biokd napisał(a):Też nie miałem nigdy problemów z płatnością kartą, zawsze w każdym sklepie, czy to jakiś tam Kaufland, czy zwykły Studenac na wiosce, czy zwykła konoba na wiosce - zawsze karta, zero problemów, bez opłat za przewalutowanie, po średnim kursie kantorowym ze złotówkowego konta (muszę aktywować mojego revoluta, ale może to innym razem), o autostaradach nie wspominając.
alias napisał(a):biokd napisał(a):Też nie miałem nigdy problemów z płatnością kartą, zawsze w każdym sklepie, czy to jakiś tam Kaufland, czy zwykły Studenac na wiosce, czy zwykła konoba na wiosce - zawsze karta, zero problemów, bez opłat za przewalutowanie, po średnim kursie kantorowym ze złotówkowego konta (muszę aktywować mojego revoluta, ale może to innym razem), o autostaradach nie wspominając.
A ma ktoś porównanie jak wygląda w te wakacje - w sensie czy lepiej płacić kartą z konta złotówkowego (tak robiłem przez wiele lat i było ok), czy z Revoluta? Mam obie karty, ale nie wiem jak obecnie zadziała to w HR - która opcja będzie atrakcyjniejsza.
alias napisał(a):biokd napisał(a):Też nie miałem nigdy problemów z płatnością kartą, zawsze w każdym sklepie, czy to jakiś tam Kaufland, czy zwykły Studenac na wiosce, czy zwykła konoba na wiosce - zawsze karta, zero problemów, bez opłat za przewalutowanie, po średnim kursie kantorowym ze złotówkowego konta (muszę aktywować mojego revoluta, ale może to innym razem), o autostaradach nie wspominając.
A ma ktoś porównanie jak wygląda w te wakacje - w sensie czy lepiej płacić kartą z konta złotówkowego (tak robiłem przez wiele lat i było ok), czy z Revoluta? Mam obie karty, ale nie wiem jak obecnie zadziała to w HR - która opcja będzie atrakcyjniejsza.
alias napisał(a):Mój bank to PKO SA. Mam jeszcze taka opcję że mogę przelać złotówki na inne konto na tej samej karcie - np. na konto w euro. Kurs po którym to mogę zrobić jest nieco lepszy niż kupno w kantorze tej waluty.
Ale czy opłaca się płacić w euro w HR?
Kiedyś nie bardzo się opłacało, ale nie mam pojęcia jak jest teraz.
alias napisał(a):Masz rację, to jest Pekao SA
Chris_M napisał(a):Nie ma takiego banku PKO SA.
Może być Pekao SA lub PKO BP , ale to są dwa różne banki.
Chris_M napisał(a):alias napisał(a):Masz rację, to jest Pekao SA
Jeśli masz tam Konto Przekorzystne i do niego kartę MasterCard Debit FX, to możesz spokojnie używać, gdyż bank (na razie) nie bierze żadnej dodatkowej prowizji, a przeliczniki są tylko minimalnie gorsze niż przy Revolucie.
Przy wypłacie z bankomatu uważaj tylko na DCC oraz dodatkowe opłaty (surcharge), bo tutaj chorwacki bank będzie chciał Cię "skroić".
pancezary napisał(a):Czy ma ktoś z forumowiczów doświadczenie w płatności w restauracjach w Cro kartą Launch Pass Sodexo?
pancezary napisał(a):Czy ma ktoś z forumowiczów doświadczenie w płatności w restauracjach w Cro kartą Launch Pass Sodexo?
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne