Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.06.2020 18:10

Mam pytanie dotyczące płatności za kwatery.

Wiadomo, że Chorwaci najchętniej przyjmują euro, chociaż jeśli w kunach, to też żadna różnica.

Chodzi mi o to, czy można płatności za apartament dokonać na miejscu w Chorwacji przelewem z Revoluta - żeby uniknąć prowizji za wypłatę euro lub kun w bankomacie. Mam zgromadzone środki na Revolucie w euro po dobrym kursie i nie chciałbym tracić, kupując teraz euro w kantorze czy płacąc potem prowizję za wypłatę w bankomatach (darmowy limit to równowartość 800zł).

Czy ktoś z Was praktykował zapłatę przelewem na miejscu czy Chorwaci jednak upierają się na gotówkę?
Ostatnio edytowano 20.06.2020 18:27 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 20.06.2020 18:13

Znajomy w ubiegłym roku płacił Revolutem. Musisz spytać po prostu swojego gospodarza.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.06.2020 18:27

Lechoo napisał(a):Znajomy w ubiegłym roku płacił Revolutem. Musisz spytać po prostu swojego gospodarza.

O, dzięki za informację. Własnie chciałem się zorientować, czy w ogóle warto pytać, czy to pytanie nie odstraszy gospodarza. :D
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 20.06.2020 19:06

Ci starsi to mogą nie wiedzieć nawet co to ;)
Senegal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Senegal » 20.06.2020 23:26

Bank PKO SA wypłaty z bankomatu jak w latach poprzednich, bez prowizji i opłaty za przewalutowanie, w tej chwili kurs jakieś 0,58 - 0,59. Zaznaczam, że byle jaki bankomat - nie tylko z tej sieci (nie pamiętam teraz nazwy).
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 21.06.2020 07:22

Senegal napisał(a):Bank PKO SA wypłaty z bankomatu jak w latach poprzednich, bez prowizji

To zależy od rodzaju konta lub karty.
damnes82
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) damnes82 » 03.07.2020 18:46

Ja polecam
Kartę walutową bez żadnych dodatkowych kosztów na start 50pkt wymienialnych na 50zł dodatkowo 10zł z tego linku: https://www.twisto.pl/rejestracja/?promo=DAMIANN82
Sprawdzona karta bardzo dobry kurs.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 15.07.2020 15:31

Senegal napisał(a):Bank PKO SA wypłaty z bankomatu jak w latach poprzednich, bez prowizji i opłaty za przewalutowanie, w tej chwili kurs jakieś 0,58 - 0,59. Zaznaczam, że byle jaki bankomat - nie tylko z tej sieci (nie pamiętam teraz nazwy).

A jakie masz konto i kartę?
Pierwsze słyszę, że bez prowizji można wypłacać kasę w dowolnym bankomacie. W każdym razie przy Eurokoncie Mobilnym z kartą Mastercard, o którym dużo się tutaj pisało. Ja zawsze wypłacałem kasę z bankomatów Zagrebacka Banka.

Czy ktoś inny może potwierdzić, że z powyższym kontem cały czas dwie wypłaty w miesiącu z bankomatów Zagrebacka Banka są darmowe i wszystkie przewalutowania wciąż obsługuje Mastercard?
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 15.07.2020 16:17

Nie wiem jak jest akurat z tym kontem, ale mając przekorzystne można z wszystkich bankomatów (nie tyko Zagebacka Banka), bez przewalutowania i prowizji. Bynajmniej tak powiedziano mi wczoraj w banku, w związku z moim wyjazdem do Cro.
kentucky
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kentucky » 15.07.2020 16:52

Pekao SA, konto przekorzystne. Wypłata bez żadnych dodatkowych kosztów z bankomatu ZB, kurs 0,593.
KasiaWW
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaWW » 15.07.2020 18:18

To jak to w końcu jest z tym kontem przekorzystne w Pekao SA.
Bankomaty za granicą są bezpłatne wszystkie czy tylko ZB?
Ile wypłat z bankomatów zagranicznych można dokonać?
Czy jest opłata za przewalutowania w kinach ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2020 19:12

KasiaWW napisał(a):To jak to w końcu jest z tym kontem przekorzystne w Pekao SA.
Czy jest opłata za przewalutowania w kinach ?

https://www.pekao.com.pl/dam/jcr:62670467-cff3-48e9-b506-5398c64fb2c7/Taryfa_Prowizji_i_Oplat_rachunki.pdf

Z tego wynika, że jeśli spełnisz warunki bezpłatności konta, to faktycznie nie ma prowizji za wypłaty i transakcje zagraniczne.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 15.07.2020 19:29

KasiaWW napisał(a):To jak to w końcu jest z tym kontem przekorzystne w Pekao SA.

Dla upewnienia przeczytaj sobie jeszcze ten wątek (dwie ostatnie strony) - https://www.cro.pl/kuny-najlepiej-z-bankomatu-t36667-450.html
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 15.07.2020 22:53

grab56 napisał(a):Pierwsze słyszę, że bez prowizji można wypłacać kasę w dowolnym bankomacie.

Oczywiście, że można - również mam taką kartę - zwykła debetowa karta w PKO BP SA. Chociaż to nie zależy od karty, tylko od rodzaju konta - na moim są właśnie wypłaty bez prowizji we wszystkich bankomatach na świecie (no, może poza Euronetem, ale oni mają swój świat). I zaznaczam, że nie jest to żadne konto premium ani VIP, po prostu zwykły rachunek, na który trafia wypłata - więc każdy może takie mieć.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 16.07.2020 05:25

marekkowalak napisał(a):
grab56 napisał(a):Pierwsze słyszę, że bez prowizji można wypłacać kasę w dowolnym bankomacie.

Oczywiście, że można - również mam taką kartę - zwykła debetowa karta w PKO BP SA. Chociaż to nie zależy od karty, tylko od rodzaju konta - na moim są właśnie wypłaty bez prowizji we wszystkich bankomatach na świecie (no, może poza Euronetem, ale oni mają swój świat). I zaznaczam, że nie jest to żadne konto premium ani VIP, po prostu zwykły rachunek, na który trafia wypłata - więc każdy może takie mieć.

PKO BP czy Pekao SA?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 159
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone