Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KasiaWW
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaWW » 20.07.2020 07:21

Bravik napisał(a):
KasiaWW napisał(a):To jak to w końcu jest z tym kontem przekorzystne w Pekao SA.
Bankomaty za granicą są bezpłatne wszystkie czy tylko ZB?
Ile wypłat z bankomatów zagranicznych można dokonać?
Czy jest opłata za przewalutowania w kinach ?

Wszystkie, ale nie ryzykowałbym z Euronetem.
Ilość wypłat jest nielimitowana.
Nie ma przewalutowania przy pobieraniu kun z bankomatów. Trzeba tylko uważać, bo bankomaty proponują wypłatę z
DCC (Dynamic Currency Conversion). I tej opcji trzeba unikać jak ognia.
Jeśli masz podpięte do głównego konta konto walutowe np. w euro, to przy płatnościach i pobieraniu gotówki w tej walucie, cash ściągany jest najpierw z konta walutowego. Jeśli tam zabraknie gotówki, wypłata następuje z konta podstawowego w PLN po średnim kursie MasterCard. A jest on naprawdę korzystny.
A to wszystko za comiesięczne zasilenie konta przelewem w wysokości 500 PLN i jedną płatność kartą.

Dziękuje za odpowiedź.
Co raz bardziej przekonuję się do wzięcia że sobą euro na zapłatę noclegu i paliwo aby zatankować samochód w Austrii.
A za przyjemności i opłaty za autostrady płacić kartą i wypłacać z bankomatu kuny.
Z tym,że trochę obawiam się bankomatu czy tam sobie z nim poradzę,bo tu nie mam problemu ale wiadomo każdy bankomat jest inny i to o czym pisaliście DCC. Do tego np. połknięcia karty przez bankomat , brak możliwości zapłacenia za obiad w restauracji itp.

Szkoda , że nie ma filmu instruktażowego albo slajdów co pokolei klikać na bankomacie np.ZB aby było ok :oops:
mikell2323
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikell2323 » 20.07.2020 07:47

Karta Revoult - wirtualna
Czy ktoś tu robił przelew internetowy ( zapłata za winiety w Euro ) za pomocą tej karty ?
zyziozie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyziozie » 20.07.2020 08:20

mikell2323 napisał(a):Karta Revoult - wirtualna
Czy ktoś tu robił przelew internetowy ( zapłata za winiety w Euro ) za pomocą tej karty ?

Ja płaciłem wirtualną kartą Revoluta za winiety: słowacką (Euro) i węgierską (HUF).
Bez problemów.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.07.2020 08:24

Ja płaciłem niedawno za kwaterę w Chorwacji Revolutem, a wczoraj kupowałem winiety - też Revolutem

Szybko i bezproblemowo.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.07.2020 08:30

KasiaWW napisał(a):
Szkoda , że nie ma filmu instruktażowego albo slajdów co pokolei klikać na bankomacie np.ZB aby było ok :oops:

Nie jest trudno...
Najpierw oczywiście trzeba wybrać w menu język angielski (chyba że znasz dobrze niemiecki albo rosyjski - często bankomaty w Chorwacji mają te języki w menu).

Z reguły na początku jest komenda ENTER THE PIN NUMBER - no to wiadomo...
Po wyborze języka wybieramy "CASH WITHDRAWAL" - to jest wypłata.
Wybierasz sumę i potem powinno się pojawić pole wyboru" WITHOUT CONVERSION albo CONVERSION + cyfry - zawsze wybieramy WITHOUT CONVERSION.

I to wszystko - jeśli potem bankomat wypłaca kasę, to jest OK, Jeśli zamiast tego na ekranie pojawi się napis z jakąś sumą, to pewnie oznacza, że bankomat chce pobrać prowizję i wtedy należy go olać, wcisnąć czerwony przycisk i poszukać innego :D :D

Z reguły bankomaty dużych banków (Zagrebacka Banka, Splitska Banka, Erste itp) nie pobierają prowizji. Należy unikać żółtych Euronetów.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 20.07.2020 08:38

Znalazłem z zeszłego roku fotki wypłaty z bankomatu HRK. Nie wybieramy With Conversion
Załączniki:
20190829_120422.jpg
20190829_120400.jpg
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.07.2020 09:03

O, dokładnie tak jak to Wikol pokazał na zdjęciach! :D :D

A to pole "MARK-Up/COMMISION" - to jest właśnie prowizja - i tam musi być 0
mikell2323
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikell2323 » 20.07.2020 09:11

marekkowalak napisał(a):

Ja płaciłem niedawno za kwaterę w Chorwacji Revolutem, a wczoraj kupowałem winiety - też Revolutem

Szybko i bezproblemowo.

ok rozumiem ze podawaliście dane karty wirtualnej z Rewoult...
Niestety ta fizyczna może nie zdązyć przyjśc i stad moje pytanie bo jak juz rozpoczne kupno to nie wiem czy bedzie odwrot;)
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 20.07.2020 09:26

A tak z ciekawości - jaka jest różnica przy wybraniu "CHARGE IN HRK" a "IN PLN"?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.07.2020 09:31

pawel.777 napisał(a):A tak z ciekawości - jaka jest różnica przy wybraniu "CHARGE IN HRK" a "IN PLN"?

Zależy od banku, od dnia, od kursu kuny, euro i złotówki.... - tutaj widzimy kunę po 0,64 gr, czyli pewnie jakieś 2,3 grosze drożej.

Przy jednej, dwóch wypłatach nie jest to jakaś odczuwalna różnica, niemniej jednak chyba nigdy konwersja się nie opłaca.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.07.2020 09:40

marekkowalak napisał(a):
pawel.777 napisał(a):A tak z ciekawości - jaka jest różnica przy wybraniu "CHARGE IN HRK" a "IN PLN"?

Zależy od banku, od dnia, od kursu kuny, euro i złotówki.... - tutaj widzimy kunę po 0,64 gr, czyli pewnie jakieś 2,3 grosze drożej.

Przy jednej, dwóch wypłatach nie jest to jakaś odczuwalna różnica, niemniej jednak chyba nigdy konwersja się nie opłaca.

W zeszłym roku nawet koło 5 groszy na sztuce

Ja wypłacałem po 0,58coś tam jeszcze, a przy proponowanym przeliczniku wychodziło prawie 0,64

Kilka lat temu płacąc za camping też mi wyskoczyła proponowana kwota w złotówkach, nie zaakceptowaliśmy, poprosiliśmy w kunach i przelicznik wyszedł zauważalnie lepszy
KasiaWW
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaWW » 20.07.2020 10:19

marekkowalak napisał(a):
KasiaWW napisał(a):

Nie jest trudno...
Najpierw oczywiście trzeba wybrać w menu język angielski (chyba że znasz dobrze niemiecki albo rosyjski - często bankomaty w Chorwacji mają te języki w menu).

Z reguły na początku jest komenda ENTER THE PIN NUMBER - no to wiadomo...
Po wyborze języka wybieramy "CASH WITHDRAWAL" - to jest wypłata.
Wybierasz sumę i potem powinno się pojawić pole wyboru" WITHOUT CONVERSION albo CONVERSION + cyfry - zawsze wybieramy WITHOUT CONVERSION.

I to wszystko - jeśli potem bankomat wypłaca kasę, to jest OK, Jeśli zamiast tego na ekranie pojawi się napis z jakąś sumą, to pewnie oznacza, że bankomat chce pobrać prowizję i wtedy należy go olać, wcisnąć czerwony przycisk i poszukać innego :D :D

Z reguły bankomaty dużych banków (Zagrebacka Banka, Splitska Banka, Erste itp) nie pobierają prowizji. Należy unikać żółtych Euronetów.

Bardzo dziękuję:)
Zawsze wymieniałem w Polsce PLN-EURO a w Chorwacji Euro na kuny i było ok tylko w tym roku myślę nad wprowadzeniem zmiany :) i chyba jednak wygra karta :)
Jeszcze mam pytanie odnośnie płatności na bramkach za autostrady trzeba powiedzieć,ze płatność w kunach i ustawić się na pasie dla płatności kartą czy każda bramka ma płatność kartą ?
KasiaWW
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaWW » 20.07.2020 10:20

wikol napisał(a):Znalazłem z zeszłego roku fotki wypłaty z bankomatu HRK. Nie wybieramy With Conversion

Bardzo dziękuję za zdjęcia :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.07.2020 20:48

KasiaWW napisał(a):Jeszcze mam pytanie odnośnie płatności na bramkach za autostrady trzeba powiedzieć,ze płatność w kunach i ustawić się na pasie dla płatności kartą czy każda bramka ma płatność kartą ?

A, to zależy od bramek. Te mniejsze, na zjazdach, z reguły są uniwersalne - można na nich płacić i kartą, i gotówką. Na dużych zjazdach są już oddzielne bramki. A na największym PPO, jakim jest Lućko pod Zagrzebiem, są w ogóle oddzielne zjazdy na bramki gotówkowe i karciane - ten do płatności kartami jest pół kilometra wcześniej.

Trzeba tylko uważać, żeby nie wjeżdżać na pasy i bramki oznaczone ENC (z reguły skrajne prawe) - bo one są do płatności czymś w rodzaju naszego Viatolla.

Nic nie musisz mówić, wystarczy że wyciągniesz kartę. Płatność zawsze jest w kunach. Nawet gdybyś podał gotówkę w euro, to sobie przeliczą (oczywiście po bardzo niekorzystnym dla Ciebie kursie), a resztę i tak wydadzą w kunach.

Generalnie nie ma się co bać płacenia kartą za granicą - tak samo jak w Polsce :papa: :papa:
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 20.07.2020 23:22

marekkowalak napisał(a):
KasiaWW napisał(a):Jeszcze mam pytanie odnośnie płatności na bramkach za autostrady trzeba powiedzieć,ze płatność w kunach i ustawić się na pasie dla płatności kartą czy każda bramka ma płatność kartą ?

A, to zależy od bramek. Te mniejsze, na zjazdach, z reguły są uniwersalne - można na nich płacić i kartą, i gotówką. Na dużych zjazdach są już oddzielne bramki. A na największym PPO, jakim jest Lućko pod Zagrzebiem, są w ogóle oddzielne zjazdy na bramki gotówkowe i karciane - ten do płatności kartami jest pół kilometra wcześniej.

Trzeba tylko uważać, żeby nie wjeżdżać na pasy i bramki oznaczone ENC (z reguły skrajne prawe) - bo one są do płatności czymś w rodzaju naszego Viatolla.

Nic nie musisz mówić, wystarczy że wyciągniesz kartę. Płatność zawsze jest w kunach. Nawet gdybyś podał gotówkę w euro, to sobie przeliczą (oczywiście po bardzo niekorzystnym dla Ciebie kursie), a resztę i tak wydadzą w kunach.

Generalnie nie ma się co bać płacenia kartą za granicą - tak samo jak w Polsce :papa: :papa:

Z mojego doświadczenia. Na bramkach gotówkowych zawsze można też zapłacić kartą.
Przy płaceniu w euro przeliczyli po dobrym kursie. Dla mnie dobrym, z tego co pamiętam, podobnym do tego w banku przy wymianie euro na kuny. Może coś się zmieniło, bo ostatnie 2 albo 3lata płaciłem kartą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 161
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone