napisał(a) SingSing74 » 22.07.2020 00:57
Banki co rusz zmieniają warunki informując swoich klientów kolejnym mailem, który zazwyczaj jest olewany, bo zmieniając jeden paragraf w umowie, podsyłają ją w całości i w efekcie mało kto czyta te zmiany.
Ostatnio dostałem z Credit Agricole info, że banki na podstawie unijnego prawa, mają obowiązek udostępnienia klientowi kalkulatora walutowego, na podstawie którego będzie wiedział ile płaci.
Otrzymałem tabelkę, że sam bank liczy/sprzedaje euro około 14 groszy drożej niż kantor, ale przy płatności kartą, dostałem tylko link do Visa i MasterCard, gdzie sam muszę wpisywać ręcznie prowizję jaką mój bank nalicza w zależności od posiadanego konta.
Tak wymigali się od prostego podawania faktycznego kursu.
Weź i szukaj sam jak chcesz.
Dlatego cały czas twierdzę, ze posiadając na wakacjach kupioną wcześniej gotówkę nikt już nas później nie wyj...rucha
"Dzień dobry,
przygotowaliśmy kalkulator, który pozwoli Panu obliczyć koszt przewalutowania (tzw. marży1) dla transakcji przy użyciu Pana karty. Jest on dostępny na naszej stronie internetowej.
Ułatwi to Panu porównanie kosztów przewalutowania przez nas – zgodnie z naszymi umowami, z kosztem takiej operacji u dostawców usługi przeliczenia waluty (tzw. Dynamic Currency Conversion, DCC). Mogą to być np. inne banki, operatorzy bankomatów, agenci rozliczeniowi. Przewalutowanie może dotyczyć płatności w punktach sprzedaży i w bankomatach.
Narzędzie to wprowadzamy zgodnie z wymogami Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/518 z dnia 19 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 924/2009 w odniesieniu do niektórych opłat za płatności transgraniczne w Unii i opłat za przeliczenie waluty.
1marża – zawiera wszystkie koszty związane z przewalutowaniem transakcji (kurs walutowy + opłata za przewalutowanie). Wysokość marży jest podawana w stosunku do najbardziej aktualnego referencyjnego kursu wymiany euro ogłoszonego przez Europejski Bank Centralny (EBC). Klient, porównując marże wyznaczane przez każdego z dostawców usług płatniczych, ma możliwość wyboru najlepszego dla siebie sposobu przewalutowania. Im wyższa marża dla danej transakcji, tym wyższy koszt przewalutowania tej transakcji.
Z wyrazami szacunku
Zespół banku Credit Agricole "
"