Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.07.2019 19:58

wikol napisał(a):Rozwiązaniem chyba nie jest założenie kolejnego konta np. w sugerowanym banku PKO SA ? :) i wypłata w bankomatach ZB bez prowizji ?

Nie ma takiego banku.
Jest Pekao S.A. i PKO B.P.
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 04.07.2019 20:12

W przypadku Pekao SA, tym którzy tam mają jeszcze "stare" eurokonta warto jest zmienić na konto przekorzystne, wtedy wypłaty ze wszystkich zagranicznych bankomatów są bezprowizyjne (z wyjątkiem Euronetu, który pytał się o kurs wymiany i chciał pobrać prowizję kiedy byłem na Malcie, no ale może to tylko "maltańska" specyfika i w Chorwacji nie ma tego problemu).
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 04.07.2019 21:32

wikol napisał(a):Obecnie konto w PKO SA jest chyba najkorzystniejszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o płatności w Chorwacji.
Akurat mam konta w innych bankach. I zastanawiam się czy jest sens otwierać kolejne konto na 11 dni ....?;) Potem trzeba będzie je zamknąć gdyż do niczego nie będzie ono potrzebne. Druga opcja to zabranie gotówki i wymiana w kantorze.

To nie jest konto na 11 dni.
Też mam podstawowe konto w innym banku. A konto w Pekao S.A. to moje konto "robocze". Robię rezerwację na Booking-u, muszę podać dane karty - debetowa z Pekao S.A. jest jak znalazł. Płatności w internecie - to samo. Płatności zagraniczne - płacę z subkonta walutowego.
Jeśli ktoś jeździ trochę po Europie nie tylko w wakacje, na pewno wykorzysta możliwości tego konta. W Niemczech, we Włoszech, w Austrii, Bułgarii, Chorwacji, Bośni i Hercegowinie, Turcji, Słowacji, Serbii, Rumunii oraz Czechach są banki powiązane z grupą UniCredit. Oddziały UniCredit znajdują się też w Rosji, na Ukrainie, Węgrzech, Słowenii, Estonii, na Łotwie oraz Litwie.
A jedynym kosztem jest comiesięczny niewielki wpływ i jedna płatność kartą. A nawet gdy ma służyć tylko na ten jeden wakacyjny wyjazd, to te comiesięczne wpłaty 500 PLN z drugiego konta pozwolą na odłożenie kwoty zbliżonej do tej jaką wielu z nas wydaje właśnie na wakacjach w Chorwacji.
I jeszcze jedno. W wielu firmach płacąc kartą Pekao S.A. masz dodatkowe rabaty. Nazywa się to Galeria Rabatów.
Czy warto - myślę, że warto.
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 05.07.2019 14:22

wikol napisał(a):Obecnie konto w PKO SA jest chyba najkorzystniejszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o płatności w Chorwacji.
Akurat mam konta w innych bankach. I zastanawiam się czy jest sens otwierać kolejne konto na 11 dni ....?;) Potem trzeba będzie je zamknąć gdyż do niczego nie będzie ono potrzebne. Druga opcja to zabranie gotówki i wymiana w kantorze.

placenie-karta-platnicza-w-chorwacji-watpliwosci-t33127-2055.html#p2070412
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 06.07.2019 21:18

Od dziś jestem w Baška Voda, jeśli chodzi o Pekao S.A to platnosci karta czy w sklepach czy restauracjach czy na bramkach przewalutowuje na kurs 0,57. Przy wypłatach z bankomatów unicredit Group np. Zagrebacka bank wypłaty bez prowizyjne po kursie 0,61.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 06.07.2019 21:25

anakin napisał(a):Nie ma takiego banku.
Jest Peako S.A. i PKO B.P.
Gwoli ścisłości, tego pogrubionego też nie ma.
Za to jest Pekao. :papa:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 06.07.2019 21:29

boboo napisał(a):

Ja cię...maskara.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 06.07.2019 21:41

Bartek81 napisał(a): Przy wypłatach z bankomatów unicredit Group np. Zagrebacka bank wypłaty bez prowizyjne po kursie 0,61.

Dla klientów Revolut kurs masakra 0,61 ;)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.07.2019 22:09

boboo napisał(a):

Bardzo przepraszam za tę straszliwą pomyłkę wprowadzającą wszystkich w błąd.
Już poprawiłem żeby było wiadomo o jaki bank chodzi.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 06.07.2019 22:38

Bartek81 napisał(a):Od dziś jestem w Baška Voda, jeśli chodzi o Pekao S.A to platnosci karta czy w sklepach czy restauracjach czy na bramkach przewalutowuje na kurs 0,57. Przy wypłatach z bankomatów unicredit Group np. Zagrebacka bank wypłaty bez prowizyjne po kursie 0,61.

A którą opcję przy wypłacie wybrałeś? W HRK czy przeliczenie w PLN? Bo musiałeś zrobić coś nie tak.
Tydzień temu kolega, który ma również konto w Pekao S.A. wrócił z BV i Zagrebacka liczyła ten sam kurs przy wypłatach jak przy płatnościach kartą.
Ostatnio edytowano 06.07.2019 22:49 przez Bravik, łącznie edytowano 1 raz
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 07.07.2019 06:33

Bravik napisał(a):
Bartek81 napisał(a):Od dziś jestem w Baška Voda, jeśli chodzi o Pekao S.A to platnosci karta czy w sklepach czy restauracjach czy na bramkach przewalutowuje na kurs 0,57. Przy wypłatach z bankomatów unicredit Group np. Zagrebacka bank wypłaty bez prowizyjne po kursie 0,61.

A którą opcję przy wypłacie wybrałeś? W HRK czy przeliczenie w PLN? Bo musiałeś zrobić coś nie tak.
Tydzień temu kolega, który ma również konto w Pekao S.A. wrócił z BV i Zagrebacka liczyła ten sam kurs przy wypłatach jak przy płatnościach kartą.

W HRK, spróbuję inaczej,zobacze.
Dodam że mam stare konto w Pekao, Euro mobilne.
patman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) patman » 07.07.2019 07:55

wikol napisał(a):
Bartek81 napisał(a): Przy wypłatach z bankomatów unicredit Group np. Zagrebacka bank wypłaty bez prowizyjne po kursie 0,61.

Dla klientów Revolut kurs masakra 0,61 ;)

U mnie revolut wychodzi 0,57 czasem 0,56 z jakimiś drobnymi
hariet1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hariet1 » 07.07.2019 08:26

Interesowałam się kartą wielowalutową w swoim banku (ING), aby korzystać z tej karty trzeba założyć konto walutowe dostępne w EUR, USD lub GBP. W przypadku płacenia taką kartą w Chorwacji i tak dochodzi do przewalutowania czy dobrze kombinuje czy się mylę?
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 07.07.2019 08:34

Bartek81 napisał(a):W HRK, spróbuję inaczej,zobacze.
Dodam że mam stare konto w Pekao, Euro mobilne.

To w pewnym sensie tłumaczy problem. Zmień jak najszybciej na Przekorzystne z kartą Rewolucyjną.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 07.07.2019 10:06

Czy ktoś korzystał z karty wielowalutowej PKOBP do "KontoZaZero" ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 148
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone