napisał(a) SingSing74 » 24.07.2020 22:24
yanek37 napisał(a):marekkowalak napisał(a):SingSing74 napisał(a):W PKO jest lepiej, ale też pojawiają się opłaty kiedy masz skończone 26 lat, a Konto Przekorzystne założysz tylko na wakacje i nie będziesz miał na nie wpływów z tytułu np. wynagrodzenia, bo wpłaty gotówkowe się nie liczą.
Konto Przokrzystne jest w banku Pekao, a nie PKO! Pekao to ten z żubrem, a PKO BP - ze skarbonką.
Na marginesie - co za debil pozwolił tak podobnie nazwać dwa różne banki??
Najlepiej jest w Santander płacę kartą za wszystko i przewalutowania. A kuna "wychodzi" 0.57-0.58zł
Konto najzwyklejsze...
Możesz dać linka do kalkulatora walutowego tego banku, bo nie chce mi się wierzyć. Jest taniej niż Visa bez prowizji (a zawsze jakaś jest - czasem ukryta w innej opłacie) - dziś to 0,5911
Z tego co szybko zdążyłem wyczytać to dla osób powyżej 26 lat, do podstawowej karty wypłata za granicą to 10 zł do każdej transakcji i 2,8% kwoty za przewalutowanie. "Specjalnego" kursu nie znalazłem, czyli pewnie standardowo kurs Visy.
To oznacza, że przy wypłacie z bankomatu po dodaniu opłat i prowizji za przewalutowanie 100 kun, jej cena wyniesie 0,707 zł, a przy 500 kunach 0,627 zł.
Jeżeli coś pomyliłem, to mnie popraw podając link lub skan regulaminu i linka do wspomnianego wyżej kalkulatora.
Ps Prawdomówność takich rewelacji zawsze sprawdzam według kursu kupna np. kuny w kantorze, a
dziś przy większej ilości można było ją sprzedać w Katowicach po 0,596, więc jeśli ktoś mógłby wypłacić ją sobie po 0,57, to nic tylko jeździć do Chorwacji, wypłacać z "głupiego" banku i sprzedawać w Polsce.
- Załączniki:
-
Ostatnio edytowano 24.07.2020 23:11 przez
SingSing74, łącznie edytowano 4 razy