Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.08.2020 15:21

Co do kursu to z własnego doświadczenia wiem że na kredytowej jest słabszy niż na "zwykłej". W ubiegłym roku na próbę w tym samym dniu zapłaciłem kredytową i zwykłą, obie z tego samego banku. Kurs był o ok 0,02zł na kunie gorszy na karcie kredytowej :papa:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 03.08.2020 15:35

dids76 napisał(a):Co do kursu to z własnego doświadczenia wiem że na kredytowej jest słabszy niż na "zwykłej". W ubiegłym roku na próbę w tym samym dniu zapłaciłem kredytową i zwykłą, obie z tego samego banku. Kurs był o ok 0,02zł na kunie gorszy na karcie kredytowej :papa:

To jakoś specjalnie nie zbiedniałeś chyba :mrgreen: :oczko_usmiech:

Moja szwagierka co roku bierze kredyt 10k na wakacje. Zawsze przed wyjazdem i do następnych wakacji spłacają :roll:
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 03.08.2020 15:36

piotrulex napisał(a):
Garo&Justa napisał(a): Znam ludzi jadących do Cro i całe wakacje (paliwo, noclegi, życie), od wyjazdu do przyjazdu płacą kartą kredytową. Co więcej, bez tego nie pojechaliby na wakacje. Po powrocie rozkładają sobie kwotę na 10 równych rat i spłacają. Oczywiście powiesz że zamiast tego mogliby sobie odkładać, słusznie ale jeden rok musieliby nie jechać.

OK, ja pewnie też choć o tym nie wiem. Miewam co jakiś czas i na krótki czas kartę kredytową, ekspertem finansowym nie jestem, ale zapamiętałem jedynie, aby nie płacić nią za granicą. OK, zatem przepraszam, nie krytykuję, umówmy się że wyraziłem jedynie zdziwienie słabym kursem i zachęcam, aby się zagłębić w temat i na tym nieco przyoszczędzić :)

To prawda, przewalutowanie kosztuje.
Mimo wszystko jeżeli ktoś staje przed dylematem nie mam gotówki i nie jadę vs mam kartę kredytową, przewalutowanie 3 proc, płacę nią i jadę - często pojedzie, wyda te powiedzmy 6 tysięcy, to nawet i choćby 5 proc to nie jest przerażająca suma
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 03.08.2020 16:14

Też tak miałem, bylem w zeszłym roku w Macedonii, BiH oraz Czarnogórze, żadnych dodatkowych opłat.
KiA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KiA » 03.08.2020 17:33

Hej :)
Na campie podają cenę w EU. Mają terminal płatniczy a ja mam kartę ING z kontem i środkami w EU. Czy oni wklepują cenę na terminal w KN czy EU ?
Ma ktoś doświadczenie ?
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 03.08.2020 18:17

KiA napisał(a):Hej :)
Na campie podają cenę w EU. Mają terminal płatniczy a ja mam kartę ING z kontem i środkami w EU. Czy oni wklepują cenę na terminal w KN czy EU ?
Ma ktoś doświadczenie ?

Dopóki co, to raczej w kunach. Przecież to na razie ich waluta. Cena w EUR to bardziej informacja dla obcokrajowców. Notabene, ceny za apartmany też mamy podawane w euro.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.08.2020 08:28

Garo&Justa napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Garo&Justa napisał(a): Znam ludzi jadących do Cro i całe wakacje (paliwo, noclegi, życie), od wyjazdu do przyjazdu płacą kartą kredytową. Co więcej, bez tego nie pojechaliby na wakacje. Po powrocie rozkładają sobie kwotę na 10 równych rat i spłacają. Oczywiście powiesz że zamiast tego mogliby sobie odkładać, słusznie ale jeden rok musieliby nie jechać.

OK, ja pewnie też choć o tym nie wiem. Miewam co jakiś czas i na krótki czas kartę kredytową, ekspertem finansowym nie jestem, ale zapamiętałem jedynie, aby nie płacić nią za granicą. OK, zatem przepraszam, nie krytykuję, umówmy się że wyraziłem jedynie zdziwienie słabym kursem i zachęcam, aby się zagłębić w temat i na tym nieco przyoszczędzić :)

To prawda, przewalutowanie kosztuje.
Mimo wszystko jeżeli ktoś staje przed dylematem nie mam gotówki i nie jadę vs mam kartę kredytową, przewalutowanie 3 proc, płacę nią i jadę - często pojedzie, wyda te powiedzmy 6 tysięcy, to nawet i choćby 5 proc to nie jest przerażająca suma

Kolega wcześniej pisał o ponad 0,63, w porównaniu do dobrego kursu na poziomie 0,58 to daje 9%

Jeśli to kredytówka i spłata w ratach przez rok to niestety, ale nie są to jedyne koszty :cry:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 04.08.2020 08:56

Zawsze można z kredytówki zasilić Revoluta i nim płacić. Choć banki się bardzo przed tym bronią (np. Citi) to z innych da się to zrobić bezprowizyjnie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.08.2020 08:57

piotrulex napisał(a):Miewam co jakiś czas i na krótki czas kartę kredytową, ekspertem finansowym nie jestem, ale zapamiętałem jedynie, aby nie płacić nią za granicą. OK, zatem przepraszam, nie krytykuję, umówmy się że wyraziłem jedynie zdziwienie słabym kursem i zachęcam, aby się zagłębić w temat i na tym nieco przyoszczędzić :)
Nie generalizuj. Płacę kartą kredytową lub debetową z polskiego banku, tą którą mam pod ręką. W tym roku kurs przeliczeniowy przy zapłacie za zakupy czy tankowanie wychodził mi 0,61. Uważam, że bardzo korzystnie. Nie jest to na kredyt, bo kk używam cały rok non stop, kończy się okres, spłata do zera i dalej. Żadne kredytowanie długoterminowe czy raty - i dużo osób tak postępuje i tak używa karty. Dziś życie bez kk jest trudne (chociażby zakupy przez neta czy kupno biletów lotniczych). Jak przestrzega się zapisów kk (okresy darmowe) to jej używanie nic nie kosztuje. Nie chce mi się bawić w noszenie większej gotówki, bo a nuż wjedziemy do dużego sklepu czy zabawy z kupowaniem waluty na kartę.
Ostatnio edytowano 04.08.2020 09:31 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 04.08.2020 09:16

piekara114 napisał(a): Dziś życie bez kk jest trudne (chociażby zakupy przez neta czy kupno biletów lotniczych).

Do czego potrzebna Ci karta kredytowa do zakupów w sieci? Bo nie ogarniam :?:
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 04.08.2020 09:25

Bravik napisał(a):
piekara114 napisał(a): Dziś życie bez kk jest trudne (chociażby zakupy przez neta czy kupno biletów lotniczych).

Do czego potrzebna Ci karta kredytowa do zakupów w sieci? Bo nie ogarniam :?:

Ja nie raz się spotkałem z tym, że nie można było zapłacić ani przelewem online ani zwykłą kartą debetową. Choć rzeczywiście zdarza się to rzadko.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.08.2020 09:30

Dokładnie. Nie wszedzie zapłacisz przelewem czy debetowka. A i często takie płatności wydłużają czas realizacji, a czasami potrzeba coś mega szybko i te 2, 3 dni na księgowanie robi różnicę.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 04.08.2020 09:44

piekara114 napisał(a):Dokładnie. Nie wszedzie zapłacisz przelewem czy debetowka. A i często takie płatności wydłużają czas realizacji, a czasami potrzeba coś mega szybko i te 2, 3 dni na księgowanie robi różnicę.

Debetówka wydłuży Ci czas realizacji, ale kredytówka już nie. Nie żartuj. Poza tym jest PayPal, PayU i inne formy e-płatności.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 04.08.2020 09:46

woojtekg napisał(a):Ja nie raz się spotkałem z tym, że nie można było zapłacić ani przelewem online ani zwykłą kartą debetową. Choć rzeczywiście zdarza się to rzadko.

To zdecyduj się, czy nieraz czy też rzadko.
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 04.08.2020 10:00

Bravik napisał(a):
woojtekg napisał(a):Ja nie raz się spotkałem z tym, że nie można było zapłacić ani przelewem online ani zwykłą kartą debetową. Choć rzeczywiście zdarza się to rzadko.

To zdecyduj się, czy nieraz czy też rzadko.

A czego nie rozumiesz ?

Nie raz - więcej niż raz.
Rzadko - zazwyczaj można zapłacić przelewem online albo kartą debetową

Sorry, ale dokładnie ci nie wyliczę
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 167
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone