Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 24.05.2019 09:25

Od lat korzystam z Pekao. Będąc w Chorwacji płaciłem kartą, wybierałem hajs z bankomatów ZB (inne mnie nie interesowały) i nigdy nie zapłaciłem żadnej prowizji, a kurs 0,57-0,58. Płace przez Apple Pay, wypłacam przez Peopay (w pl) pieniądze z bankomatów. Najbezpieczniejsze opcje jak już ktoś wspomniał. Szczerze to nie pamiętam nawet jak moja karta wygląda ;) Dla mnie to podstawowe konto, więc jeżeli ktoś poszukuje takowego a przy okazji jeździ do Chorwacji to lepszej opcji chyba nie ma. W uzupełnieniu mam oczywiście Revoluta w którym akurat kurs euro zawsze był lepszy niż w pekao (gdy chciałem kupić walute na subkonto) chyba, że teraz się coś zmieniło w tej kwestii. Pekao szczerze POLECAM.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 24.05.2019 09:30

Jeżeli PKOSA jest naszym podstawowym kontem gdzie wpływa nam pensja, wykonujemy szereg operacji kartą itd to nie ma chyba wygodniejszej i lepszej oferty do płatności w Chorwacji / Zagrebacka Banka /
Zakładać na wakacje konto w PKOSA mija się z celem gdyż musimy płacić za obsługę jeżeli nie wpływa nam regularnie kasa itd.
Lepiej jest założyć całkowicie darmowe konto w NestBanku / karta płatnicza może leżakować cały rok bez żadnych opłat / i do tego podpiąć Revolut.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.05.2019 09:49

wikol napisał(a):Jeżeli PKOSA jest naszym podstawowym kontem gdzie wpływa nam pensja, wykonujemy szereg operacji kartą itd to nie ma chyba wygodniejszej i lepszej oferty do płatności w Chorwacji / Zagrebacka Banka /
Zakładać na wakacje konto w PKOSA mija się z celem gdyż musimy płacić za obsługę jeżeli nie wpływa nam regularnie kasa itd.

Założyłem konto z 2-3 lata temu specjalnie na wakacje. Wpłacam tak kilka stów miesiecznie i wydajemy na pierdoły właśnie po to aby nie płacic prowizji za jego utrzymanie. Mój bank podstawowy nie ma nawet aplikacji na telefon, blika itd. W tym wakacyjnym koncie mam takie "nowinki" co nieco mi ułatwia zajechanie do knajpy jak np. jeżdzę rowerem i mam z sobą tylko telefon :)

Ile musi wpływać tej kasy w PEKAO aby nie było prowizji za obsługę?
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 24.05.2019 10:22

piotrulex napisał(a):
wikol napisał(a):Jeżeli PKOSA jest naszym podstawowym kontem gdzie wpływa nam pensja, wykonujemy szereg operacji kartą itd to nie ma chyba wygodniejszej i lepszej oferty do płatności w Chorwacji / Zagrebacka Banka /

Założyłem konto z 2-3 lata temu specjalnie na wakacje. Wpłacam tak kilka stów miesiecznie i wydajemy na pierdoły właśnie po to aby nie płacic prowizji za jego utrzymanie. Mój bank podstawowy nie ma nawet aplikacji na telefon, blika itd. W tym wakacyjnym koncie mam takie "nowinki" co nieco mi ułatwia zajechanie do knajpy jak np. jeżdzę rowerem i mam z sobą tylko telefon :)

Ile musi wpływać tej kasy w PEKAO aby nie było prowizji za obsługę?

500 zł , oraz żeby nie płacić za kartę - 1 raz zapłacić kartą za zakupy - PKO SA , konto przekorzystne specjalnie założone na wakacje 8)
Wypłacamy w bankomatach (bez prowizji) tylko ZB https://www.zaba.hr/home/mapa , w BiH to samo :) https://www.unicreditbank-bl.ba/sr/lokator.html . Płatność w sklepach , restauracjach (gdzie oczywiście istnieje taka możliwość) , stacjach benzynowych itp - bez prowizji :hut:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.05.2019 10:31

benito5 napisał(a):
500 zł , oraz żeby nie płacić za kartę - 1 raz zapłacić kartą za zakupy - PKO SA , konto przekorzystne specjalnie założone na wakacje 8)
Wypłacamy w bankomatach (bez prowizji) tylko ZB https://www.zaba.hr/home/mapa , w BiH to samo :) https://www.unicreditbank-bl.ba/sr/lokator.html . Płatność w sklepach , restauracjach (gdzie oczywiście istnieje taka możliwość) , stacjach benzynowych itp - bez prowizji :hut:

No to raczej nie jest kłopot. My to DODATKOWE konto traktujemy jako pieniążki na przyjemności, zasilając je co najmniej raz w miesiącu. Od kiedy mogę płacić BLIKiem i wykupiłem sobie allegro smart to częściej tam kasę wpłacam :) Tak łatwo się zakupy teraz robi. Co tylko mogę kupuje w necie a z paczkomatu wyciągam średnio z 2 razy w tygodniu
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 24.05.2019 10:43

Nie widzę sensu zakładania specjalnie konta w PKOSA dla 10-13 dni pobytu w Chorwacji by resztę roku pilnować konta i robić ruchy na nim. Jeżeli to ma być dodatkowe drugie konto to ok.

Jak ktoś tu napisał - NestBank + Revolut.
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 24.05.2019 10:58

Nie ma takiego banku, jak PKOSA, PKO SA:) Jest PKO BP i Pekao S.A. Tak, tylko się czepiam:)

Najlepsze konta to takie, które mają wszystko za darmo i rozliczanie transakcji w kursach średnich (to chyba już kwestia operatora kart). Np. w PKO BP jest konto Aurum, w którym płatności za granicą i wypłaty we wszystkich bankomatach świata są darmowe. Do tego, pod jedną kartę można podpiąć konta walutowe i również nie ponosić kosztów (zarówno płatności, jak i bankomaty). Jedyny wymóg to comiesięczne przelewy większej gotówki - ale to przecież też można ogarnąć nawet sztucznie, raz przelewając sumę z jednego konta na drugie. Chyba, że ktoś ma sporą pensję:)

Dobrą opcją też jest konto walutowe ING, gdzie płatności kartą za granicą również są bezkosztowe (bankomaty już nie), ale tu za kartę trzeba zapłacić parę złotych miesięcznie.
drzonas
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) drzonas » 24.05.2019 11:15

witam
czy płacić kartą Visa czy Mastercard? co korzystniej?
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 24.05.2019 11:50

Jeżeli chodzi o Pekao to nie ma znaczenia, w innych bankach nie wiem.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.05.2019 12:56

wikol napisał(a):Nie widzę sensu zakładania specjalnie konta w PKOSA dla 10-13 dni pobytu w Chorwacji by resztę roku pilnować konta i robić ruchy na nim. Jeżeli to ma być dodatkowe drugie konto to ok.

Widzisz, ja założyłem je specjalnie, aczkolwiek w PKO BP (przez pomyłkę ;) )

Tak mi się spodobało, że UŻYWAM go do dziś. Nie pilnuję, nie robię ruchów, najzwyczajniej w świecie używam :)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 24.05.2019 16:27

Bravik napisał(a):
wielbiciel napisał(a):Co do kart i prowizji.
Mam kartę debetową masters od wielu lat i w tym roku jest dziwna sytuacja.
Zawsze pobranie gotówki było darmowe w Chowacji, a w tym roku przy pobieraniu kun z bankomatów euronetu jest naliczana prowizja (na potwierdzeniu jest podana) i wartość 1 kuny wynosi 0,67 zł. Natomiast jak płacimy kartą to wartość 1 kuny wynosi 0,58 zł. Stąd wniosek by płacić wszędzie kartą.

Z jakiego banku masz kartę i z bankomatu którego banku brałeś gotówkę?

Mastercard z Alior Banku. Na potwierdzeniu z bankomatu jest prowizja, w historii rachunku jej nie ma.
Ostatnio edytowano 24.05.2019 21:13 przez wielbiciel, łącznie edytowano 1 raz
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 24.05.2019 16:36

Czy któryś z was już płacił lub pobierał kasę w Chorwacji w tym roku, że tyle zapewnień i mądrości podajecie.
Ja tez nie miałem dotychczas nigdy nie miałem na potwierdzeniach z bankomatów że jest prowizja dopiero w tym roku się to pojawiło. Może tak ma być że pokazuje się wszystkie składniki przeliczenia wypłaty z bankomatu.
Dla ciekawości dziś bankomat z ERSTE Banka nie pokazuje prowizji z pobrania gotówki i jego przelicznik to 0,58 zł za kunę.
Z tego wniosek by unikać bankomatów z EURONETU bo tu jest pobierana prowizja.
Ostatnio edytowano 24.05.2019 21:13 przez wielbiciel, łącznie edytowano 1 raz
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 24.05.2019 17:26

piotrulex napisał(a):
wikol napisał(a):Nie widzę sensu zakładania specjalnie konta w PKOSA dla 10-13 dni pobytu w Chorwacji by resztę roku pilnować konta i robić ruchy na nim. Jeżeli to ma być dodatkowe drugie konto to ok.

Widzisz, ja założyłem je specjalnie, aczkolwiek w PKO BP (przez pomyłkę ;) )

Tak mi się spodobało, że UŻYWAM go do dziś. Nie pilnuję, nie robię ruchów, najzwyczajniej w świecie używam :)

Ja mam w PKOBP od wielu lat ale w Chorwacji nieprzydatne. Prowizje, prowizje, prowizje......chyba ze masz konto Aurum lub BezGranic.
Senegal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Senegal » 24.05.2019 21:41

w pekao sa, przy koncie przekorzystnym teraz wypłaty ze wszystkich bankomatów (nie tylko zagrebacka banka) są darmowe i bez prowizji (przy spełnieniu warunków: wpływ min 500zł i przynajmniej jedna płatność kartą w poprzednim miesiącu kalendarzowym). Taką otrzymałem informacje na infolinii, dwukrotnie.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 24.05.2019 22:26

wielbiciel napisał(a):Czy któryś z was już płacił lub pobierał kasę w Chorwacji w tym roku, że tyle zapewnień i mądrości podajecie.
Ja tez nie miałem dotychczas nigdy nie miałem na potwierdzeniach z bankomatów że jest prowizja dopiero w tym roku się to pojawiło. Może tak ma być że pokazuje się wszystkie składniki przeliczenia wypłaty z bankomatu.
Dla ciekawości dziś bankomat z ERSTE Banka nie pokazuje prowizji z pobrania gotówki i jego przelicznik to 0,58 zł za kunę.
Z tego wniosek by unikać bankomatów z EURONETU bo tu jest pobierana prowizja.

Tak, byłem w kwietniu tydzień w Chorwacji i podaję tyle zapewnień i mądrości. Wybierałem gotówkę kartą MasterCard i blikiem z Pekao SA w bankomatach ZaBa, płaciłem kartą tam gdzie się dało i kurs krążył w granicach 0,57. Spróbowałem pobrać gotówkę (200 kun) kartą MasterCard z Credit Agricole i dostałem po dupie, bo kurs po jakim bank przeliczył kuny to 0,599. Do tego doszło 4,79 PLN prowizji i 10 PLN opłaty za wypłatę z bankomatu za granicą. Kurs wyszedł 0,673 złocisza za kunę. Spróbowałem też zapłacić kartą MC z Credit Agricole i jedyną różnicą był fakt nie pobrania opłaty za wypłatę. Ale tu również kurs w stosunku do Pekao SA to porażka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 137
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone