Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 12.08.2015 08:40

mbloy napisał(a):Biorę kartę inteligo. Wiem że zapłace 3% min. 10 pln. Jak mi to policzą? 3% od kun czy złotówek po przeliczeniu?

Pytasz serio, czy robisz sobie jaja? 8O

Jeśli jednak z jakiegoś powodu serio, to odpowiadam, że od wartości wypłaconych środków w przeliczeniu na walutę konta, którego dotyczy karta. A w skrócie bez różnicy.
dawidchyl
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidchyl » 12.08.2015 11:07

Cześć,
Widzę, że ten wątek ma trochę stron, nie wiem czy ktoś już to napisał, jeśli nie - najtaniej płacić kartą Kantor Alior Banku rozliczaną w dolarach.
Kilka tygodni temu robiłem małą obczajkę. Poniżej mój wpis z innego forum:

W tym roku podrożały koszty używania kart płatniczych za granicą. Jest to związane z kilkoma czynnikami. Przede wszystkim banki straciły ogromne zyski z transakcji płatniczych w sklepach (w tym roku się przepisy zmieniły) do tego np. Visa zmieniła swój regulamin. Do tej pory jak się płaciło np. w koronach czeskich to Visa przeliczała to na euro wg swojego kursu (całkiem znośnego) a bank przeliczał z euro na złotówki wg swojego dużego kursu (na tym zarabiali). Teraz Visa sama przelicza na złotówki, więc bank nie ma na czym zarabiać. To spowodowało, że wprowadzono dodatkowe prowizje. Zrobiłem małe rozpoznanie, jeśli kogoś interesuje jak coś dokładnie działa to pytać śmiało. Poniżej kilka przykładowych opcji kupna waluty (dla przykładu wziąłem 1000 kun chorwackich – kursy z dzisiaj). Oczywiście wziąłem przykładowe banki, jak macie jakiś konkretny to mogę sprawdzić.

I opcja:
Gotówka i kantor
Kupno HRK w kantorze w Polsce: 1000 HRK -> 611,5 PLN (to średnia, najtaniej w Warszawie to 580 PLN)
Kupno EUR w PL i HRK w Chorwacji: 1000 HRK -> 133,15 EUR -> 560 PLN
Kupno HRK w Chorwacji za PLN: 1000 HRK -> 568,18 PLN

II opcja:
Płatność HRK kartą rozliczaną w PLN
mBank Visa (po kursie Visa + 5,9% prowizji ) 1000 HRK -> 581,56 PLN
AliorBank MasterCard (po kursie MC i banku, bez prowizji) 1000 HRK -> 144,71 USD -> 590,44 PLN

III opcja:
Wypłata z bankomatu HRK za granicą z kartą w PLN
mBank Visa (po kursie Visa + 5,9% + 3%) 1000 HRK -> 598,03 PLN
AliorBank MasterCard (po kursie MC i banku, bez prowizji) 1000 HRK -> 144,71 USD -> 573,05 PLN

IV opcja:
Kantor walutowy w AliorBanku (z kartą płatniczą)
Płatność w HRK i karta w EUR(kurs MC a potem banku, potem kantoru) : 1000 HRK -> 144,71 USD -> 591,50 PLN -> 153,58 EUR -> 640,43 PLN
Płatność w HRK i karta w USD (kurs MC, potem kantoru ): 1000 HRK -> 144,71 USD -> 555,68 PLN

Reasumując: Najbardziej opłaca się skorzystanie z kantora aliorbanku. Ja bardzo polecam. Kantor ten jest darmowy, dobre kursy, karta płatnicza za darmo, przelewy za darmo, wypłata z bankomatu raz w miesiącu za darmo. Działa to tak, że wysyła się do kantoru złotówki na swoje konto a potem się kupuje ile chce waluty. Tylko w tym przypadku trzeba uważać żeby w Chorwacji korzystać z Dolarów. Jeśli będzie się korzystało z karty euro w Chorwacji to zapłaci się ogromny kosmos.
Drugą opcją to jest gotówka. Z tym, żeby gotówki nie wymieniać w Polsce. Zdecydowanie bardziej opłaca się zabrać do Chorwacji albo euro albo złotówki i na miejscu wypłacić. Jeśli chcecie to mogę sprawdzić jak wygląda w Waszym banku.
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 12.08.2015 13:35

Bardzo ładny prospekt reklamowy ;-)
Zrobiłem dwa dni temu porównanie i poszedłem do Aliora po EUR. Później poszedłem do jednego kantoru gdzie miałem najbliżej i na kwocie która potrzebowałem kupić tzn 1,8 tys EUR dostałem cenę 3gr niższa.
Uprzedzając pytania, tak zabieram EUR a na miejscu place tez karta. Mam konto w CA z brakiem prowizji za wypłatę.

PS jak chcesz korzystać z USD w Chorwacji?
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 12.08.2015 15:40

dawidchyl napisał(a):Kupno HRK w Chorwacji za PLN: 1000 HRK -> 568,18 PLN

Pewnie każdy bank ma inny spread. Ja zawsze wymieniałem złotówki na poczcie w Cro i przy każdej wymianie wychodziło mi praktycznie 55gr za kunę.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.08.2015 17:51

Rafal G-ce napisał(a):Jak ktoś ma czas i lubi otwierać konta to CA ma promocje do 30 września na wypłaty za granicą bez prowizji. Ja mam u nich konto, wiec musiałem jedynie zmienić produkt. Po powrocie dam znać czy było warto.

W BOŚ BANK też mam wypłatę z bankomatów na całym świecie bez prowizji więc to chyba nie jakaś wielka rewelacja ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.08.2015 17:57

AdamBeata napisał(a): ... Raz zapłaciłem kartą w Czechach za paliwo (Mastercard Aliora) i zapłaciłem 16,5zł w przeliczeniu za 100koron co dało mi złotówkę więcej niż bym zapłacił w kantorze za korony ...

No ja 2 dni temu byłem na chwilę i jak zwykle robiłem piwne oraz winne zakupy. Tym razem 0,1684 wyszło na Maestro

Kupując jednak piwo smakujące piwem za 5,9 korony czy 2l wina czerwonego wytrawnego za 37,90CZK jakoś nie boli mnie głowa przez ten zdzierski kurs ;)
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 13.08.2015 18:21

piotrulex napisał(a):
Rafal G-ce napisał(a):Jak ktoś ma czas i lubi otwierać konta to CA ma promocje do 30 września na wypłaty za granicą bez prowizji. Ja mam u nich konto, wiec musiałem jedynie zmienić produkt. Po powrocie dam znać czy było warto.

W BOŚ BANK też mam wypłatę z bankomatów na całym świecie bez prowizji więc to chyba nie jakaś wielka rewelacja ;)

Nigdzie nie napisałem ze to rewelacja. Stwierdziłem fakt, bo do tej pory przez wszystkie lata płaciłem prowizje. Napisałem wiec swoje doświadczenia, moze ktoś skorzysta. Sporo innych banków nie ma takiej promocji a tym bardziej oferty na stałe , wiec moze jednak warto o tym wspomnieć...
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 13.08.2015 19:06

piotrulex napisał(a):
AdamBeata napisał(a): ... Raz zapłaciłem kartą w Czechach za paliwo (Mastercard Aliora) i zapłaciłem 16,5zł w przeliczeniu za 100koron co dało mi złotówkę więcej niż bym zapłacił w kantorze za korony ...

No ja 2 dni temu byłem na chwilę i jak zwykle robiłem piwne oraz winne zakupy. Tym razem 0,1684 wyszło na Maestro

Kupując jednak piwo smakujące piwem za 5,9 korony czy 2l wina czerwonego wytrawnego za 37,90CZK jakoś nie boli mnie głowa przez ten zdzierski kurs ;)

Tutaj sie zgodzę, bo przy takiej kwocie to nie jest dużo. Nigdy np. nie kupuję koron czeskich bo jadę przez Czechy nocą w drodze do Cro i mam praktycznie jedno małe dotankowanie i żadnych innych wydatków.
Jednak na tym płacenie kartą się kończy podczas wyjazdu.
Gotówką kupioną w kantorze zawsze lepiej sie wychodzi.
sebaao
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebaao » 13.08.2015 19:20

Rafal G-ce napisał(a):Bardzo ładny prospekt reklamowy ;-)
Zrobiłem dwa dni temu porównanie i poszedłem do Aliora po EUR. Później poszedłem do jednego kantoru gdzie miałem najbliżej i na kwocie która potrzebowałem kupić tzn 1,8 tys EUR dostałem cenę 3gr niższa.
Uprzedzając pytania, tak zabieram EUR a na miejscu place tez karta. Mam konto w CA z brakiem prowizji za wypłatę.

PS jak chcesz korzystać z USD w Chorwacji?

Chyba kolega nie ogarnia kompletnie tematu. Nie idzie się do Aliora, tylko kupuje w internetowym kantorze Aliora. Może kolega wrzucić skan kwitka z kantoru, lub ewentualnie podać cenę. Wręcz niemożliwym jest, żeby kantor od tak dał lepszą cenę. Zwykle jest po 8-10 gr różnicy na korzyść internetowego kantoru.

Co do USD, to myk jest prosty. Kupuje się dolary i unika podwójnego przewalutowania. Masz na swoim koncie USD, które są przeliczane od razu na kuny i to w dość dobrym przeliczniku MasterCard. Dodatkowo można kupić walutę dużo wcześniej po bardzo korzystnym kursie ;) Ja w zeszłym roku kupiłem USD zaraz po urlopie po 3,19 zł. Za tydzień jadę na wczasy i kuna wyjdzie mnie w okolicach 0,46 zł ;) A co za tym idzie tańsze paliwo, winiety, jedzenie itp.

W innym wypadku podczas płatności kartą często jest podwójne przewalutowanie z HRK na USD/EUR i dopiero na PLN. O ile jeszcze bank nie doliczy jakiejś swojej prowizji
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 13.08.2015 19:33

Czy wiesz może dlaczego Alior przelicza podwójnie (HRK->USD->€) kartę nominowaną w € ?
sebaao
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebaao » 13.08.2015 19:49

Tak. Najprawdopodobniej masz kartę MasterCard, a jej "główną" walutą jest USD. I dlatego w krajach z egzotycznymi walutami zawsze będziesz miał podwójne przewalutowanie. Zasada prosta w przypadku kart Aliora. Kartę z Euro bierzemy na kraje ze strefy Euro. Na inne kraje bierzemy USD. Wtedy zawsze mamy przelicznik z lokalnej waluty bezpośrednio na USD po kursie MasterCard mastercard.com/plp/klienci-indywidualni/currency-conversion.html
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 13.08.2015 20:10

sebaao napisał(a):Chyba kolega nie ogarnia kompletnie tematu. Nie idzie się do Aliora, tylko kupuje w internetowym kantorze Aliora. Może kolega wrzucić skan kwitka z kantoru, lub ewentualnie podać cenę. Wręcz niemożliwym jest, żeby kantor od tak dał lepszą cenę. Zwykle jest po 8-10 gr różnicy na korzyść internetowego kantoru.

Co do USD, to myk jest prosty. Kupuje się dolary i unika podwójnego przewalutowania. Masz na swoim koncie USD, które są przeliczane od razu na kuny i to w dość dobrym przeliczniku MasterCard. Dodatkowo można kupić walutę dużo wcześniej po bardzo korzystnym kursie ;) Ja w zeszłym roku kupiłem USD zaraz po urlopie po 3,19 zł. Za tydzień jadę na wczasy i kuna wyjdzie mnie w okolicach 0,46 zł ;) A co za tym idzie tańsze paliwo, winiety, jedzenie itp.

W innym wypadku podczas płatności kartą często jest podwójne przewalutowanie z HRK na USD/EUR i dopiero na PLN. O ile jeszcze bank nie doliczy jakiejś swojej prowizji

Kolega ogarnia temat bardziej niż Ci się wydaje :)

Nie wiem co Cię tak oburzyło, bo podałem jedynie swoje odczucia, doświadczenia i fakty, ale....

Mam do Aliora jakieś 100m od pracy więc szybciej mi było podejść i ewentualnie założyć konto w oddziale. Do tego w Gliwicach pracują bardzo atrakcyjne dziewczyny, więc korzyść miała być podwójna. Zapytałem więc miłej Pani o kurs internetowy i mi go podała. Różnica między bezgotówką, a kursem wyświetlanym na tablicy wynosiła całe 3 gr.

Niemożliwe żeby kantor dał lepszą cenę? A jednak :) Patrząc w tej chwili na kurs internetowy PLN/EUR to sprzedaż jest po 4,1936. Dzisiaj przechodząc obok kantoru w Gliwicach kurs na tablicy był 4,23, a kurs gotówkowy w kasie Alior 4,226. Były cztery miejsca po przecinku, ale zapamiętałem trzy. Zbić cenę w kantorze o 3-5 gr potrafi każdy, bez zbędnych szkoleń negocjacji. Wracając do meritum powiedz mi więc gdzie tu masz różnicę 8-10 groszy?

Ja swoje kupiłem 07.08. ok 17:00-18:00 po 4,20 bez zbędnego targowania. Patrząc na stronie Alioru kurs sprzedaży był wtedy 4,2023. Ja różnicy nie widzę, ale kolega kreuje się na fachowca, więc liczę na pomoc ;)

Co do USD to moje pytanie było związane z Twoim stwierdzeniem: Tylko w tym przypadku trzeba uważać żeby w Chorwacji korzystać z Dolarów. Dlatego zapytałem jak ;)

PS Żeby nie było niedomówień, nie krytykuję Twojego miejsca pracy, sam mam tam konto dla stowarzyszenia, bo jako jedyni wtedy mieli takie za 0zł. Nie daje sobie tylko wciskać kitu ;)
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 13.08.2015 20:29

ja wrocilem z chorwacji w polowie lipca i w mojej sytuacji bank pkosa lepiej bylo placic karta, bank przeliczał mi w kursie 0,52 za złotowke natomiast w kantorze wychodziło ok 0,54 w euro podobnie...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.08.2015 07:45

AdamBeata napisał(a):Jednak na tym płacenie kartą się kończy podczas wyjazdu.
Gotówką kupioną w kantorze zawsze lepiej sie wychodzi.

No to mi się jakoś nie uśmiecha nosić tysiąc euro w portfelu ...
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 14.08.2015 08:44

Rafal G-ce napisał(a):
sebaao napisał(a):Chyba kolega nie ogarnia kompletnie tematu. Nie idzie się do Aliora, tylko kupuje w internetowym kantorze Aliora. Może kolega wrzucić skan kwitka z kantoru, lub ewentualnie podać cenę. Wręcz niemożliwym jest, żeby kantor od tak dał lepszą cenę. Zwykle jest po 8-10 gr różnicy na korzyść internetowego kantoru.

Kolega ogarnia temat bardziej niż Ci się wydaje :)

Nie wiem co Cię tak oburzyło, bo podałem jedynie swoje odczucia, doświadczenia i fakty, ale....

Mam do Aliora jakieś 100m od pracy więc szybciej mi było podejść i ewentualnie założyć konto w oddziale. Do tego w Gliwicach pracują bardzo atrakcyjne dziewczyny, więc korzyść miała być podwójna. Zapytałem więc miłej Pani o kurs internetowy i mi go podała. Różnica między bezgotówką, a kursem wyświetlanym na tablicy wynosiła całe 3 gr.

Niemożliwe żeby kantor dał lepszą cenę? A jednak :) Patrząc w tej chwili na kurs internetowy PLN/EUR to sprzedaż jest po 4,1936. Dzisiaj przechodząc obok kantoru w Gliwicach kurs na tablicy był 4,23, a kurs gotówkowy w kasie Alior 4,226. Były cztery miejsca po przecinku, ale zapamiętałem trzy. Zbić cenę w kantorze o 3-5 gr potrafi każdy, bez zbędnych szkoleń negocjacji. Wracając do meritum powiedz mi więc gdzie tu masz różnicę 8-10 groszy?

Ja swoje kupiłem 07.08. ok 17:00-18:00 po 4,20 bez zbędnego targowania. Patrząc na stronie Alioru kurs sprzedaży był wtedy 4,2023. Ja różnicy nie widzę, ale kolega kreuje się na fachowca, więc liczę na pomoc ;)

Co do USD to moje pytanie było związane z Twoim stwierdzeniem: Tylko w tym przypadku trzeba uważać żeby w Chorwacji korzystać z Dolarów. Dlatego zapytałem jak ;)

PS Żeby nie było niedomówień, nie krytykuję Twojego miejsca pracy, sam mam tam konto dla stowarzyszenia, bo jako jedyni wtedy mieli takie za 0zł. Nie daje sobie tylko wciskać kitu ;)

Myślę, że obaj macie rację - tylko każdy swoją :wink:

Nie chodzi o kurs gotówkowy w kasie Alior tylko o kurs w AliorKantor /internetowy/ - tu jest zdecydowanie lepiej :)

Sam szukałem rozwiązania w miarę komfortowego i osobiście mogę potwierdzić, że rozwiązanie z założeniem konta w Alior Kantor (przelanie złotówek, w dowolnej chwili, przy najbardziej korzystnym kursie wymianie ich na USD) oraz zamówienie karty USD (przy założeniu, że płatności tą kartą będą dokonywane poza strefą walutową Euro np. Cro) jest dość dobrym rozwiązaniem.
Nie wiem czy najlepszym, ale są plusy takiego rozwiązania - przewalutowanie tylko jedno - po kursie Mastercard (korzystne), brak dodatkowych opłat/prowizji za dokonywanie płatności kartą, pierwsza wypłata w danym miesiącu z bankomatu bez opłat minus to (kolejna 9 złotych)

Przy założeniu, że wypłacę na miejscu odpowiednią kwotę na różne "drobne" wydatki, a wszystkie większe zakupy, tankowania, konoby etc. będę regulował kartą - nie poniosę dodatkowych kosztów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone