napisał(a) SingSing74 » 25.06.2019 08:41
Yacek71 napisał(a):Od 8 lat w Chorwacji płacę kartą gdzie się da.
Wypłacam kuny z bankomatu.
Średni kurs Kn wychodzi na poziomie 0,59 PLN.
Czytam sobie ten wątek i tak naprawdę nie wiem po co ta cała dyskusja.
Czy zaoszczędzenie dwóch groszy na 1Kn ma sens....
Myślę, że mało kto wypłaca na miejscu i wydaje 10000 Kn.
10 000 kun to 6000 zł. Większość tyle wydaje, a sam pisałeś, że wszystko ogarniasz kartą, więc jak to jest?
Dyskusja jest po to, żeby wymieniać się informacjami dotyczącymi co raz to nowszych produktów bankowych, a każda oszczędność, to nasze pieniądze więc warto dyskutować i szukać najtańszej opcji.
W moim przypadku (konto Credit Agricole) gdybym robił tak jak ty, to wakacje kosztowały by mnie kilkaset złotych więcej niż płacąc gotówką. Mój bank do każdej transakcji również podczas płacenia kartą dolicza sobie prowizję i warto o tym mówić.
Ktoś powie - zmień konto.
A ja na to, że z obecnego na co dzień jestem zadowolony i na jeden dwutygodniowy wyjazd nie będę zakładał nowego.
Na dzień dzisiejszy w Katowicach kuna kosztuje 0,594 zł, co uważam za kurs uczciwy.
Jeśli ktoś chciałby jeszcze taniej, to euro można kupić po 4,27 i wymienić w Chorwacji po 7,35 i mamy kunę po 0,58.
Ja kupuję około 1000 kun na pierwsze dni, a reszta w euro. Po przyjeździe z wakacji nie muszę myśleć o comiesięcznym zasilaniu nowego konta i robieniu obowiązkowych transakcji kolejną kartą, a po kursach widać, że i oszczędności na tych kartach w porównaniu do gotówki to fikcja, tylko podobnie jak taniej karty trzeba poszukać taniego kantoru.