 12:55

Cromax napisał(a):Po przeczytaniu go wychodzi na to, że najlepsza karta do płacenia w Chorwacji to karta do Eurokonta Mobilnego Banku Pekao Jak ktoś uważa, że ........ to kiepski pomysł (bo np. zmieniły się warunki w ostatnim czasie) to proszę dać znać.

Każde konto ma swoje plusy i minusy. Z jednej strony w niektórych bankach nie zapłacisz prowizji, ale nadrobisz to w innym jeśli nie znajdziesz tego jednego konkretnego.

Opłata za obsługę karty MasterCard Debit FX: 6,99 miesięcznie
Wypłata w gotówki w kraju w innym bankomacie 2% / min 5zł
Wypłata waluty za granicą w bankomacie innym niż Unicredit 2% / min 5zł

I jeszcze taki paragraf:
Niezależnie od prowizji lub opłat, pobiera się również prowizje i opłaty na rzecz banków (krajowych i zagranicznych)
pośredniczących w wykonywaniu przekazów w obrocie dewizowym/operacji bankowej, zgodnie z obowiązującymi taryfami tych banków lub według odrębnie zawartych porozumień.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.05.2016 12:56

Cromax napisał(a):...najlepsza karta do płacenia w Chorwacji to karta do Eurokonta Mobilnego Banku Pekao (konto w PLN). Mamy dzięki niej przewalutowanie w obie strony po kursie Mastercard, i wypłaty z bankomatów grupy Unicredit (czyli np. Zagrebacka Banka) bez prowizji (przewalutowanie jak poprzednio).

Wydaje mi się, że takie warunki zapewnia większość kont w Pekao a nie tylko Mobilne?
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 31.05.2016 13:00

Prowizja za wypłatę waluty w bankomacie innym niż Unicredit kartą Maestro\Visa w koncie Mobilnym to 2% / min. 5zł, a w pozostałych (Kieszonkowe, Intro, Optymalne, Aktywne, Aktywne Plus) to aż 4% / min. 10zł.
Ostatnio edytowano 31.05.2016 13:20 przez SingSing74, łącznie edytowano 2 razy
Cromax
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromax » 31.05.2016 13:06

SingSing74 napisał(a):
Cromax napisał(a):Po przeczytaniu go wychodzi na to, że najlepsza karta do płacenia w Chorwacji to karta do Eurokonta Mobilnego Banku Pekao Jak ktoś uważa, że ........ to kiepski pomysł (bo np. zmieniły się warunki w ostatnim czasie) to proszę dać znać.

Każde konto ma swoje plusy i minusy. Z jednej strony w niektórych bankach nie zapłacisz prowizji, ale nadrobisz to w innym jeśli nie znajdziesz tego jednego konkretnego.

Opłata za obsługę karty MasterCard Debit FX: 6,99 miesięcznie
Wypłata w gotówki w kraju w innym bankomacie 2% / min 5zł
Wypłata waluty za granicą w bankomacie innym niż Unicredit 2% / min 5zł

I jeszcze taki paragraf:
Niezależnie od prowizji lub opłat, pobiera się również prowizje i opłaty na rzecz banków (krajowych i zagranicznych)
pośredniczących w wykonywaniu przekazów w obrocie dewizowym/operacji bankowej, zgodnie z obowiązującymi taryfami tych banków lub według odrębnie zawartych porozumień.

Oczywiście, masz rację, ale znając podane przez ciebie opłaty można korzystać świadomie bez opłat :)
Można sprawdzić listę bankomatów w okolicy i pobierać gotówkę bez prowizji i na dodatek po dobrym kursie (a właściwie to nie zawracając sobie głowy kursami). Bo na urlopie też jest ważne, żeby sobie jak najmniej głowę zawracać rzeczami, które nie są istotne. Bo to czy na wymianie złotówki na kuny będę 1-2 grosze w jedną czy drugą stronę to jest mało ważne.
Cromax
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromax » 31.05.2016 13:10

SingSing74 napisał(a):Prowizja za wypłatę waluty w bankomacie innym niż Unicredit kartą Maestro\Visa w koncie Mobilnym to 2% / min. 5zł, a w pozostałych (Kieszonkowe, Intro, Optymalne, Aktywne, Aktywne Plus) to aż 4% / min. 10zł.

No i dlatego wypłacasz np. w bankomatach Zagrebacka Banka. Wtedy masz bez prowizji. Tych bankomatów jest sporo. Sprawdzasz przed wyjazdem gdzie w miejscowości do której się udajesz są bankomaty danego banku.

Ale oczywiście warto mieć także trochę gotówki na "awaryjne sytuacje"
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 31.05.2016 13:26

w Millennium prowizja od zagranicznych płatności wynosi 2% ( karta Visa ) - moim zdaniem jedna z najniższych pobieranych przez banki. Natomiast za wypłatę " ze ściany " nie doczytałem...

P.S. Tylko niestety nie wiem, czy w takiej wiosce jak Brist zapłacę kartą... :roll: :roll: :roll:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 31.05.2016 13:29

Moim zdaniem opcja eurokonta aktywnego plus w pekao z karta mastercard (bo tu jest roznica) jest atrakcyjniejsza niz branie gotopwki z Polski, tak jak pisalem wczesniej przelicznik mastercard jest lepszy niz w bankach i bez prowizji w unicredit-zagrebacka banka
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 31.05.2016 13:29

Cromax napisał(a):Oczywiście, masz rację, ale znając podane przez ciebie opłaty można korzystać świadomie bez opłat :)
Można sprawdzić listę bankomatów w okolicy i pobierać gotówkę bez prowizji i na dodatek po dobrym kursie (a właściwie to nie zawracając sobie głowy kursami). Bo na urlopie też jest ważne, żeby sobie jak najmniej głowę zawracać rzeczami, które nie są istotne. Bo to czy na wymianie złotówki na kuny będę 1-2 grosze w jedną czy drugą stronę to jest mało ważne.

Gdyby kursy nie były istotne, to nie rozmawialibyśmy o nich czy o brakach lub istnieniu prowizji, prawda? ;)
Każdy kupując cokolwiek na wakacjach zwraca jednak uwagę na cenę (choćby podświadomie), a kurs po jakim wymienimy pieniądze będzie miał na nią bezpośredni wpływ.

Ja preferuję gotówkę w kieszeni, a karta tylko awaryjnie. Ktoś inny robi odwrotnie i to jego sprawa.

Z jednej strony nigdy nie zawiodłem się na kursie kantorowym, a z drugiej dla jednego wyjazdu nie będę zmieniał konta w banku. Ja kupuję walutę w miarę systematycznie przez cały rok i w tym sezonie wezmę trochę euro które kupiłem po 4,25 i dolarów po 3,70, więc będę miał kuny po około 0,565.

A i tak najważniejsza jet dobra pogoda :D

:papa:
Cromax
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromax » 31.05.2016 16:54

SingSing74 napisał(a):
Cromax napisał(a):Oczywiście, masz rację, ale znając podane przez ciebie opłaty można korzystać świadomie bez opłat :)

Gdyby kursy nie były istotne, to nie rozmawialibyśmy o nich czy o brakach lub istnieniu prowizji, prawda? ;)
Każdy kupując cokolwiek na wakacjach zwraca jednak uwagę na cenę (choćby podświadomie), a kurs po jakim wymienimy pieniądze będzie miał na nią bezpośredni wpływ.

Ja preferuję gotówkę w kieszeni, a karta tylko awaryjnie. Ktoś inny robi odwrotnie i to jego sprawa.

Z jednej strony nigdy nie zawiodłem się na kursie kantorowym, a z drugiej dla jednego wyjazdu nie będę zmieniał konta w banku. Ja kupuję walutę w miarę systematycznie przez cały rok i w tym sezonie wezmę trochę euro które kupiłem po 4,25 i dolarów po 3,70, więc będę miał kuny po około 0,565.

A i tak najważniejsza jet dobra pogoda :D

:papa:

No pogoda to chyba gwarantowana :)
Zapobiegliwy jesteś - to dobrze. Myślę, że kupowanie walut na spokojnie po dobrym kursie przez cały rok to dobre rozwiązanie. Minimalizuje się ryzyko skoków cen walut. Ja trochę żałuję, że nie kupiłem Euro jak był dobry kurs... A miałem taką myśl (na kwatery biorę gotówkę w euro). Teraz kurs jest i tak wysoki, więc już tanio nie kupię, tuż przed wakacjami pewnie jeszcze zdrożeje, bo wszyscy będą kupować. Trudno. Za rok się lepiej przygotuję :) Anyway, na miejscu gdzie będzie można będę płacił kartą. A gdzie nie wyciągnę gotówkę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone