Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 02.07.2019 11:55

r19 napisał(a):
Inde napisał(a):
Aras napisał(a):Tym razem do Chorwacji weźmiemy kartę Revolut gdzie sam za pomocą aplikacji jestem kantorem i widzę kurs zanim zapłacę za cokolwiek i gdziekolwiek. Na chwilę obecną wedle aplikacji 1 kn = 0,5721 zł. Dam znać po powrocie co z tego wyszło.

:papa:

W ciągu 11 dni revolutem zapłaciłem 32 razy w euro, forintach i kunach i raz wybrałem pieniądze z bankomatu (kuny).
Ani razu nie miałem problemu.
\

Elegancko na to liczę :) Jakoś w tygodniu ma przylecieć karta. Ją się aktywuje przy pierwszej płatności czy jakoś przez apkę?
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 02.07.2019 12:15

Zamawiacie te Revolut-y i ja chciałem, ale właśnie odkryłem, że moja karta do konta bez granic w PKO BP jest z funkcją wielowalutową, wystarczy włączyć opcję kantoru i ogień. Normalnie mam dylemat, ktoś bawił się tym w PKO BP?
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 03.07.2019 21:58

Bravik napisał(a):
muchador napisał(a):
davnbb napisał(a):-zwrócić uwagę czy bankomat, z którego korzystamy oprócz propozycji kursu waluty nie informuje, że pobiera również prowizję. Ta prowizja jest niezależna od naszego banku i pobiera ją operator bankomatów (więc nawet jak wasz bank obiecuje bezprowizyjne bankomaty w całej Europie to tutaj nie ma nic do gadania)
Takie prowizje pobierają np. bankomaty Euronetu lub PBZ. Jak policzyłem koszt wypłacenia 100 kun to wyszło mi, że każda z nich kosztowała mnie 0,74zł

W Zagrebacka Banka pobierana jest prowizja za wypłatę obcą kartą - chciałem wypłacić karta wielowalutową PKO bp 300 HRK i miałem propozycję przeliczenia na złotówki 201 PLN (DCC) lub wypłaty w walucie miejscowej z prowizją 16 HRK. Natomiast w bankomacie Euronetu wypłata bez prowizji po wybraniu opcji bez DCC.

Zagrebacka Banka nie każdą kartę traktuje jak obcą. Masz PKO BP - musisz z tym żyć. :D

Ten post jest dla informacji dla posiadaczy "konta bez granic" w HRK, po prostu muszą doczytać na ekranie co i jak. W cytowanym poście jest myśl o stworzeniu listy banków które takową prowizję pobierają i ZB się na nią kwalifikuje. I tutaj sprostowanie - Euronet prowizji nie pobiera (500 kun wypłacone - 500 kun zaksięgowane)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.07.2019 04:37

Jeszcze o wyciąganiu kun z bankomatu:
Wczoraj wybrałem 7.000 kun. Bankomat mi zaproponował przeliczenie na 1041 €.
Albo mam się "dać zaskoczyć" i niech moja Sparkassa przelicza.
Zgodziłem się na niespodziankę.
Dziś sprawdziłem: Sparkassa wzięła 948 €.
Nie przywiązuję nadmiernej wagi do pieniędzy, ale ta różnica to duża micha grillowanych "homarów" dla dwóch głodnych osób.
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 04.07.2019 07:54

"Sparkassa wzięła 948 €."

Takiego hardcoru nie ma nawet w okolicach Alfa Centauri w czasie burzy meteorytów.
Chyba Ci się przecinek gdzieś poprzestawiał. Albo "sparkassa" nie tyle wzięła co wydała. :)
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 04.07.2019 07:59

muchador napisał(a):
Bravik napisał(a):
muchador napisał(a):
davnbb napisał(a):-zwrócić uwagę czy bankomat, z którego korzystamy oprócz propozycji kursu waluty nie informuje, że pobiera również prowizję. Ta prowizja jest niezależna od naszego banku i pobiera ją operator bankomatów (więc nawet jak wasz bank obiecuje bezprowizyjne bankomaty w całej Europie to tutaj nie ma nic do gadania)
Takie prowizje pobierają np. bankomaty Euronetu lub PBZ. Jak policzyłem koszt wypłacenia 100 kun to wyszło mi, że każda z nich kosztowała mnie 0,74zł

W Zagrebacka Banka pobierana jest prowizja za wypłatę obcą kartą - chciałem wypłacić karta wielowalutową PKO bp 300 HRK i miałem propozycję przeliczenia na złotówki 201 PLN (DCC) lub wypłaty w walucie miejscowej z prowizją 16 HRK. Natomiast w bankomacie Euronetu wypłata bez prowizji po wybraniu opcji bez DCC.

Zagrebacka Banka nie każdą kartę traktuje jak obcą. Masz PKO BP - musisz z tym żyć. :D

Ten post jest dla informacji dla posiadaczy "konta bez granic" w HRK, po prostu muszą doczytać na ekranie co i jak. W cytowanym poście jest myśl o stworzeniu listy banków które takową prowizję pobierają i ZB się na nią kwalifikuje. I tutaj sprostowanie - Euronet prowizji nie pobiera (500 kun wypłacone - 500 kun zaksięgowane)

To jest bardzo ważna uwaga. Miałem to samo w Pardubicach (CZ) kilka dni temu. Bankomat Czeskiej Kasy Oszczędnosci chciał mnie skasować dodatkowo na 150 Koron, a stojący obok PlanetCash nic nie naliczył. Dobrze, że stał obok i mogłem sprawdzić. Takie to są własnie "konta bez granic"...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.07.2019 08:04

boboo napisał(a): ... Nie przywiązuję nadmiernej wagi do pieniędzy, ale ...

... ale za to dbasz, aby co jakiś czas o tym wspomnieć :?
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 04.07.2019 08:51

Pytałem się w Oddziale PKOBP. Dla konta BezGranic na 100% wypłaty bezprowizyjne są u niezależnych operatorów /PlanetCash, Euronet/, natomiast w bankomatach firmowanych logiem banków takie opłaty mogą być.
bolein
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bolein » 04.07.2019 09:58

boboo napisał(a):Wczoraj wybrałem 7.000 kun.

Czy to była jednorazowa wypłata?
W jakim bankomacie mogłeś tyle wypłacić?
Ja mogłem maksymalnie jednorazowo tylko 4000
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 04.07.2019 10:08

boboo napisał(a):Nie przywiązuję nadmiernej wagi do pieniędzy

Fajnie masz bo na forum dziesiątki stron gimnastyki i kombinacji alpejskich jak zaoszczędzić 2gr na kunie z trzema kontami, subkontami, Revolutami itd :)
habanero666
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) habanero666 » 04.07.2019 10:13

wikol napisał(a):
boboo napisał(a):Nie przywiązuję nadmiernej wagi do pieniędzy

Fajnie masz bo na forum dziesiątki stron gimnastyki i kombinacji alpejskich jak zaoszczędzić 2gr na kunie z trzema kontami, subkontami, Revolutami itd :)

Faktycznie. Dużo tej gimnastyki jest. Czasami do przesady.
No ale jak zaoszczędzisz 2 grosze na kunie to coś złego? Przy dużych wydatkaach.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 04.07.2019 10:18

Można zaoszczędzić 2gr na kunie to fakt. Przy 4000kn na miejscu jesteśmy bogatsi o całe 80zł przez 11dni. Zawrotna kwota. Chyba warto.
habanero666
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) habanero666 » 04.07.2019 10:21

wikol napisał(a):Można zaoszczędzić 2gr na kunie to fakt. Przy 4000kn na miejscu jesteśmy bogatsi o całe 80zł przez 11dni. Zawrotna kwota. Chyba warto.

Jakbyś znalazł (nie wiadomo czyje) 20 EUR na ulicy to byś podniósł? Czy zostawił?
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 04.07.2019 10:26

To ja ponawiam pytanie - ktoś coś ????
Płatność kartą Visa - konto 360 w banku millennium - ktoś ma i może się podzielić informacjami jak to wychodzi w praktyce. Mam informacje z banku i wiem jak wygląda przewalutowanie ( w krajach z walutą euro bezpośrednio na PLN, a w pozostałych krajach na USD i potem na PLN) , chciałabym jednak uzyskać informacje bezpośrednio od użytkowników. Do tej pory posiadałam konto w banku spółdzielczym i płatność kartą w Cro , czy w krajach tranzytowych wyglądała bardzo dobrze. Zmieniłam konto i mam małe wątpliwości.
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 04.07.2019 10:32

wikol napisał(a):Pytałem się w Oddziale PKOBP. Dla konta BezGranic na 100% wypłaty bezprowizyjne są u niezależnych operatorów /PlanetCash, Euronet/, natomiast w bankomatach firmowanych logiem banków takie opłaty mogą być.

Tak intuicyjnie to powinno być akurat odwrotnie, prawda? Banki europejskie powinny ze sobą ściślej współpracować (na korzyść klienta). No ale to takie pobożne życzenie zwykłego zjadacza fig. :) No ale skoro już to wiemy to trzeba po prostu korzystać z tych a nie tamtych. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 146
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone