wikol napisał(a):Jeżeli PKOSA jest naszym podstawowym kontem gdzie wpływa nam pensja, wykonujemy szereg operacji kartą itd to nie ma chyba wygodniejszej i lepszej oferty do płatności w Chorwacji / Zagrebacka Banka /
Zakładać na wakacje konto w PKOSA mija się z celem gdyż musimy płacić za obsługę jeżeli nie wpływa nam regularnie kasa itd.
piotrulex napisał(a):wikol napisał(a):Jeżeli PKOSA jest naszym podstawowym kontem gdzie wpływa nam pensja, wykonujemy szereg operacji kartą itd to nie ma chyba wygodniejszej i lepszej oferty do płatności w Chorwacji / Zagrebacka Banka /
Zakładać na wakacje konto w PKOSA mija się z celem gdyż musimy płacić za obsługę jeżeli nie wpływa nam regularnie kasa itd.
Założyłem konto z 2-3 lata temu specjalnie na wakacje. Wpłacam tak kilka stów miesiecznie i wydajemy na pierdoły właśnie po to aby nie płacic prowizji za jego utrzymanie. Mój bank podstawowy nie ma nawet aplikacji na telefon, blika itd. W tym wakacyjnym koncie mam takie "nowinki" co nieco mi ułatwia zajechanie do knajpy jak np. jeżdzę rowerem i mam z sobą tylko telefon
Ile musi wpływać tej kasy w PEKAO aby nie było prowizji za obsługę?
benito5 napisał(a):
500 zł , oraz żeby nie płacić za kartę - 1 raz zapłacić kartą za zakupy - PKO SA , konto przekorzystne specjalnie założone na wakacje
Wypłacamy w bankomatach (bez prowizji) tylko ZB https://www.zaba.hr/home/mapa , w BiH to samo https://www.unicreditbank-bl.ba/sr/lokator.html . Płatność w sklepach , restauracjach (gdzie oczywiście istnieje taka możliwość) , stacjach benzynowych itp - bez prowizji
wikol napisał(a):Nie widzę sensu zakładania specjalnie konta w PKOSA dla 10-13 dni pobytu w Chorwacji by resztę roku pilnować konta i robić ruchy na nim. Jeżeli to ma być dodatkowe drugie konto to ok.
Bravik napisał(a):wielbiciel napisał(a):Co do kart i prowizji.
Mam kartę debetową masters od wielu lat i w tym roku jest dziwna sytuacja.
Zawsze pobranie gotówki było darmowe w Chowacji, a w tym roku przy pobieraniu kun z bankomatów euronetu jest naliczana prowizja (na potwierdzeniu jest podana) i wartość 1 kuny wynosi 0,67 zł. Natomiast jak płacimy kartą to wartość 1 kuny wynosi 0,58 zł. Stąd wniosek by płacić wszędzie kartą.
Z jakiego banku masz kartę i z bankomatu którego banku brałeś gotówkę?
piotrulex napisał(a):wikol napisał(a):Nie widzę sensu zakładania specjalnie konta w PKOSA dla 10-13 dni pobytu w Chorwacji by resztę roku pilnować konta i robić ruchy na nim. Jeżeli to ma być dodatkowe drugie konto to ok.
Widzisz, ja założyłem je specjalnie, aczkolwiek w PKO BP (przez pomyłkę )
Tak mi się spodobało, że UŻYWAM go do dziś. Nie pilnuję, nie robię ruchów, najzwyczajniej w świecie używam
wielbiciel napisał(a):Czy któryś z was już płacił lub pobierał kasę w Chorwacji w tym roku, że tyle zapewnień i mądrości podajecie.
Ja tez nie miałem dotychczas nigdy nie miałem na potwierdzeniach z bankomatów że jest prowizja dopiero w tym roku się to pojawiło. Może tak ma być że pokazuje się wszystkie składniki przeliczenia wypłaty z bankomatu.
Dla ciekawości dziś bankomat z ERSTE Banka nie pokazuje prowizji z pobrania gotówki i jego przelicznik to 0,58 zł za kunę.
Z tego wniosek by unikać bankomatów z EURONETU bo tu jest pobierana prowizja.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne