napisał(a) SingSing74 » 31.05.2016 13:29
Cromax napisał(a):Oczywiście, masz rację, ale znając podane przez ciebie opłaty można korzystać świadomie bez opłat
Można sprawdzić listę bankomatów w okolicy i pobierać gotówkę bez prowizji i na dodatek po dobrym kursie (a właściwie to nie zawracając sobie głowy kursami). Bo na urlopie też jest ważne, żeby sobie jak najmniej głowę zawracać rzeczami, które nie są istotne. Bo to czy na wymianie złotówki na kuny będę 1-2 grosze w jedną czy drugą stronę to jest mało ważne.
Gdyby kursy nie były istotne, to nie rozmawialibyśmy o nich czy o brakach lub istnieniu prowizji, prawda?
Każdy kupując cokolwiek na wakacjach zwraca jednak uwagę na cenę (choćby podświadomie), a kurs po jakim wymienimy pieniądze będzie miał na nią bezpośredni wpływ.
Ja preferuję gotówkę w kieszeni, a karta tylko awaryjnie. Ktoś inny robi odwrotnie i to jego sprawa.
Z jednej strony nigdy nie zawiodłem się na kursie kantorowym, a z drugiej dla jednego wyjazdu nie będę zmieniał konta w banku. Ja kupuję walutę w miarę systematycznie przez cały rok i w tym sezonie wezmę trochę euro które kupiłem po 4,25 i dolarów po 3,70, więc będę miał kuny po około 0,565.
A i tak najważniejsza jet dobra pogoda