Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
milosz78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) milosz78 » 24.07.2020 06:51

marekkowalak napisał(a):
milosz78 napisał(a):W tym roku planuję podobnie z kontem Aurum w PKO BP.

Problem w tym, że to konto kosztuje 40 zł miesięcznie :cry: :cry:

No, chyba, że ktoś ma miesięczne wpływy ponad 9 tys. zł.

To prawda,... Jednak jak pisałem ja i Kolega w mBanku występuje podobna funkcjonalność. W ubiegłym roku było bezpłatnie ...w obecnym roku musi napisać ktoś inny.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 24.07.2020 07:49

Bravik napisał(a):
Tak, jak obiecałem - sprawdziłem kilka bankomatów. Opłaty nie ma w bankomatach OTP Banka, Angram Banka, Privredna Banka Zagreb (PBZ) i Hrvatska poštanska banka (HPB).
Ciąg dalszy (być może) nastąpi.... :hut:

Super info, dzięki. W moim przypadku pozostaje teraz poszukać te bankomaty w miejscowościach Jelsa albo Vrboska, skoro przy koncie przekorzystnym mogę wybierać z każdego. Na marginesie troszkę się zawiodłem na Zagrebacka Banka.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 24.07.2020 08:21

Credit Agricole. W standardowych typach kont opłata za każdą transakcję od 3 do 12 zł + 4% od kwoty transakcji za przewalutowanie.
Konto VIP za darmo, ale opłata 40 zł miesięcznie.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 24.07.2020 08:43

W PKO jest lepiej, ale też pojawiają się opłaty kiedy masz skończone 26 lat, a Konto Przekorzystne założysz tylko na wakacje i nie będziesz miał na nie wpływów z tytułu np. wynagrodzenia, bo wpłaty gotówkowe się nie liczą.

Wypłata gotówki (kartą płatniczą debetową lub PeoPay):
a. z bankomatów Banku (od kwoty transakcji) - 0 zł
b.za pośrednictwem usługi Cashback (od każdej transakcji) - 0,99 zł
c. pozostałe wypłaty w kraju i za granicą, w tym transgraniczne transakcje płatnicze przy użyciu karty debetowej do płatności gotówkowych (od kwoty transakcji) - MasterCard Debit FX 2,30% min 5,00 zł, Visa Debit Gold 5,00 zł

W wypadku kiedy wpadniemy na pomysł, żeby przed samym wyjazdem założyć sobie konto, to z "zero zł" robią się opłaty i to na tyle znaczące, że dotyczyć będą wypłat również w Polsce.
Czyli Konto Przekorzystne tak, ale jako podstawowe konto, a nie doraźne na wakacje.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.07.2020 18:42

SingSing74 napisał(a):W PKO jest lepiej, ale też pojawiają się opłaty kiedy masz skończone 26 lat, a Konto Przekorzystne założysz tylko na wakacje i nie będziesz miał na nie wpływów z tytułu np. wynagrodzenia, bo wpłaty gotówkowe się nie liczą.

Konto Przokrzystne jest w banku Pekao, a nie PKO! Pekao to ten z żubrem, a PKO BP - ze skarbonką.

Na marginesie - co za debil pozwolił tak podobnie nazwać dwa różne banki??
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 24.07.2020 19:23

marekkowalak napisał(a):
SingSing74 napisał(a):W PKO jest lepiej, ale też pojawiają się opłaty kiedy masz skończone 26 lat, a Konto Przekorzystne założysz tylko na wakacje i nie będziesz miał na nie wpływów z tytułu np. wynagrodzenia, bo wpłaty gotówkowe się nie liczą.

Konto Przokrzystne jest w banku Pekao, a nie PKO! Pekao to ten z żubrem, a PKO BP - ze skarbonką.

Najlepiej jest w Santander płacę kartą za wszystko i przewalutowania. A kuna "wychodzi" 0.57-0.58zł
Konto najzwyklejsze...
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 24.07.2020 19:47

[
Najlepiej jest w Santander płacę kartą za wszystko i przewalutowania. A kuna "wychodzi" 0.57-0.58zł
Konto najzwyklejsze...[/quote]

Sprawdź za tydzień lub dwa te płatności gdzie kuna była po 57-58 groszy. Prawdopodobnie niemiło się zdziwisz. Ale może sie mylę i może coś się zmieniło w santanderze odkąd miałem ich karte. Napisz za 2 tygodnie czy nadal jest ta sama kwota za kunę.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 24.07.2020 21:00

niuniek napisał(a):
Bravik napisał(a):
Tak, jak obiecałem - sprawdziłem kilka bankomatów. Opłaty nie ma w bankomatach OTP Banka, Angram Banka, Privredna Banka Zagreb (PBZ) i Hrvatska poštanska banka (HPB).
Ciąg dalszy (być może) nastąpi.... :hut:

Super info, dzięki. W moim przypadku pozostaje teraz poszukać te bankomaty w miejscowościach Jelsa albo Vrboska, skoro przy koncie przekorzystnym mogę wybierać z każdego. Na marginesie troszkę się zawiodłem na Zagrebacka Banka.

OTP Banka i ich bankomaty są zasadniczo wszędzie. W Jelsie masz np. ze trzy wokół zatoki, we Vrbosce jest bankomat PBZ.

Dzisiaj dodatkowo sprawdziłem bankomat Sperbank. Też nie dolicza żadnych dodatków.
Dzisiejszy kurs z OTP Banka - 0,5862, identyczny przy płaceniu kartą.
Jeśli pomogłem - to fajnie.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 24.07.2020 21:48

Bravik napisał(a):Jeśli pomogłem - to fajnie.

Mi z pewnością! Hvala.

Dopytam, jedynie, może masz taką wiedzę, czym się różni bank OTP d.d. i OTP ATM, chyba, że to nie ma znaczenia?
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 24.07.2020 22:17

niuniek napisał(a):
Bravik napisał(a):Jeśli pomogłem - to fajnie.

Mi z pewnością! Hvala.

Dopytam, jedynie, może masz taką wiedzę, czym się różni bank OTP d.d. i OTP ATM, chyba, że to nie ma znaczenia?

OTP Banka d.d. to oddziały banku, w których zazwyczaj jest ich bankomat, ATM to same bankomaty zarządzane przez konkretny bank. Wszystkie bankomaty w Chorwacji mają ten skrót
.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.07.2020 22:21

niuniek napisał(a):

ATM to nie bank, tylko bankomat po angielsku: automated teller machine :D :D Każdy bankomat dowolnego banku na całym świecie to ATM.

Anglicy mają wiele określeń na bankomat, ale najpopularniejsze to własnie ATM.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 24.07.2020 22:23

marekkowalak napisał(a):

U nas Pekao jest zaraz obok Pepco. To się dopiero można pomylić ;)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 24.07.2020 22:24

yanek37 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):

Konto najzwyklejsze...

Możesz dać linka do kalkulatora walutowego tego banku, bo nie chce mi się wierzyć. Jest taniej niż Visa bez prowizji (a zawsze jakaś jest - czasem ukryta w innej opłacie) - dziś to 0,5911

Z tego co szybko zdążyłem wyczytać to dla osób powyżej 26 lat, do podstawowej karty wypłata za granicą to 10 zł do każdej transakcji i 2,8% kwoty za przewalutowanie. "Specjalnego" kursu nie znalazłem, czyli pewnie standardowo kurs Visy.
To oznacza, że przy wypłacie z bankomatu po dodaniu opłat i prowizji za przewalutowanie 100 kun, jej cena wyniesie 0,707 zł, a przy 500 kunach 0,627 zł.

Jeżeli coś pomyliłem, to mnie popraw podając link lub skan regulaminu i linka do wspomnianego wyżej kalkulatora.

Ps Prawdomówność takich rewelacji zawsze sprawdzam według kursu kupna np. kuny w kantorze, a dziś przy większej ilości można było ją sprzedać w Katowicach po 0,596, więc jeśli ktoś mógłby wypłacić ją sobie po 0,57, to nic tylko jeździć do Chorwacji, wypłacać z "głupiego" banku i sprzedawać w Polsce.
Załączniki:
tabela.jpg
Ostatnio edytowano 24.07.2020 23:11 przez SingSing74, łącznie edytowano 4 razy
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.07.2020 22:59

marekkowalak napisał(a):Konto Przokrzystne jest w banku Pekao, a nie PKO! Pekao to ten z żubrem, a PKO BP - ze skarbonką.

PKO to Powszechna Kasa Oszczędności i powstał w 1919 r a Pekao to Polska Kasa Opieki - powstał w 1929.
Pretensje trochę przedawnione :roll:
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 25.07.2020 06:34

yanek37 napisał(a):Najlepiej jest w Santander płacę kartą za wszystko i przewalutowania. A kuna "wychodzi" 0.57-0.58zł
Konto najzwyklejsze...

I twierdzisz, że to są dane z tego roku? Bo mi z kalkulatora Visy wychodzi coś innego.
https://www.visa.pl/wsparcie-visa/konsu ... lator.html :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 164
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone