tomamar napisał(a):Jedziemy pierwszy raz do Chorwacji. Mieszkamy na stałe w niemczech, konto mam w Volksbank. Może ktoś jest na forum, co też mieszka w niemczech i był już w Chorwacji. Mianowicie sprawa dotyczy płatności na miejscu. Lepiej wymienić przed wyjazdem euro na kuny, czy płacić kartą? Pytam, bo słyszałem opinie, że jest problem podczas płatności kartą, i nieraz nie można płacić. Z góry dzięki za wszelkie informacje.
majeczka napisał(a):benito5 napisał(a):piotrulex napisał(a):Witam
Ostatnio w cro 2 lata temu i mając konto przekorzystne w Pekao SA nie pobierało prowizji wypłacając z jakichś konkretnych bankomatów
Ktoś podpowie jak to wygląda w chwili obecnej?
Po co te same pytania zadajesz ?
bankomaty-bez-prowizji-t19622-45.html#p2225951
Bankomaty na całym świecie są bez prowizji również i teraz. Tylko ograniczona ilość wykonanych operacji w Polsce, korzystam właśnie z tego konta.
tomamar napisał(a):Jedziemy pierwszy raz do Chorwacji. Mieszkamy na stałe w niemczech, konto mam w Volksbank. Może ktoś jest na forum, co też mieszka w niemczech i był już w Chorwacji. Mianowicie sprawa dotyczy płatności na miejscu. Lepiej wymienić przed wyjazdem euro na kuny, czy płacić kartą? Pytam, bo słyszałem opinie, że jest problem podczas płatności kartą, i nieraz nie można płacić. Z góry dzięki za wszelkie informacje.
Wciąż wiele "punktów" nie przyjmuje płatności kartą. A nierzadko nawet w tych, które obsługują karty, coś się"zacina".tomamar napisał(a):Jedziemy pierwszy raz do Chorwacji. Mieszkamy na stałe w niemczech, konto mam w Volksbank. Może ktoś jest na forum, co też mieszka w niemczech i był już w Chorwacji. Mianowicie sprawa dotyczy płatności na miejscu. Lepiej wymienić przed wyjazdem euro na kuny, czy płacić kartą? Pytam, bo słyszałem opinie, że jest problem podczas płatności kartą, i nieraz nie można płacić. Z góry dzięki za wszelkie informacje.
Bravik napisał(a):truedomel napisał(a):Bravik napisał(a):truedomel napisał(a):Zawsze korzystałem z karty i konta Pekao SA, płatności kartą i wybieranie kun z bankomatów Zagrebacka Banka, czytam teraz forum i widzę, że coś się pozmieniało w tej grupie Unicredit. W związku z tym pytanie co będzie najbardziej korzystne obecnie
Do wyboru mam:
karta do konta przekorzystnego
karta do eurokonta mobilne
karta kredytowa Mastercard do eurokonta mobilnego
Wszystko to w Pekao SA
Która karta okaże się najkorzystniejsza, wypłata kun z bankomatów, płacenie kartą?
Ta pierwsza, tylko nie korzystaj z bankomatów ZaBa, a jedynie z OTP Banka i ErsteBank.
Dzięki za odpowiedź, płatności bezgotówkowych też to dotyczy, czy ogólnie lepiej będzie płacić kunami wybranymi z podanych przez Ciebie bankomatów?
Ten sam kurs MasterCarda.
naszastruga napisał(a):tomamar napisał(a):Jedziemy pierwszy raz do Chorwacji. Mieszkamy na stałe w niemczech, konto mam w Volksbank. Może ktoś jest na forum, co też mieszka w niemczech i był już w Chorwacji. Mianowicie sprawa dotyczy płatności na miejscu. Lepiej wymienić przed wyjazdem euro na kuny, czy płacić kartą? Pytam, bo słyszałem opinie, że jest problem podczas płatności kartą, i nieraz nie można płacić. Z góry dzięki za wszelkie informacje.
Nie ma żadnych problemów z kartą. Kurs euro jest stały do kuny, a pieniądze można wymienić na miejscu.
robertms napisał(a):marekkowalak napisał(a):Na marginesie - co za debil pozwolił tak podobnie nazwać dwa różne banki??
Może Grabski, ten od reformy walutowej...
Chyba nadal aktualny jest pomysł połączenia obu tych banków, w końcu oba państwowe.
Bravik napisał(a):robertms napisał(a):marekkowalak napisał(a):Na marginesie - co za debil pozwolił tak podobnie nazwać dwa różne banki??
Może Grabski, ten od reformy walutowej...
Chyba nadal aktualny jest pomysł połączenia obu tych banków, w końcu oba państwowe.
Chyba już nie...
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne