Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 28.06.2019 20:14

boboo napisał(a):Właśnie zakupiłem na stronie Jadrolinii bilet na prom. Płacone VISA z ING Bank Śląski, konto pln.
108 kuna przeliczyło na 62,38 pln.
Wyszło: 0,5776 pln / 1 kuna

Widać, że coraz więcej banków zaczyna się"cywilizować" i stosować rozsądne warunki płatności kartą. I dobrze, nie trzeba pamiętać o zasilaniach kont, przypinaniach kart, zakupach kun itd...
mk1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mk1 » 01.07.2019 07:16

Z tym ING to nie do końca tak. Za parę dni doliczą ci 3% prowizji za przewalutowanie
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 01.07.2019 07:30

Mi ING dolicza 3%, po 2-3 dniach
Karta Visa
Konto Direct
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 01.07.2019 08:20

Płatność kartą Visa - konto 360 w banku millennium - ktoś ma i może się podzielić informacjami jak to wychodzi w praktyce. Mam informacje z banku i wiem jak wygląda przewalutowanie ( w krajach z walutą euro bezpośrednio na PLN, a w pozostałych krajach na USD i potem na PLN) , chciałabym jednak uzyskać informacje bezpośrednio od użytkowników. Do tej pory posiadałam konto w banku spółdzielczym i płatność kartą w Cro , czy w krajach tranzytowych wyglądała bardzo dobrze. Zmieniłam konto i mam małe wątpliwości.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 01.07.2019 12:31

Znajomy robi w ten sposób.
Wziął 600EUR gotówką, do tego w PKOBP podpiął swoją dotychczasową kartę pod usługę wielowalutową.
Co kilka dni kupuje HRK w mobilnym kantorze i płaci po 0,59hrk w knajpach czy sklepach tą kartą.
Lody, owoce płaci kunami wymienionymi w kantorze z EUR przywiezionymi z Polski.
Prosto i bez komplikacji.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.07.2019 12:35

wikol napisał(a):Znajomy robi w ten sposób.
Wziął 600EUR gotówką
...

Nie każdy ma chęć trzymać 2,5 koła w namiocie czy otwartym cały dzień aucie :)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 01.07.2019 12:43

piotrulex napisał(a):
Wziął 600EUR gotówką
...

Zdarzył się przypadek że ktoś zgubił kartę do bankomatu więc lepiej mieć w pogotowiu trochę gotówki.
* a paszporty czy dowody osobiste gdzie trzymasz lub kluczyki do auta ??
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.07.2019 12:56

wikol napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Wziął 600EUR gotówką
...

Zdarzył się przypadek że ktoś zgubił kartę do bankomatu więc lepiej mieć w pogotowiu trochę gotówki.
* a paszporty czy dowody osobiste gdzie trzymasz lub kluczyki do auta ??

1. Karty mam średnio 3 w różnych miejscach. Jak by mi wszystkie ukradli to na adres campu, przez członka rodziny zostanie wysłana kolejna. Straty to na znaczek pocztowy i za duplikat kart

2. Gotówki w pogotowiu zawsze trochę mam, ale dla mnie 2500zł to sporo więcej niż "trochę"

3. Paszporty/dowody osobiste są zdeponowane na recepcji campingu

4. Kluczyk trzymam w namiocie. Jak ktoś by się na niego skusił to w ciągu 2 dni mam wysłany zapasowy i to akurat standardowa procedura. Straty to wartość kluczyka i opłata za wysłanie
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 02.07.2019 05:37

davnbb napisał(a):-zwrócić uwagę czy bankomat, z którego korzystamy oprócz propozycji kursu waluty nie informuje, że pobiera również prowizję. Ta prowizja jest niezależna od naszego banku i pobiera ją operator bankomatów (więc nawet jak wasz bank obiecuje bezprowizyjne bankomaty w całej Europie to tutaj nie ma nic do gadania)
Takie prowizje pobierają np. bankomaty Euronetu lub PBZ. Jak policzyłem koszt wypłacenia 100 kun to wyszło mi, że każda z nich kosztowała mnie 0,74zł

W Zagrebacka Banka pobierana jest prowizja za wypłatę obcą kartą - chciałem wypłacić karta wielowalutową PKO bp 300 HRK i miałem propozycję przeliczenia na złotówki 201 PLN (DCC) lub wypłaty w walucie miejscowej z prowizją 16 HRK. Natomiast w bankomacie Euronetu wypłata bez prowizji po wybraniu opcji bez DCC.
Aras
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aras » 02.07.2019 06:07

Hej Wszystkim. Na gorąco z Chorwacji: płaciłem zwykłą kartą Alior Bank na stacjach benzynowych, sklepach i przelicznik wygląda następująco: 1 kuna=0,57 zł. W kantorach niektórych nie biorą prowizji 1Euro=7,2 kuny. Jeśli ktoś nie ma dodatkowych obciążeń za płacenie kartą za granicą to warto to robić. Znowu też się sprawdza, że w przypadku gotówki lepiej wymieniać Euro na kuny niż ze złotówek. Pozdrawiam
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 02.07.2019 07:02

muchador napisał(a):W Zagrebacka Banka pobierana jest prowizja za wypłatę obcą kartą - chciałem wypłacić karta wielowalutową PKO bp 300 HRK i miałem propozycję przeliczenia na złotówki 201 PLN (DCC) lub wypłaty w walucie miejscowej z prowizją 16 HRK. Natomiast w bankomacie Euronetu wypłata bez prowizji po wybraniu opcji bez DCC.

Doprecyzuj jakie masz konto w PKOBP. Różne konta, różne prowizje i opłaty.
Czy to Aurum czy Konto Bez Granic czy Konto za Zero.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.07.2019 07:37

Sprawdziłem.
Blokadę 62,38 pln zmienili na 62,33
i doliczyli 1,87 za przewalutowanie.
Czyli wyszło 64,20 brutto za 108 kun.
Co daje 0,5944 płn za 1 kunę.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 02.07.2019 09:18

muchador napisał(a):
davnbb napisał(a):-zwrócić uwagę czy bankomat, z którego korzystamy oprócz propozycji kursu waluty nie informuje, że pobiera również prowizję. Ta prowizja jest niezależna od naszego banku i pobiera ją operator bankomatów (więc nawet jak wasz bank obiecuje bezprowizyjne bankomaty w całej Europie to tutaj nie ma nic do gadania)
Takie prowizje pobierają np. bankomaty Euronetu lub PBZ. Jak policzyłem koszt wypłacenia 100 kun to wyszło mi, że każda z nich kosztowała mnie 0,74zł

W Zagrebacka Banka pobierana jest prowizja za wypłatę obcą kartą - chciałem wypłacić karta wielowalutową PKO bp 300 HRK i miałem propozycję przeliczenia na złotówki 201 PLN (DCC) lub wypłaty w walucie miejscowej z prowizją 16 HRK. Natomiast w bankomacie Euronetu wypłata bez prowizji po wybraniu opcji bez DCC.

Zagrebacka Banka nie każdą kartę traktuje jak obcą. Masz PKO BP - musisz z tym żyć. :D
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 02.07.2019 09:32

Aras napisał(a):Hej Wszystkim. Na gorąco z Chorwacji: płaciłem zwykłą kartą Alior Bank na stacjach benzynowych, sklepach i przelicznik wygląda następująco: 1 kuna=0,57 zł. W kantorach niektórych nie biorą prowizji 1Euro=7,2 kuny. Jeśli ktoś nie ma dodatkowych obciążeń za płacenie kartą za granicą to warto to robić. Znowu też się sprawdza, że w przypadku gotówki lepiej wymieniać Euro na kuny niż ze złotówek. Pozdrawiam

We Włoszech z kartą Alior działy się dziwne rzeczy. W bankomatach typu "Euronet" 1 EUR = 4,77 zł.
Płatność w terminalach np. za hotel 1 EUR = 4,70 zł. Nie było co prawa żadnych dodatkowych opłat za przewalutowanie ale spokojnie można uznać, że wliczyli to w kurs. Do Chorwacji Aliora nie zabieram. Tym razem do Chorwacji weźmiemy kartę Revolut gdzie sam za pomocą aplikacji jestem kantorem i widzę kurs zanim zapłacę za cokolwiek i gdziekolwiek. Na chwilę obecną wedle aplikacji 1 kn = 0,5721 zł. Dam znać po powrocie co z tego wyszło.

:papa:
r19
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r19 » 02.07.2019 09:49

Inde napisał(a):
Aras napisał(a):Tym razem do Chorwacji weźmiemy kartę Revolut gdzie sam za pomocą aplikacji jestem kantorem i widzę kurs zanim zapłacę za cokolwiek i gdziekolwiek. Na chwilę obecną wedle aplikacji 1 kn = 0,5721 zł. Dam znać po powrocie co z tego wyszło.

:papa:

W ciągu 11 dni revolutem zapłaciłem 32 razy w euro, forintach i kunach i raz wybrałem pieniądze z bankomatu (kuny).
Ani razu nie miałem problemu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 145
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone