Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 10.06.2019 08:21

greenrs napisał(a):Ciekawe. Ja w ubiegłym roku również wypłacałem pieniądze w Chorwacji i to wyłącznie z bankomatów Euronet. Konto złotówkowe, żadnych prowizji czy innych opłat.
Czyżby na Malcie były inne zasady? A może w tym roku coś się zmieniło?

No właśnie. Malta to kraj strefy euro i wszystkie inne bankomaty grzecznie wypłacały gotówkę jak Pan Bóg przykazał. Tylko euronet szalał, co było czasem upierdliwe, bo ma tam pełno bankomatów i trzeba było czasem przejść się kawałek, aby znaleźć np. Bank of Valletta, podczas gdy w zasięgu rzutu beretem były 2 bankomaty euronetu.
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 10.06.2019 08:55

Mam konto bez granic, ale z moją kartą w zasadzie wybieram gotówkę w chorwackim bankomacie. Za to za co mogę zapłacić kartą - płacę kredytową Visą rownież z NBP. PYtanie mam czy musze na coś szczególnie zwracać uwagę przy wybieraniu gotowki kartą debetową? Mam jakichś banków unikać w Chorwacji żeby nie zapłacić haraczu? W Splicie ostatnio o mało co bym nie wyciągnął w Reifeissenie ale jak zobaczyłem jaki jest narzut to anulowałem transakcję. W bankomacie Zagrebacka Banka było już znacznie lepiej.
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 10.06.2019 09:03

Jeśli chodzi o Pekao S.A. to po repolonizacji, bank nie jest już w rękach grupy Unicredit. Wie ktoś, czy coś się zmieniło przy wypłatach z bankomatów Zagrabecka bank ( grupa unicredit)?
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 10.06.2019 09:07

Bartek81 napisał(a):Jeśli chodzi o Pekao S.A. to po repolonizacji, bank nie jest już w rękach grupy Unicredit. Wie ktoś, czy coś się zmieniło przy wypłatach z bankomatów Zagrabecka bank ( grupa unicredit)?

Nic się nie zmieniło. Przy okazji, po zmianie konta na przekorzystne, bezprowizyjne wypłaty obejmują wszystkie bankomaty za granicą (no chyba że są problemy z euronetem, o czym pisałem wyżej)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 10.06.2019 09:22

Jacek_P napisał(a):płacę kredytową Visą rownież z NBP.

Masz konto w NBP u Glapińskiego ?
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 10.06.2019 17:46

wikol napisał(a):

Pewnie tak, bo tam fajne babki mają :wink:
zioda
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zioda » 12.06.2019 09:28

Witajcie pytanie czy można wypłacić pieniążki z bankomatu w cro ale przy pomocy podpiętej fizycznej karty do telefonu poprzez czytnik rfid w telefonie? Gdyż mam aplikacje i karte którą zostawiłem w domu ale jest podpieta w google pay?
jackq
Croentuzjasta
Re: W Polsce kuna prawie 65 gr, kurs Euro - kuna w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackq » 12.06.2019 12:47

Ja korzystam z alior kantor, kuny kupiłem za 57groszy, karta za free. 1 wypłata z bankomatu w Cro za 0zł/mies. potem 9zł następna. Płacenie kartą 0zł.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.06.2019 13:47

Tak więc dziś, po wyciągnięciu wniosków z tego tematu, założyłem konto Przekorzystne w Pekao

Będzie to konto wakacyjne + takie dodatkowe na pierdoły typu knajpy i zakupy BLIKiem w necie

Ustawię sobie wpłaty comiesięczne 5 stów na to konto, jak najdzie potrzeba to przeleje dodatkowe. Wyjdzie mnie więc faktycznie darmowe

Załatwiłem przy okazji w banku, przemiła Pani, wszystko jak najbardziej OK
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 14.06.2019 17:09

piotrulex napisał(a):Ustawię sobie wpłaty comiesięczne 5 stów na to konto
Thin ice, thin ice :lol: :wink:
Robert2478
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert2478 » 15.06.2019 09:29

krutom napisał(a):
wikol napisał(a):

Pewnie tak, bo tam fajne babki mają :wink:

Pan Minister Finansów też urlopuje w Chorwacji? ;-)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.06.2019 09:47

Robert2478 napisał(a):Pan Minister Finansów też urlopuje w Chorwacji? ;-)

Glapiński nie jest ministrem finansów.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 15.06.2019 10:56

piotrulex napisał(a):Tak więc dziś, po wyciągnięciu wniosków z tego tematu, założyłem konto Przekorzystne w Pekao

Będzie to konto wakacyjne + takie dodatkowe na pierdoły typu knajpy i zakupy BLIKiem w necie

Ustawię sobie wpłaty comiesięczne 5 stów na to konto, jak najdzie potrzeba to przeleje dodatkowe. Wyjdzie mnie więc faktycznie darmowe

No i fajnie :wink:

Ja nawet euro na apartament nie kupuję w Polsce. W Wiedniu mam przesiadkę na pociąg do Zagrzebia to eurusy z bankomatu Austria Bank wyciągnę. Wyjdzie taniej jak z kantoru.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 18.06.2019 09:33

piotrulex napisał(a):Tak więc dziś, po wyciągnięciu wniosków z tego tematu, założyłem konto Przekorzystne w Pekao

Gwarancja niskich kursów dotyczy płatności za granicą tą kartą, rozliczonych w ramach środków w PLN, dostępnych na Koncie Przekorzystnym, polega na rozliczeniu płatności po kursach organizacji płatniczej Mastercard bez dodatkowych prowizji banku za przewalutowanie i bez doliczania marży banku do kursu wymiany. Nie dotyczy to sytuacji, gdy klient akceptuje przewalutowanie transakcji po kursie oferowanym w punkcie zlecenia płatności. Gwarancja nie obejmuje poziomu kursów Mastercard, które mogą wzrastać lub spadać.

Chyba należy zwrócić uwagę podczas wypłacania z bankomatu, który może nas zapytać o przewalutowanie. Choć z drugiej strony pojęcie "punkt zlecenia płatności" może oznaczać również miejsce gdzie kartą płacimy. Warto o to dopytać w banku.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.06.2019 13:30

SingSing74 napisał(a):

Gwarancja niskich kursów dotyczy płatności za granicą tą kartą, rozliczonych w ramach środków w PLN, dostępnych na Koncie Przekorzystnym, polega na rozliczeniu płatności po kursach organizacji płatniczej Mastercard bez dodatkowych prowizji banku za przewalutowanie i bez doliczania marży banku do kursu wymiany. Nie dotyczy to sytuacji, gdy klient akceptuje przewalutowanie transakcji po kursie oferowanym w punkcie zlecenia płatności. Gwarancja nie obejmuje poziomu kursów Mastercard, które mogą wzrastać lub spadać.

Chyba należy zwrócić uwagę podczas wypłacania z bankomatu, który może nas zapytać o przewalutowanie. Choć z drugiej strony pojęcie "punkt zlecenia płatności" może oznaczać również miejsce gdzie kartą płacimy. Warto o to dopytać w banku.

Czyli wypłacając w bankomacie w HR lub płacąc tam kartą chcemy płacić w kunach, a nie akceptujemy kwoty widniejącej w PLN

Dobrze rozumiem?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 142
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone