Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.05.2019 09:20

babiszado napisał(a):
damianisko5 napisał(a):Dzięki, już za późno na zmianę banku.

Konto zakładasz w pół godziny, jestem użytkownikiem pekao i nie zamienię na nic innego. Darmowe konto w pl, wygodne w korzystaniu, bardzo dobre kursy i w Cz (w majówkę lepszy kurs niż cinkciarz) i euro i kuny.

Ja tylko znajdę czas aby odebrać nowy dowód osobisty, to od razu zakładam w PEKAO SA i zamykam Inteligo w PKO BP

Na ich stronie jest nawet filmik, jak założyć konto przez jakąś specjalną aplikację na smartfona :)

https://www.pekao.com.pl/klient-indywid ... ystne.html
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.05.2019 12:29

wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 27.05.2019 12:44

Niektórzy biorą kilkaset EUR i wymieniają sobie na miejscu po 100EUR co kilka dni.
Najlepiej chyba wychodzi konto PKO SA i wypłata co kilka dni np. 100EUR /Zagrebacka Banka/ i wymiana na HRK na miejscu.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 27.05.2019 13:26

wikol napisał(a):Najlepiej chyba wychodzi konto PKO SA i wypłata co kilka dni np. 100EUR /Zagrebacka Banka/ i wymiana na HRK na miejscu.

Ja, gdy jestem w Chorwacji, to korzystając z bankomatu wypłacam kuny. To chyba jest najtańsze rozwiązanie, jeśli korzysta się z banku PeKaO s.a. :-D
PS. Czy jakiekolwiek chorwackie bankomaty w ogóle wypłacają euro?
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 27.05.2019 14:33

wikol napisał(a):
benito5 napisał(a):
wikol napisał(a):Gdy ktoś jest beneficjentem 500+ może sobie założyć konto w PKO S.A. Tym sposobem ma comiesięczny wpływ i kartę do płatności w Chorwacji.

Pierdoły piszesz...

Czemu pierdoły. Takie są fakty bo znam kilka osób które w ten sposób prowadzą to konto. Nie dość że mają osobne konto na 500+ to jeszcze ułatwia im życie w Chorwacji.

To akurat może być prawdą :)
Ale mówiąc że "piszesz pierdoły" odnosiło się do Twojego stwierdzenia
wikol napisał(a):
Konto w PKO S.A nie jest darmowe.

Bo w moim (i zapewne w wielu przypadkach) jest kontem darmowym... - konto przekorzystne
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 27.05.2019 14:44

benito5 napisał(a):Bo w moim (i zapewne w wielu przypadkach) jest kontem darmowym... - konto przekorzystne

Nie jest kontem darmowym samym w sobie - nie płacisz za obsługę konta wykonując operacje na karcie plus comiesięczne wpływy.
Wystarczy że nie wykonasz jednej operacji i już płacisz za konto.
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 27.05.2019 14:48

wikol napisał(a):
benito5 napisał(a):Bo w moim (i zapewne w wielu przypadkach) jest kontem darmowym... - konto przekorzystne

Nie jest kontem darmowym samym w sobie - nie płacisz za obsługę konta wykonując operacje na karcie plus comiesięczne wpływy.
Wystarczy że nie wykonasz jednej operacji i już płacisz za konto.

Jakoś mi się to nie zdarzyło od 2 lat... No ale jak tak uważasz - niech tak zostanie .
Pozdrawiam
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 27.05.2019 15:02

wikol napisał(a):Prawdziwie darmowe konto jest w NestBanku.

Prawdziwie?
https://nestbank.pl/dla-ciebie-i-rodzin ... rownywarka
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 27.05.2019 15:39

wikol napisał(a):
babiszado napisał(a):Konto zakładasz w pół godziny, jestem użytkownikiem pekao i nie zamienię na nic innego. Darmowe konto w pl, wygodne w korzystaniu, bardzo dobre kursy i w Cz (w majówkę lepszy kurs niż cinkciarz) i euro i kuny.

Konto w PKO S.A nie jest darmowe.

Prawdziwie darmowe konto jest w NestBanku.

Przed chwilą rozmawiałem na infolinii NestBanku. Wypłata z bankomatu np. w Chorwacji przy koncie w PLN obarczona jest 3% opłatą za przewalutowanie i dodatkowo opłatą 5 PLN za wypłatę z bankomatu za granicą. Przy koncie walutowym jest 3% opłata za przewalutowanie. Wprowadzasz ludzi w błąd.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 27.05.2019 15:47

Konto NestBank jest darmowe w tym sensie iż niewykonując żadnych wpłat i nie używając karty płatniczej opłata jest 0zł. Nie pisałem nic o prowizjach przy wypłatach itd...
Dlatego NestBank jest dobry + Revolut.
Mając PKO SA jednak trzeba pilnować wpływów i ruchów na karcie. I dlatego to konto nie jest darmowe.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 27.05.2019 16:13

wikol napisał(a):Konto NestBank jest darmowe w tym sensie iż niewykonując żadnych wpłat i nie używając karty płatniczej opłata jest 0zł. Nie pisałem nic o prowizjach przy wypłatach itd...
Dlatego NestBank jest dobry + Revolut.
Mając PKO SA jednak trzeba pilnować wpływów i ruchów na karcie. I dlatego to konto nie jest darmowe.

Zlecenie stałe likwiduje twój pierwszy problem. Zakup biletu w biletomacie drugi. Co do prowizji i opłat za jej używanie - to chyba tego dotyczy wątek w którym się poruszamy.
Senegal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Senegal » 27.05.2019 18:57

Senegal napisał(a):w pekao sa, przy koncie przekorzystnym teraz wypłaty ze wszystkich bankomatów (nie tylko zagrebacka banka) są darmowe i bez prowizji (przy spełnieniu warunków: wpływ min 500zł i przynajmniej jedna płatność kartą w poprzednim miesiącu kalendarzowym). Taką otrzymałem informacje na infolinii, dwukrotnie.

Żeby była jasność, dotyczy to osób teraz zakładających konto, z kartą wielowalutową. Osoby które zakładały konto gdy darmowe były wypłaty były z sieci uni credit nadal powinny wypłacać z zagrebacka banka.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 27.05.2019 18:58

Pekao kontra Revolut. Bank chwali się nową kartą, którą chce walczyć o klientów oszczędzających na przewalutowaniach.
https://www.cashless.pl/5867-karta-wiel ... yjna-Pekao

I co najważniejsze gdy zabraknie np. kun chorwackich dobierze ze złotówek.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 28.05.2019 07:58

Ogólnie można powiedzieć tak, że w większości banków można płacić kartą bez prowizji, natomiast wypłata z bankomatu jest obciążona jakąś opłatą. Trzeba tylko przeczytać warunki swojego konta lub zapytać w banku.
Ja się nie doktoryzuję, płacę kartą gdzie się da, gotówki nie wypłacam. I po problemie.
Mam dwa konta tzw. darmowe, jedno w Nest Banku (mało używane), drugie w Idea Banku. Zarówno w kraju jak i za granicą spisują się znakomicie.
Z wiadomych względów miałem zamykać Ideę, ale sytuacja się trochę unormowała. Choć nie cenię sobie pana Czarneckiego, to dla mnie ich konto jest po prostu świetne. Dodatkowo z powodu całego zamieszania pod koniec ubiegłego roku warunki ich lokat przebijały znacznie oferty innych banków.
Beatka73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beatka73 » 28.05.2019 08:24

grab56 napisał(a):
wikol napisał(a):Najlepiej chyba wychodzi konto PKO SA i wypłata co kilka dni np. 100EUR /Zagrebacka Banka/ i wymiana na HRK na miejscu.

Ja, gdy jestem w Chorwacji, to korzystając z bankomatu wypłacam kuny. To chyba jest najtańsze rozwiązanie, jeśli korzysta się z banku PeKaO s.a. :-D
PS. Czy jakiekolwiek chorwackie bankomaty w ogóle wypłacają euro?

Też mi się wydaje że nawet mając to konto walutowe to chyba nie da się w Chorwacji wypłacić euro tylko kuny? Ale może się mylę? Konto w Pekao mam od kilku m-cy i jeszcze nie wypłacałam z niego za granicą więc mnie to ciekawi?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 139
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone