Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 18.06.2019 15:23

Niestety dokładnie ci tego nie wyjaśnię, bo zasady, tabele opłat i prowizji w bankach ciągle się zmieniają, dlatego też preferuję gotówkę. Było chyba już w tym lub podobnym wątku, że w jednej z popularniejszej sieci bankomatów podczas wypłaty klient miał do wyboru dwie opcje: z przewalutowaniem lub bez, a że zazwyczaj języka polskiego nie było, to często płaciło się dodatkowe prowizje. Dlatego dopytaj w swoim banku co to oznacza i co robić, by się nie naciąć.
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 18.06.2019 16:23

piotrulex napisał(a):
Czyli wypłacając w bankomacie w HR lub płacąc tam kartą chcemy płacić w kunach, a nie akceptujemy kwoty widniejącej w PLN

Dobrze rozumiem?

Konto przekorzystne - pobieram kuny z bankomatach Zagrebacka Banka w Chorwacji wybierając opcję obciążenia konta w HRK (a nie w PLN - bankomat spyta , ). Z konta schodzi tyle złotówek ile wynika z aktualnego kursu Kuny w banku Pekao w Polsce. Bez żadnych prowizji, przeliczeń i przewalutowań.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.06.2019 22:53

benito5 napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Czyli wypłacając w bankomacie w HR lub płacąc tam kartą chcemy płacić w kunach, a nie akceptujemy kwoty widniejącej w PLN

Dobrze rozumiem?

Konto przekorzystne - pobieram kuny z bankomatach Zagrebacka Banka w Chorwacji wybierając opcję obciążenia konta w HRK (a nie w PLN - bankomat spyta , ). Z konta schodzi tyle złotówek ile wynika z aktualnego kursu Kuny w banku Pekao w Polsce. Bez żadnych prowizji, przeliczeń i przewalutowań.

Dokładnie tak samo jak w każdym innym bankomacie - nie tylko ZB :wink:
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 19.06.2019 06:50

benito5 napisał(a): Konto przekorzystne - pobieram kuny z bankomatach Zagrebacka Banka w Chorwacji wybierając opcję obciążenia konta w HRK (a nie w PLN - bankomat spyta , ). Z konta schodzi tyle złotówek ile wynika z aktualnego kursu Kuny w banku Pekao w Polsce. Bez żadnych prowizji, przeliczeń i przewalutowań.

Potwierdzam, jest tak jak kolega wyżej pisze 8)
davnbb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) davnbb » 24.06.2019 00:35

Posiadam konto w MBanku i uruchomiłem opcję karty wielowalutowej. Zasilałem konto HRK (po kursie 0,58) i tak przygotowany ruszyłem na wakacje.

Moje spostrzeżenia i rady:
-po pierwsze aby podczas pobierania gotówki z bankomatu skorzystać z swojego konta walutowego należy wybierać pieniądze NIE ZGADZAJĄC SIĘ NA PROPONOWANY KURS WYMIANY (wybrać opcję przewalutowania przez nasz bank). Wybranie gotówki z wyrażeniem zgody na proponowany kurs powoduje obciążenie naszego konta złotówkowego (oczywiście kurs jest wyższy i wynosi ok 0,63zł)
-zwrócić uwagę czy bankomat, z którego korzystamy oprócz propozycji kursu waluty nie informuje, że pobiera również prowizję. Ta prowizja jest niezależna od naszego banku i pobiera ją operator bankomatów (więc nawet jak wasz bank obiecuje bezprowizyjne bankomaty w całej Europie to tutaj nie ma nic do gadania)
Takie prowizje pobierają np. bankomaty Euronetu lub PBZ. Jak policzyłem koszt wypłacenia 100 kun to wyszło mi, że każda z nich kosztowała mnie 0,74zł.

Może warto byłoby stworzyć listę banków (bankomatów), które tej prowizji nie pobierają
Ja np. będąc w Promajni korzystam z bankomatu otpbanka- w nim nie pobiera żadnej prowizji i wyciągam kasę z konta walutowego bez żadnych dodatkowych opłat.

Podczas płacenia kartą w sklepie, na stacji czy na autostradowych bramkach nie ma żadnego problemu - tam z automatu jest obciążane konto walutowe.
Nie ma też problemu z szybkim zasileniem konta - podczas tankowania na Węgrzech idąc do kasy za pomocą mobilnej aplikacji kupiłem odpowiednią ilość Forintów - konto od razu zostało zasilone a karta podczas płatności została obciążona właściwą walutą.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 24.06.2019 10:18

Okazuje się, że nie tylko podczas wypłacania gotówki, ale również przy płaceniu "bezprowizyjną" wielowalutową kartą można prowizję w postaci niekorzystnego kursu zapłacić.

"Płacisz kartą w walutach obcych lub też wypłacasz gotówkę z bankomatów za granicą? Bądź czujny! Może się zdarzyć, iż dostaniesz możliwość rozliczenia transakcji w innej walucie aniżeli waluta danego kraju. Na przykład: płacąc za pizzę we Włoszech, w których obowiązuje waluta EUR, na terminalu pojawia się możliwość zapłaty np. w USD, PLN."

"Usługa Dynamic Currency Conversion (DCC – ang. Dynamic Currency Conversion) polega na możliwości wyboru opcji przewalutowania realizowanej przez Klienta transakcji płatniczej. Dzięki usłudze możliwe jest wykonanie transakcji w walucie kraju, w którym wydana jest karta, czyli np. w PLN.

W terminalu płatniczym lub bankomacie udostępniającym usługę DCC, w trakcie dokonywania transakcji powinna zostać zaprezentowana kwota transakcji w wybranej przez Klienta walucie, zastosowany kurs walutowy oraz opłaty związane ze skorzystaniem z usługi. Prowizje oraz kurs zastosowany do przeliczenia transakcji w ramach usługi DCC nie są prowizjami oraz kursem stosowanym przez PKO Bank Polski lub organizacje płatniczą w ramach której wydana jest karta. Korzystając z usługi DCC warto sprawdzić oferowany kurs, ponieważ ten zaproponowany przez operatora bankomatu/terminala może być wyższy od kursu PKO Banku Polskiego lub organizacji płatniczej.

Ważne!

W przypadku kart wielowalutowych, wybranie usługi DCC uniemożliwi rozliczenie transakcji z rachunku walutowego, ponieważ dokonywana transakcja będzie rozliczona w PLN a więc zostanie zaksięgowana na koncie osobistym w PLN.

Jeśli Klient chce skorzystać z funkcji wielowalutowej karty i wypłacić gotówkę bądź zapłacić kartą bezpośrednio z konta walutowego, powinien pominąć opcję DCC "

Nie wiem czy ktoś z was wiedział, że także podczas płacenia można zaakceptować lub pominąć wspomniane DCC, a co za tym idzie ponieść dodatkowe koszty. Czy ktoś to robił podczas korzystania z terminala za granicą?
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 24.06.2019 10:49

Jeśli chciałbyś skorzystać z tej opcji, to chyba musiałbyś poprosić o to osobę obsługującą terminal, ale z tego co wiem, to raczej nie będziesz chciał. Przy tej opcji cena kuny jest o około 5-6 groszy wyższa, niż średni kurs, co powoduje, że taniej jest płacić kartą z prowizjami na poziomie 5-6%. A są przecież karty, które nie mają prowizji i przewalutowanie mają po średnim kursie.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 24.06.2019 18:25

grab56 napisał(a):...A są przecież karty, które nie mają prowizji i przewalutowanie mają po średnim kursie.

Ano są. I tłucze się o tym na forum przynajmniej od ośmiu lat.
Mam jeszcze stare konto w PKO SA, a zatem mogę korzystać z bezprowizyjnej wypłaty gotówki z bankomatów banków powiązanych z grupą Unicredit.
Właściciele konta "przekorzystnego" mają taką możliwość w większości bankomatów.
Działa to nie tylko w Chorwacji.
Przez ostatnie 4 dni testowałem na Węgrzech.
Wszystkie transakcje katą zostały przeliczone wg kursu 0,0132 (1,32 zł za 100 HUF). Taki sam kurs został zastosowany przy pobraniu gotówki z bankomatu (WYBIERAĆ OBCIĄŻENIE W LOKALNEJ WALUCIE A NIE W PLN).
Najlepszy kurs jaki znalazłem w Krakowie przed wyjazdem do Egeru wynosił 0,0139 (1,39 zł za 100 HUF).
magos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magos » 24.06.2019 20:14

Ale to debetowa karta do konta przekorzystnego czy walutowa?
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 24.06.2019 20:20

magos napisał(a):Ale to debetowa karta do konta przekorzystnego czy walutowa?

??? 8O
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 24.06.2019 20:36

Zwykła karta debetowa. Myk jest jedynie taki, że nie ma prowizji za płatności w innych walutach, a przewalutowanie robi wydawca karty (niemalże po średnim kursie).
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 24.06.2019 22:11

Zwykła karta płatnicza debetowa.
kaliszanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaliszanka » 24.06.2019 22:24

Ja mam zwykła kartę Visa z PKO i w tamtym roku wypłacałam bez problemu pieniądze,od razu w ich walucie,gdy zaszła taka potrzeba. W większości w knajpach,restauracjach,sklepie płaciłam przez terminal i nie było żadnych kłopotów. Mój bank sam przeliczał walutę mniej więcej w średnim kursie. Pamiętam jak nas straszyli że musimy mieć kartę walutowa itd,itd. nic z tych rzeczy
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.06.2019 22:32

Potwierdzam - również posiadam od kilku lat zwykłą kartę debetową Visa w PKO BP SA. Zawsze płacę nią zarówno za granicą, jak i w internecie w różnych walutach, a także wybieram pieniądze z bankomatów - zawsze przeliczane po średnim kursie i bez jakichkolwiek prowizji.
Reiser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reiser » 25.06.2019 06:33

Czytam ten wątek od dłuższego czasu i nawet zrobiłem dokładny research historii moich transakcji 3 lata wstecz (chodzi mi o transakcje z Cro). Posiadam konto w CA i zwykłą kartę debetową Visa - płatności kartą oraz pobór gotówki z bankomatów wg kursu średniego NBP... Nigdy kurs za Kn nie był wyższy niż 0,59PLN - dodatkowych opłat brak na wyciągach. Oczywiście biorę trochę EUR na wymianę w banku, aby mieć gotówkę, ale jest to podyktowane wątpliwościami, które nabyłem śledząc wątek. Generalnie, gdzie się da płacę kartą i nie przejmuję się kosztami, których w moim przypadku nie ma.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 143
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone