marcin_es Przepraszam, że cytuję ten fragment Twojego postu po tak długim czasie, od jego zamieszczenia, ale dopiero dzisiaj natknęłam się na ten wątek.
Wydaje mi się, że w przypadku przelicznika PLN→HRK w kantorze polskim i HRK→PLN w kantorze chorwackim nastąpiła pomyłka i powinno być na odwrót, 1 HRK = 0,57 PLN; 1 PLN = 1,777 HRK.
Jeśli się mylę, to przepraszam.
Wracając do tematu to ja w Chorwacji płacę kartą (jeśli oczywiście jest taka możliwość) i bardzo sobie to chwalę. Jeśli natomiast muszę zapłacić gotówką, to wymieniam w
Banku w Chorwacji Euro na kuny.
Wyjeżdżając w 2014 roku do Chorwacji kupiłam trochę kun (na podróż) po kursie w kantorze 0,60 PLN za 1 HRK. Jak dokonywałam płatności kartą w Chorwacji, to w ostatecznym rozrachunku kurs za 1 HRK zamknął się w przedziale od 0,5591 do 0,5604 PLN za 1 HRK, a więc płatność kartą wychodzi taniej, niż zakup kun w kantorze. Mój bank oprócz przewalutowania (HRK→EURO→PLN) nie pobiera żadnych opłat za płatności dokonywane kartą w Chorwacji. Natomiast pobiera opłaty za wypłatę gotówki z bankomatu, dlatego unikam takich wypłat.
Jeśli chodzi o wymianę EURO na HRK w Banku w Chorwacji, to w czerwcu 2014 roku kurs za 1 EURO wynosił 7,5150 HRK, a więc za 100 EURO dostałam w tym banku 751,50 HRK. Gdybym kupiła taka ilość kun w kantorze w Polsce, to zapłaciłabym (po kursie ówczesnym 0,60 PLN za 1 HRK) 450,90 PLN. A za 100 EURO w kantorze w Polsce zapłaciłam wtedy 414 zł (po kursie 4,14 PLN za 1 EURO). Tak więc na tej transakcji mieszanej zyskałam 36,90 PLN.
Tak w jednym, jak i w drugim przypadku różnica była znaczna, bowiem płacąc kartą na 1 kunie zyskałam około 4 groszy, natomiast przy wymianie EURO na HRK w banku chorwackim - prawie 5 groszy na 1 kunie.