Ktoś używał nowej karty wielowalutowej do konta w kantor alior banku?
Przede wszystkim interesuje mnie, czy jak mam na koncie EUR i USD to przy wypłacie z bankomatu będzie pobierał po przeliczniku mastercard bez dodatkowych prowizji?
3. Bank zastrzega sobie możliwość pobierania dodatkowych opłat, niewymienionych w Taryfie, za usługi realizowane na życzenie Klienta i niewymienione w Taryfie lub za usługi z wykorzystaniem instytucji trzecich, w tym w szczególności:
a. Opłaty i prowizje pobierane przez banki i instytucje pośredniczące w realizacji transakcji
Wszystkie operacje dokonane przy użyciu Karty Wielowalutowej, za wyjątkiem operacji zwrotu orazwycofania operacji, obciążają:
a. Rachunek w walucie transakcji, jeżeli transakcja wykonywana była w walucie określonej w Rozdziale I pkt. 21 Taryfy
b. Rachunek prowadzony w EUR, jeżeli transakcja była wykonywana w innej walucie niż określone w Rozdziale I pkt. 21 Taryfy, według kursu Mastercard i zasad stosowanych przez tę organizację
c. w przypadku:
i. braku dostępności Rachunku lub braku / niewystarczającej ilości środków na Rachunku opisanym w pkt a), transakcje przeliczane są z waluty transakcji na EUR według kursu Mastercard i zasad stosowanych przez tę organizację i księgowane w ciężar Rachunku głównego Karty Wielowalutowej
ii. braku / niewystarczającej ilości środków na Rachunku głównym Karty Wielowalutowej, transakcje przeliczane przez Bank na PLN po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia Operacji i księgowane w ciężar Rachunku prowadzonego w walucie PLN
iii. w przypadku braku / niewystarczającej ilości środków na Rachunku prowadzonym w walucie PLN transakcja jest odrzucana.
stachmat napisał(a):Dziś rano przed ok 10.40 na Lućko w stronę PL na gotówkę stania na 15-20 minut. Ja na kartę i bez kolejki pierwsze auto.
W drugą stronę kilka km korka. Podobnie jak jechaliśmy na południe
zbig99 napisał(a):stachmat napisał(a):Dziś rano przed ok 10.40 na Lućko w stronę PL na gotówkę stania na 15-20 minut. Ja na kartę i bez kolejki pierwsze auto.
Na kartę kredytową czy debetową przejeżdżasz?
zbig99 napisał(a):Góra
zbig99 napisał(a):stachmat napisał(a):Dziś rano przed ok 10.40 na Lućko w stronę PL na gotówkę stania na 15-20 minut. Ja na kartę i bez kolejki pierwsze auto.
kodens79 napisał(a):zbig99 napisał(a):Górazbig99 napisał(a):stachmat napisał(a):Dziś rano przed ok 10.40 na Lućko w stronę PL na gotówkę stania na 15-20 minut. Ja na kartę i bez kolejki pierwsze auto.
Nie ma znaczenia na jaką karte , znaczenie ma na której masz kasę
Ale kolejki na Non Cash też w niedziele były.
zbig99 napisał(a):kodens79 napisał(a):zbig99 napisał(a):Górazbig99 napisał(a):stachmat napisał(a):Dziś rano przed ok 10.40 na Lućko w stronę PL na gotówkę stania na 15-20 minut. Ja na kartę i bez kolejki pierwsze auto.
Nie ma znaczenia na jaką karte , znaczenie ma na której masz kasę
Ale kolejki na Non Cash też w niedziele były.
OJ ale pytanie czy każdą kartą można płacić czy tylko kredytową jak wynajem apartamentów na bookingu np?
zbig99 napisał(a):OJ ale pytanie czy każdą kartą można płacić czy tylko kredytową jak wynajem apartamentów na bookingu np?
bigredone napisał(a):zbig99 napisał(a):OJ ale pytanie czy każdą kartą można płacić czy tylko kredytową jak wynajem apartamentów na bookingu np?
Na booking również można płacić debetową. Kredytowa jest wymagana w niektórych wypożyczalniach pojazdów.
zbig99 napisał(a):bigredone napisał(a):zbig99 napisał(a):OJ ale pytanie czy każdą kartą można płacić czy tylko kredytową jak wynajem apartamentów na bookingu np?
Na booking również można płacić debetową. Kredytowa jest wymagana w niektórych wypożyczalniach pojazdów.
Na bookingu jak zaznaczyłem bez płatności kartą kredytową to miałem o 60% mniej ofert. To ma duże znaczenie czy kredytowa czy debetowa.
gaspar84 napisał(a):Mam konto walutowe w euro. Czy mogę płacić w Chorwacji za paliwo i winiety kartą w Euro, czy zawsze mi przeliczy na kuny? Chodzi mi o to czy mogę dostać rachunek w euro czy tylko w kunach?
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne