Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.06.2020 12:37

Sol-Wagon napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Lechoo napisał(a):Czyli w normie :)

Tak se. Patrząc na różnice przy podanym, nawet obok, kursie to daje 0,016zł na sztuce

Zakładając wydanie kartą choć 5000kn to daje nam 80zł. Niby niewiele, ale mogę za to wypożyczyć np 3x po godzince SUPa, zjeść 3 pizze, kupić w sklepie co najmniej 10 piw czy z 40kg arbuza w Konzumie :)

masz rację, a co z pozostałymi możliwościami oszczędzania?
przelicz ile zaoszczędzisz na paliwie jadąc np. 120 a 150 km/h...

Ale my nie rozmawiamy o prędkości jazdy, ilości zjedzonych lodów czy wypitego piwa

Na założenie dodatkowego konta, które nic mnie nie kosztuje, poświeciłem z 20-30 minut. To był maks włącznie z wizytą kuriera. Za to, że założyłem u nich konto dostałem jeszcze 1 czy 2 stówy w prezencie na konto. Używam go od 2-3 lat do dziś, gdyż mój wieloletni bank nie miał nawet aplikacji czy BLIKa. Na tym wieloletnim kisi się pieniądz na koncie i lokatach oraz obsługiwane są codzienne sprawy. Z tego dodatkowego są płacone zakupy przez net czy knajpa jak jesteśmy na wycieczce rowerowej bez portfela

Też cenię swój czas, ale 30 minut jest mniej warte niż 80zł, niestety nie zarabiam netto prawie 30 tysi miesięcznie ...

Wiele na wakacjach nie wydaję, ale nawet ja przepuściłem kartą w kunach więcej niż 5000kn/3000zł więc i oszczędność była większa niż wspomniane 80zł (po dokładnym przeliczeniu wyszło około 120zł). To tylko tak dla przykładu było podane
Ostatnio edytowano 10.06.2020 12:59 przez piotrulex, łącznie edytowano 2 razy
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 10.06.2020 12:46

paulr napisał(a):W mbanku jest konto walutowe w hrk, plus karta wielowalutowa. ( mozna otworzyc konto w hrk, euro, korona czeska itp.) Przez internet waluta jest tansza. Np kantor internetowy okolo 0.585 za kunę.

Tylko niestety aby kupić obecnie kunę w mbanku wychodzi ponad 0,60.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.06.2020 13:02

porto napisał(a):
paulr napisał(a):W mbanku jest konto walutowe w hrk, plus karta wielowalutowa. ( mozna otworzyc konto w hrk, euro, korona czeska itp.) Przez internet waluta jest tansza. Np kantor internetowy okolo 0.585 za kunę.

Tylko niestety aby kupić obecnie kunę w mbanku wychodzi ponad 0,60.

Po co chcesz kupować w banku kuny?
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 10.06.2020 13:14

Aby płacić kartą z konta w HRK...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.06.2020 13:15

porto napisał(a):Aby płacić kartą z konta w HRK...

To musisz je najpierw kupić?

Musisz je kupić w banku?
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 10.06.2020 13:47

piotrulex napisał(a):
porto napisał(a):Aby płacić kartą z konta w HRK...

To musisz je najpierw kupić?

Musisz je kupić w banku?

Sorry, trochę się zamotałem. Można przecież zasilić konto walutowe np. z kantoru A. ( który właśnie posiadam ) :oops:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 10.06.2020 16:37

piotrulex napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Lechoo napisał(a):Czyli w normie :)

Tak se. Patrząc na różnice przy podanym, nawet obok, kursie to daje 0,016zł na sztuce

Zakładając wydanie kartą choć 5000kn to daje nam 80zł. Niby niewiele, ale mogę za to wypożyczyć np 3x po godzince SUPa, zjeść 3 pizze, kupić w sklepie co najmniej 10 piw czy z 40kg arbuza w Konzumie :)

masz rację, a co z pozostałymi możliwościami oszczędzania?
przelicz ile zaoszczędzisz na paliwie jadąc np. 120 a 150 km/h...

Ale my nie rozmawiamy o prędkości jazdy, ilości zjedzonych lodów czy wypitego piwa

Na założenie dodatkowego konta, które nic mnie nie kosztuje, poświeciłem z 20-30 minut. To był maks włącznie z wizytą kuriera. Za to, że założyłem u nich konto dostałem jeszcze 1 czy 2 stówy w prezencie na konto. Używam go od 2-3 lat do dziś, gdyż mój wieloletni bank nie miał nawet aplikacji czy BLIKa. Na tym wieloletnim kisi się pieniądz na koncie i lokatach oraz obsługiwane są codzienne sprawy. Z tego dodatkowego są płacone zakupy przez net czy knajpa jak jesteśmy na wycieczce rowerowej bez portfela

Też cenię swój czas, ale 30 minut jest mniej warte niż 80zł, niestety nie zarabiam netto prawie 30 tysi miesięcznie ...

Wiele na wakacjach nie wydaję, ale nawet ja przepuściłem kartą w kunach więcej niż 5000kn/3000zł więc i oszczędność była większa niż wspomniane 80zł (po dokładnym przeliczeniu wyszło około 120zł). To tylko tak dla przykładu było podane

a czym różni się oszczędzanie na płaceniu kartą od oszczędzania w postaci tankowania tańszego paliwa, czy zmniejszenia prędkości jazdy?
nie jestem przeciwny oszczędzaniu...ale rozumiem też oszczędzanie "wybiórcze"...
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.06.2020 17:04

Ponieważ zauważyłem, że w 2020 nikt nie "chwalił" się dokonanymi transakcjami w HRK, umieściłem info o zakupie biletu na prom. Kartą.
PayPal'em nie było można, gotówką za daleko.
Gdybym wiedział, że te 180 HRK urośnie do 40 kg arbuza, to chyba bym w tym wątku dalej milczał.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 10.06.2020 18:16

boboo napisał(a):Ponieważ zauważyłem, że w 2020 nikt nie "chwalił" się dokonanymi transakcjami w HRK, umieściłem info o zakupie biletu na prom. Kartą.
PayPal'em nie było można, gotówką za daleko.
Gdybym wiedział, że te 180 HRK urośnie do 40 kg arbuza, to chyba bym w tym wątku dalej milczał.

:oczko_usmiech:
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 10.06.2020 20:31

To bardzo wazne te 7 lub 8 centow moze miec strategiczne znaczenie na wakacjach
Przemasss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemasss » 18.06.2020 18:13

Czy obecnie w Chorwacji wszędzie można zapłacić kartą?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.06.2020 18:14

Przemasss napisał(a):Czy obecnie w Chorwacji wszędzie można zapłacić kartą?

Nie wszędzie.
Podobnie jak w Polsce - też nie wszędzie zapłacisz kartą.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 19.06.2020 09:18

Sol-Wagon napisał(a):a czym różni się oszczędzanie na płaceniu kartą od oszczędzania w postaci tankowania tańszego paliwa, czy zmniejszenia prędkości jazdy?
nie jestem przeciwny oszczędzaniu...ale rozumiem też oszczędzanie "wybiórcze"...

A dokładnie tym o czym piszesz :)

To temat o płaceniu kartą, a nie o oszczędzaniu kupując tańsze paliwo, wolniej jadąc, omijając płatne odcinki, zjeżdżając z górki na biegu jałowym, wybieraniu spania pod namiotem na dziko czy zabierania całego jedzenia z PL. To wszystko może spowodować oszczędzanie, ale NIE O TYM TEN TEMAT :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2020 11:30

Z ciekawych fintechów jest jeszcze Curve, czyli karta agregująca inne karty. W skrócie - płatność w HRK dokonana Curve jest przeliczana na PLN po kursie zbliżonym do forex, a wybrana podpięta pod nią karta zostaje obciążona kwotą w PLN.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 19.06.2020 15:05

piotrulex napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):a czym różni się oszczędzanie na płaceniu kartą od oszczędzania w postaci tankowania tańszego paliwa, czy zmniejszenia prędkości jazdy?

A dokładnie tym o czym piszesz :)

To temat o płaceniu kartą, a nie o oszczędzaniu kupując tańsze paliwo, wolniej jadąc, omijając płatne odcinki, zjeżdżając z górki na biegu jałowym, wybieraniu spania pod namiotem na dziko czy zabierania całego jedzenia z PL. To wszystko może spowodować oszczędzanie, ale NIE O TYM TEN TEMAT :)

jestem otwarty na wszelkie zboczenia... :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 158
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone