napisał(a) Rafal G-ce » 13.08.2015 20:10
sebaao napisał(a):Chyba kolega nie ogarnia kompletnie tematu. Nie idzie się do Aliora, tylko kupuje w internetowym kantorze Aliora. Może kolega wrzucić skan kwitka z kantoru, lub ewentualnie podać cenę. Wręcz niemożliwym jest, żeby kantor od tak dał lepszą cenę. Zwykle jest po 8-10 gr różnicy na korzyść internetowego kantoru.
Co do USD, to myk jest prosty. Kupuje się dolary i unika podwójnego przewalutowania. Masz na swoim koncie USD, które są przeliczane od razu na kuny i to w dość dobrym przeliczniku MasterCard. Dodatkowo można kupić walutę dużo wcześniej po bardzo korzystnym kursie
Ja w zeszłym roku kupiłem USD zaraz po urlopie po 3,19 zł. Za tydzień jadę na wczasy i kuna wyjdzie mnie w okolicach 0,46 zł
A co za tym idzie tańsze paliwo, winiety, jedzenie itp.
W innym wypadku podczas płatności kartą często jest podwójne przewalutowanie z HRK na USD/EUR i dopiero na PLN. O ile jeszcze bank nie doliczy jakiejś swojej prowizji
Kolega ogarnia temat bardziej niż Ci się wydaje
Nie wiem co Cię tak oburzyło, bo podałem jedynie swoje odczucia, doświadczenia i fakty, ale....
Mam do Aliora jakieś 100m od pracy więc szybciej mi było podejść i ewentualnie założyć konto w oddziale. Do tego w Gliwicach pracują bardzo atrakcyjne dziewczyny, więc korzyść miała być podwójna. Zapytałem więc miłej Pani o kurs internetowy i mi go podała. Różnica między bezgotówką, a kursem wyświetlanym na tablicy wynosiła całe 3 gr.
Niemożliwe żeby kantor dał lepszą cenę? A jednak
Patrząc w tej chwili na kurs internetowy PLN/EUR to sprzedaż jest po 4,1936. Dzisiaj przechodząc obok kantoru w Gliwicach kurs na tablicy był 4,23, a kurs gotówkowy w kasie Alior 4,226. Były cztery miejsca po przecinku, ale zapamiętałem trzy. Zbić cenę w kantorze o 3-5 gr potrafi każdy, bez zbędnych szkoleń negocjacji. Wracając do meritum powiedz mi więc gdzie tu masz różnicę 8-10 groszy?
Ja swoje kupiłem 07.08. ok 17:00-18:00 po 4,20 bez zbędnego targowania. Patrząc na stronie Alioru kurs sprzedaży był wtedy 4,2023. Ja różnicy nie widzę, ale kolega kreuje się na fachowca, więc liczę na pomoc
Co do USD to moje pytanie było związane z Twoim stwierdzeniem:
Tylko w tym przypadku trzeba uważać żeby w Chorwacji korzystać z Dolarów. Dlatego zapytałem jak
PS Żeby nie było niedomówień, nie krytykuję Twojego miejsca pracy, sam mam tam konto dla stowarzyszenia, bo jako jedyni wtedy mieli takie za 0zł. Nie daje sobie tylko wciskać kitu