Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Yacek71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yacek71 » 25.06.2019 07:32

Jest dokładnie tak ja piszą koledzy wyżej.
Od 8 lat w Chorwacji płacę kartą gdzie się da.
Wypłacam kuny z bankomatu.
Średni kurs Kn wychodzi na poziomie 0,59 PLN.
Czytam sobie ten wątek i tak naprawdę nie wiem po co ta cała dyskusja.
Czy zaoszczędzenie dwóch groszy na 1Kn ma sens....
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 25.06.2019 07:40

Yacek71 napisał(a):Jest dokładnie tak ja piszą koledzy wyżej.

Jak tych kun wydasz 10000 lub więcej to myśle ze ma sens :oczko_usmiech:
Yacek71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yacek71 » 25.06.2019 07:52

Dokładnie tak sito
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 25.06.2019 08:05

sito_zabrze napisał(a):
Yacek71 napisał(a):Jest dokładnie tak ja piszą koledzy wyżej.

Jak tych kun wydasz 10000 lub więcej to myśle ze ma sens :oczko_usmiech:

Dokładnie tak, a wielu z nas wydaje na luzie takie kwoty

Tak więc ma sens bo to już nam daje 2 stówy. Mamy dobry obiad tak naprawdę za nic :)

Mam znajomych, jednym ich karta liczyła kunę po 0,58 a drugim po 0,63 + jeszcze jakieś prowizje bankomatowe o nieznanej mi wysokości

Ci pierwsi poczytali i założyli odpowiednią, darmową kartę. Ci drudzy mieli to w nosie bo uważali, ze zaoszczędzenie 2 groszy nie ma sensu

Tak więc zakładając wydanie 10 tysi kn za to samo zapłacili co najmniej 5 stów więcej ;)

Ma sens?
Yacek71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yacek71 » 25.06.2019 08:30

Myślę, że mało kto wypłaca na miejscu i wydaje 10000 Kn.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 25.06.2019 08:41

Yacek71 napisał(a):Od 8 lat w Chorwacji płacę kartą gdzie się da.

Myślę, że mało kto wypłaca na miejscu i wydaje 10000 Kn.

10 000 kun to 6000 zł. Większość tyle wydaje, a sam pisałeś, że wszystko ogarniasz kartą, więc jak to jest?

Dyskusja jest po to, żeby wymieniać się informacjami dotyczącymi co raz to nowszych produktów bankowych, a każda oszczędność, to nasze pieniądze więc warto dyskutować i szukać najtańszej opcji.
W moim przypadku (konto Credit Agricole) gdybym robił tak jak ty, to wakacje kosztowały by mnie kilkaset złotych więcej niż płacąc gotówką. Mój bank do każdej transakcji również podczas płacenia kartą dolicza sobie prowizję i warto o tym mówić.

Ktoś powie - zmień konto.

A ja na to, że z obecnego na co dzień jestem zadowolony i na jeden dwutygodniowy wyjazd nie będę zakładał nowego.

Na dzień dzisiejszy w Katowicach kuna kosztuje 0,594 zł, co uważam za kurs uczciwy.
Jeśli ktoś chciałby jeszcze taniej, to euro można kupić po 4,27 i wymienić w Chorwacji po 7,35 i mamy kunę po 0,58.

Ja kupuję około 1000 kun na pierwsze dni, a reszta w euro. Po przyjeździe z wakacji nie muszę myśleć o comiesięcznym zasilaniu nowego konta i robieniu obowiązkowych transakcji kolejną kartą, a po kursach widać, że i oszczędności na tych kartach w porównaniu do gotówki to fikcja, tylko podobnie jak taniej karty trzeba poszukać taniego kantoru.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 25.06.2019 09:06

Yacek71 napisał(a):Myślę, że mało kto wypłaca na miejscu i wydaje 10000 Kn.

Zakładam, że pisząc "wypłaca" masz na myśli zarówno płatności kartą jak i wypłaty z bankomatów

Otóż odnoszę wrażenia, że nie masz racji

My za sam camping płacimy połowę tej kwoty

Do tego trochę spożywczaków, lody, owoce, paliwo, autostrady, wypożyczenia jakiegoś SUPa, wstęp np. do Plitvic

My na 2 tygodnie, moim zdaniem wydajemy mało, gdyż rok temu około 6,5 tysia

NIE w kn jest 1, maks 1,5 tysia
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 25.06.2019 09:09

SingSing74 napisał(a):
Ktoś powie - zmień konto.

A ja na to, że z obecnego na co dzień jestem zadowolony i na jeden dwutygodniowy wyjazd nie będę zakładał nowego ...

Też tak myślałem, ale jestem wygodny i kartę uważam za najbezpieczniejsza formę płatności

Założyłem dodatkowe konto na wakacje 2 lata temu, ale tak mi się spodobało, że mam do dziś dnia i w końcu mogę płacić telefonem czy BLIKiem
Yacek71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yacek71 » 25.06.2019 09:12

Tak. Miałem na myśli zakupy, knajpy, przyjemności itp. na miejscu płacone kartą w terminalu.
Oczywiście tam gdzie się da.
Więc przy 1000 - 1500 Kn wypłaconych z bankomatu tragedii nie ma.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 25.06.2019 09:31

Reiser napisał(a):Czytam ten wątek od dłuższego czasu i nawet zrobiłem dokładny research historii moich transakcji 3 lata wstecz (chodzi mi o transakcje z Cro). Posiadam konto w CA i zwykłą kartę debetową Visa - płatności kartą oraz pobór gotówki z bankomatów wg kursu średniego NBP... Nigdy kurs za Kn nie był wyższy niż 0,59PLN - dodatkowych opłat brak na wyciągach. Oczywiście biorę trochę EUR na wymianę w banku, aby mieć gotówkę, ale jest to podyktowane wątpliwościami, które nabyłem śledząc wątek. Generalnie, gdzie się da płacę kartą i nie przejmuję się kosztami, których w moim przypadku nie ma.

Jeśli skrót CA to Credit Agricole to na twoim miejscu sprawdziłbym dokładnie. W kwietniu 2019 r. wypłacałem ich kartą gotówkę. Nie dość, że kurs był 0,599 to za wypłacenie 200 kun prowizja wyniosła 4,79 zł, a opłata za wypłatę z bankomatu za granicą 10 zł. W sumie kursik wyszedł 0,673, tak że nie za ciekawy. Płatności kartą podobnie, nie dość że kurs nie za ciekawy (0,600), to dochodziła prowizja za przewalutowanie i robiło się 0,63. Więc jednak na wyjazdach zagranicznych zostanę przy koncie Przekorzystnym w Pekao SA, koncie walutowym i debetowej karcie MasterCard do obydwu kont. Moim skromnym zdaniem ma największe możliwości i wychodzi najkorzystniej. Nie ma też ograniczeń Revoluta. A za niedługo ponownie przetestujemy kartę najpierw na Słowacji pod kontem przeliczeń z €, a za 38 dzionków w mojej ulubionej Dalmacji :D :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 25.06.2019 09:46

Yacek71 napisał(a):Tak. Miałem na myśli zakupy, knajpy, przyjemności itp. na miejscu płacone kartą w terminalu.
Oczywiście tam gdzie się da.
Więc przy 1000 - 1500 Kn wypłaconych z bankomatu tragedii nie ma.

Jasne

Przy wypłaceniu 500kn jest jeszcze mniejsza tragedia, a przy 100kn to już prawie wcale :)

Zakładając oczywiście, że posiadana karta oferuje bezprowizyjne wypłaty z bankomatów za granicą ...
volka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) volka » 25.06.2019 10:57

A jeśli ktoś woli płacić gotówką to jaka opcja jest najmądrzejsza żeby najmniej stracić? Złotówki na euro i potem na miejscu euro na kuny?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 25.06.2019 11:03

volka napisał(a):A jeśli ktoś woli płacić gotówką to jaka opcja jest najmądrzejsza żeby najmniej stracić? Złotówki na euro i potem na miejscu euro na kuny?

Odnoszę wrażenie, że padła ciut wyżej odpowiedź na Twoje pytanie ...

SingSing74 napisał(a): ... euro można kupić po 4,27 i wymienić w Chorwacji po 7,35 i mamy kunę po 0,58 ...

Zachęcam do czytania :)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 27.06.2019 13:22

marekkowalak napisał(a):Potwierdzam - również posiadam od kilku lat zwykłą kartę debetową Visa w PKO BP SA. Zawsze płacę nią zarówno za granicą, jak i w internecie w różnych walutach, a także wybieram pieniądze z bankomatów - zawsze przeliczane po średnim kursie i bez jakichkolwiek prowizji.

Napisz jeszcze że masz opcję "KontoBezGranic" gdzie płacisz za obsługę takiego konta 17,90zł miesięcznie - jeśli mielibyśmy być bardziej dokładni.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.06.2019 18:43

Właśnie zakupiłem na stronie Jadrolinii bilet na prom. Płacone VISA z ING Bank Śląski, konto pln.
108 kuna przeliczyło na 62,38 pln.
Wyszło: 0,5776 pln / 1 kuna
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 144
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone