Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 25.07.2020 07:26

Bravik napisał(a):
yanek37 napisał(a):Najlepiej jest w Santander płacę kartą za wszystko i przewalutowania. A kuna "wychodzi" 0.57-0.58zł
Konto najzwyklejsze...

I twierdzisz, że to są dane z tego roku? Bo mi z kalkulatora Visy wychodzi coś innego.
https://www.visa.pl/wsparcie-visa/konsu ... lator.html :papa:

Twierdzę... teraz kuna po 0.59zł
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 25.07.2020 07:29

yanek37 napisał(a):
Bravik napisał(a):
yanek37 napisał(a):Najlepiej jest w Santander płacę kartą za wszystko i przewalutowania. A kuna "wychodzi" 0.57-0.58zł
Konto najzwyklejsze...

I twierdzisz, że to są dane z tego roku? Bo mi z kalkulatora Visy wychodzi coś innego.

A dokładnie 0.5838zł...
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 25.07.2020 08:53

Jaki kurs jest na dzisiaj to sam sobie z kalkulatora wyczytam.
Tylko kiedy był ten 0,57, jeśli łaska? Bo na pewno nie w te wakacje.
Poza tym co innego płacenie gotówką a co innego wyciąga nie cashu z bankomatu.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 25.07.2020 09:06

Żona ma Mastercard w Santanderze i gdy wybierała kuny we Vrbosce z bankomatu Zagrebcka Banka policzyli jej 22 kuny prowizji. Całe szczęście euro kupiłem jeszcze w zeszłym roku i teraz wymieniamy po 7,3 , a bankomaty odpuściliśmy.
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 25.07.2020 09:58

yanek37 napisał(a):
yanek37 napisał(a):
Bravik napisał(a):
Konto najzwyklejsze...

A dokładnie 0.5838zł...

Santander (podobnie zresztą jak większość banków) w momencie płatności/wypłaty z bankomatu blokuje na koncie płatność z przelicznikiem po kursie Visy/mc (to jest to 0,5838 zł), a dopiero po kilku dniach (u mnie kiedyś po 2 tygodniach) rozlicza te transakcje po swoim kursie, czyli do kursu organizacji płatniczej dolicza swoje przewalutowania i prowizje. Prawdopodobnie z twojego 58 gr. zrobi się jakieś 62-63 gr. (co nadal jest niezłym przelicznikiem) lub więcej.
Najlepiej zrób sobie zrzut ekranu teraz i sprawdź ta sama płatność za tydzień-dwa. Tak było jeszcze niedawno u nich, ale może coś się zmieniło, w co wątpię bo w regulaminie mają info o prowizji.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 25.07.2020 10:06

Habanero napisał(a):Żona ma Mastercard w Santanderze i gdy wybierała kuny we Vrbosce z bankomatu Zagrebcka Banka policzyli jej 22 kuny prowizji. Całe szczęście euro kupiłem jeszcze w zeszłym roku i teraz wymieniamy po 7,3 , a bankomaty odpuściliśmy.

To przynajmniej jesteś wygrany ubiegłorocznym kursem euro. :oczko_usmiech:
We Vrbosce obok poczty jest bankomat PBZ - w nim nie powinno być tej opłaty. Wyciągałem MasterCardem w Splicie, nie było problemu. A, i słoneczka życzę, bo coś się kłębi od wczorajszego wieczora w rejonie :papa:
Ostatnio edytowano 08.08.2020 09:10 przez Bravik, łącznie edytowano 1 raz
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 25.07.2020 18:04

Bravik napisał(a):
Habanero napisał(a):Żona ma Mastercard w Santanderze i gdy wybierała kuny we Vrbosce z bankomatu Zagrebcka Banka policzyli jej 22 kuny prowizji. Całe szczęście euro kupiłem jeszcze w zeszłym roku i teraz wymieniamy po 7,3 , a bankomaty odpuściliśmy.

To przynajmniej jesteś wygrany ubiegłorocznym kursem euro. :oczko_usmiech:
We Vrbosce obok poczty jest bankomat PBZ - w nim nie powinno być tej opłaty. Wyciągałem MasterCardem w Splicie, nie by problemu. A, i słoneczka życzę, bo coś się kłębi od wczorajszego wieczora w rejonie :papa:

Dzięki Bravik .
Kolejny cudowny dzień, z chmurkami tym razem.
Takie też lubię :D :papa:
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 26.07.2020 11:19

pääkäyttäjä napisał(a):Z kolei bank PBZ pobiera 35 kun prowizji..

Zgodnie z postem kolegi, chyba jednak ten pobiera...to a propos info o banku PBZ w miejscowości Vrboska.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 26.07.2020 18:11

niuniek napisał(a):

Zgodnie z postem kolegi, chyba jednak ten pobiera...to a propos info o banku PBZ w miejscowości Vrboska.

Sprawdzę jeszcze raz, być może coś się zmieniło.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 26.07.2020 20:03

No chyba, że w tym wypadku nie mówimy o przekorzystnym...
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 28.07.2020 08:44

Bravik napisał(a):Tak, jak obiecałem - sprawdziłem kilka bankomatów. Opłaty nie ma w bankomatach OTP Banka, Angram Banka, Privredna Banka Zagreb (PBZ) i Hrvatska poštanska banka (HPB).
Ciąg dalszy (być może) nastąpi.... :hut:

Czy ktoś wypłacał już kasę przy pomocy karty PeKaO s.a. bez prowizji z któregoś z powyższych banków, bo jak widać informacje są częściowo sprzeczne?
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 30.07.2020 19:03

Czy bankomaty w Cro mają funkcję wypłaty kasy bez fizycznej obecności karty? Revolut nie dotarł na czas i podpiąłem kartę do GooglePay, ale czy to zadziała w maszynie?
I prośba - jaki jest kurs kantorowy w Cro PLN? Opłaca się na miejscu wymienić złotówki?
Freddie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Freddie » 30.07.2020 19:41

pawel.777 napisał(a):I prośba - jaki jest kurs kantorowy w Cro PLN? Opłaca się na miejscu wymienić złotówki?

Wczoraj wymieniałem PLN na Kuny na Poczcie. Kurs po potrąceniu 1,5% prowizji: za 100zł dają 160,57kun czyli kuna wychodzi 0,6228zł
W kantorze za 100zł dają zaledwie 140kun (Baska Voda)
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 30.07.2020 20:26

grab56 napisał(a):
Bravik napisał(a):Tak, jak obiecałem - sprawdziłem kilka bankomatów. Opłaty nie ma w bankomatach OTP Banka, Angram Banka, Privredna Banka Zagreb (PBZ) i Hrvatska poštanska banka (HPB).
Ciąg dalszy (być może) nastąpi.... :hut:

Czy ktoś wypłacał już kasę przy pomocy karty PeKaO s.a. bez prowizji z któregoś z powyższych banków, bo jak widać informacje są częściowo sprzeczne?

Niestety, tak jak pisze pääkäyttäjä PBZ zaczął doić te 35 kun. pozostałe bankomaty z listy bez zmian. Dzisiaj dodatkowo w porcie w Jelsie brałem gotówkę z bankomatu podpiętego pod Raiffeisenbank. Wypłacił kuny po kursie 0,5856
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.07.2020 00:34

pawel.777 napisał(a):Czy bankomaty w Cro mają funkcję wypłaty kasy bez fizycznej obecności karty? Revolut nie dotarł na czas i podpiąłem kartę do GooglePay, ale czy to zadziała w maszynie?

W Euronet tak. Co do innych, nie wiem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 165
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone