Zaba007 napisał(a):Mi obojętnie z jakiego bankomatu wali prowizje ok 29kun , konto mam w aliorze i przed wyjazdem włączyłem korzyść "darmowe bankomaty za granicą"... Nie wiem o co chodzi ale po powrocie będę dzwonił do banku.
Zaba007 napisał(a):Wybierałam w 2 innych bankomatach ale zawsze na wyciągu miałem euronet i było coś o akceptacji przewalutowania która akceptowalem.
W innych 2 bankomatach chciałem wybrać, jeden coś "ht.. " Czerwono czarny a drugi żółto czarny to wywaliło prawie 40kun prowizji to zrezygnowałem z ich przewalutowania to wypluł kartę.
pascalek napisał(a):Zaba007 napisał(a):Wybierałam w 2 innych bankomatach ale zawsze na wyciągu miałem euronet i było coś o akceptacji przewalutowania która akceptowalem.
W innych 2 bankomatach chciałem wybrać, jeden coś "ht.. " Czerwono czarny a drugi żółto czarny to wywaliło prawie 40kun prowizji to zrezygnowałem z ich przewalutowania to wypluł kartę.
400 kun powinno kosztować ok. 236 zł licząc po kursie 0.59.
Euronet doliczył sobie ok. 46 zł, czyli jakieś 20%.
Nie dość, że sami łaskawie przeliczyli na PLN z marżą 12.99%, to jeszcze dołożyli do tego 29.30 kun prowizji. Wyjątkowa bezczelność z ich strony.
Prawdopodobnie zgodziłeś się na DCC, czyli przeliczenie na PLN przez nich. Był to pewnie komunikat w stylu "wybierz nasze wspaniałe przeliczenie, bo nie wiesz jak przeliczy Twój bank, a my pokazujemy od razu kwotę w złotówkach".
No, ale po to masz kartę Aliora, żeby ją obciążać w walucie, a nie w PLN
Ogólnie w Chorwacji Euronet należy obchodzić szerokim łukiem.
Bravik napisał(a):Szukaj bankomatów OTP banka. Trzy tygodnie temu te bankomaty nie pobierały opłaty surcharge.
RKStefan napisał(a):Bravik napisał(a):Szukaj bankomatów OTP banka. Trzy tygodnie temu te bankomaty nie pobierały opłaty surcharge.
Dzięki, dzisiaj skorzystałem. Spacer na drugi koniec miasteczka się opłacił, prowizji nie pobrało.
Krismel napisał(a):Byłem w Vodicach w zeszłym tygodniu. Sprawdziłem kilka bankomatów i w nie doliczało opłaty w opt banka i co mnie zaskoczyło w moneyget (a te stały praktycznie przy każdym sklepie sieci Djelo. Konto w alior z korzyściami darmowe bankomaty za granicą i brak prowizji za przewalutowanie. Ostatnia płatność kartą w niedzielę za autostradę przeliczona po kursie 0,5860.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne