napisał(a) wielbiciel » 25.05.2019 04:47
Bravik napisał(a):wielbiciel napisał(a):Czy któryś z was już płacił lub pobierał kasę w Chorwacji w tym roku, że tyle zapewnień i mądrości podajecie.
Ja tez nie miałem dotychczas nigdy nie miałem na potwierdzeniach z bankomatów że jest prowizja dopiero w tym roku się to pojawiło. Może tak ma być że pokazuje się wszystkie składniki przeliczenia wypłaty z bankomatu.
Dla ciekawości dziś bankomat z ERSTE Banka nie pokazuje prowizji z pobrania gotówki i jego przelicznik to 0,58 zł za kunę.
Z tego wniosek by unikać bankomatów z EURONETU bo tu jest pobierana prowizja.
Tak, byłem w kwietniu tydzień w Chorwacji i podaję tyle zapewnień i mądrości. Wybierałem gotówkę kartą MasterCard i blikiem z Pekao SA w bankomatach ZaBa, płaciłem kartą tam gdzie się dało i kurs krążył w granicach 0,57. Spróbowałem pobrać gotówkę (200 kun) kartą MasterCard z Credit Agricole i dostałem po dupie, bo kurs po jakim bank przeliczył kuny to 0,599. Do tego doszło 4,79 PLN prowizji i 10 PLN opłaty za wypłatę z bankomatu za granicą. Kurs wyszedł 0,673 złocisza za kunę. Spróbowałem też zapłacić kartą MC z Credit Agricole i jedyną różnicą był fakt nie pobrania opłaty za wypłatę. Ale tu również kurs w stosunku do Pekao SA to porażka.
Dla mnie prowizje do mojej karty w tym roku to zdziwienie ponieważ od lat płacę i pobieram i zawsze było po bardzo korzystnym kursie i bez dodatkowych opłat, a w tym roku w zależności od przynależności bankomatu różnej wielkości prowizje.
Wieczorem pobrałem z Privredna Banka Zagrebi kuna po 0,64 zł, płatność na stacji paliw 0,58 zł/kuna.
Po powrocie muszę sprawdzić mój bank, bo mam zapewnione darmowe wypłaty zagranicą a tu klops, co chwilę coś innego.