Niedługo w każdym banku będzie możliwość uruchomienia karty "wielowalutowej" i zakupów bez prowizji.
W PKOBP już można uruchomić taką usługę. Pozostaje tylko kwestia wypłat prowizyjnych z bankomatów.
Ekspert PKO BP napisał(a):@legaw, prowizja będzie naliczana zgodnie z Tabelą Opłat i Prowizji konta, do którego karta została wydana. Tabele znajdziesz na stronie pkobp.pl w zakładce Opłaty i prowizje.
Habanero napisał(a):Czy w Chorwacji są bankomaty z których można wypłacać euro ?
Mam konto wielowalutowe w ING i nie chciałbym , jeśli to możliwe, wieźć ze sobą euro na opłaty za apartament.
Wolałbym wypłacić euro z bankomatu. Czy ktoś wypłacał już euro z bankomatu, bezpośrednio ze swojego konta walutowego ?
Nie chodzi mi o przewalutowanie złotówek
Bravik napisał(a):Habanero napisał(a):Czy w Chorwacji są bankomaty z których można wypłacać euro ?
Mam konto wielowalutowe w ING i nie chciałbym , jeśli to możliwe, wieźć ze sobą euro na opłaty za apartament.
Wolałbym wypłacić euro z bankomatu. Czy ktoś wypłacał już euro z bankomatu, bezpośrednio ze swojego konta walutowego ?
Nie chodzi mi o przewalutowanie złotówek
Wypłacisz na pewno tam gdzie euro jest walutą (np. Slowenia, Austria), a w Chorwacji w dużych miastach. Trochę może pomóc fajna apka na Androida AdriaATM.
raven66 napisał(a):Ekspert PKO BP napisał(a):@legaw, prowizja będzie naliczana zgodnie z Tabelą Opłat i Prowizji konta, do którego karta została wydana. Tabele znajdziesz na stronie pkobp.pl w zakładce Opłaty i prowizje.
To jest właśnie problem z bankami i z "ekspertami". Nie potraficie odpowiedzieć normalnie na pytanie, tylko albo kopiuj+wklej, albo odsyłanie na stronę albo szukaj sobie sam.
Ta odpowiedź NIC nie wnosi kompletnie do tematu.
muchador napisał(a):Bo niestety w kontach i prowizjach panuje spory bałagan i nawet pracownicy banku nie do końca dają wiążące odpowiedzi. Na infolinii mówią tak - w oddziale coś zupełnie przeciwnego.
muchador napisał(a):Jedziemy z sąsiadem który pierwszy raz jedzie do HR i chciał sobie to wszystko wyklarować (ma konto "bez granic"), począwszy od opłat za prowadzenie konta, poprzez inne prowizje nie dostał jasnej odpowiedzi . Np w tabeli prowadzenie konta 6,9 PLN/mies, a na stronie napisane - bezpłatne. Jutro jedzie do oddziału. Po założeniu konta w HRK karta natychmiast stała się "wielowalutowa" bez konieczności wymiany - taka ciekawostka.
wikol napisał(a):muchador napisał(a):Jedziemy z sąsiadem który pierwszy raz jedzie do HR i chciał sobie to wszystko wyklarować (ma konto "bez granic"), począwszy od opłat za prowadzenie konta, poprzez inne prowizje nie dostał jasnej odpowiedzi . Np w tabeli prowadzenie konta 6,9 PLN/mies, a na stronie napisane - bezpłatne. Jutro jedzie do oddziału. Po założeniu konta w HRK karta natychmiast stała się "wielowalutowa" bez konieczności wymiany - taka ciekawostka.
Jeżeli chodzi o konto "Bez Granic" to koszt wynosi 17,90zł.
Konto "Za Zero" kosztuje 6,90zł, jeśli zrobimy zakupy przez miesiąc kartą >300zł konto jest darmowe.
Owszem można pod konto podpiąć tzw. "kartę wielowalutową" pod swoją dotychczasową kartę.
Zakładamy konto walutowe w HRK i płacimy w Chorwacji kartą bez prowizji. Pod warunkiem że mamy wystarczającą ilość HRK na tym koncie. A co jeśli kun zabraknie, podciągnie ze złotówek, tego jeszcze nie wiem.
Jeśli wogóle nie mamy kun i zapłacimy kartą w Chorwacji to pociągnie ze złotówek ale na infolinii nie powiedziano z jaką prowizją itd.
Jest tu niejaki "Ekspert PKOBP" - niech się wypowie
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne