rajster napisał(a):Bravik czy można wiedzieć jakie masz konto w Pekao SA? W czerwcu wybieramy się do Chorwacji i na ten wyjazd chciałem sobie założyć konto żeby móc wygodnie płacić tam kartą i wypłacać z bankomatów . Pozdrawiam
rajster napisał(a):Bravik czy można wiedzieć jakie masz konto w Pekao SA? W czerwcu wybieramy się do Chorwacji i na ten wyjazd chciałem sobie założyć konto żeby móc wygodnie płacić tam kartą i wypłacać z bankomatów . Pozdrawiam
rajster napisał(a):Dzięki za szybką odpowiedź. Zapytam jeszcze czy korzystacie z karty wielowalutowej ( która jest tylko w czterech walutach) czy zwykłą MasterCard?
greenrs napisał(a):rajster napisał(a):Dzięki za szybką odpowiedź. Zapytam jeszcze czy korzystacie z karty wielowalutowej ( która jest tylko w czterech walutach) czy zwykłą MasterCard?
Widzę, że karta wielowalutowa wydana do konta przekorzystnego umożliwia bezprowizyjne wypłaty ze wszystkich bankomatów za granicą a nie tylko z tych grupy Unicredit. To chyba dobra opcja.
Bravik napisał(a):greenrs napisał(a):rajster napisał(a):Dzięki za szybką odpowiedź. Zapytam jeszcze czy korzystacie z karty wielowalutowej ( która jest tylko w czterech walutach) czy zwykłą MasterCard?
Widzę, że karta wielowalutowa wydana do konta przekorzystnego umożliwia bezprowizyjne wypłaty ze wszystkich bankomatów za granicą a nie tylko z tych grupy Unicredit. To chyba dobra opcja.
Ale jest jeszcze przewalutowanie. Jeśli chodzi o wypłaty w walutach na jakie karta wielowalutowa opiewa, to "nema problema". Jeśli chodzi o waluty bardziej egzotyczne, typu kuna czy forint, to może być różnie. Dzisiaj będę w banku, to się dowiem.
Bravik napisał(a):rajster napisał(a):Bravik czy można wiedzieć jakie masz konto w Pekao SA? W czerwcu wybieramy się do Chorwacji i na ten wyjazd chciałem sobie założyć konto żeby móc wygodnie płacić tam kartą i wypłacać z bankomatów . Pozdrawiam
Witam. Konto nazywa się Przekorzystne. To moje drugie konto przeznaczone właśnie na wyjazdy i zakupy w sieci. Wystarczy tylko comiesięczny wpływ 500 PLN (może być przelew z drugiego konta) i jedna płatność kartą w miesiącu, żeby konto było bezpłatne. Do konta mam założone Eurokonto Walutowe do płatności w np. euro z własnych zasobów. Ważne - gotówkę wybieraj tylko z bankomatów Zagrebacka Banka, a w innych krajach z bankomatów banków z sieci UniCredit. Konto bardzo dobrze sprawdza się w Europie wszędzie tam, gdzie włoski UniCredit ma swoje banki.
Przed chwilą kupowałem bilet autobusowe na GetByBus i jedna kuna wyszła po 0,5790 PLN. Chyba dobrze, tak myślę...
rajster napisał(a):Dzięki za szybką odpowiedź. Zapytam jeszcze czy korzystacie z karty wielowalutowej ( która jest tylko w czterech walutach) czy zwykłą MasterCard?
piotrulex napisał(a):Bravik napisał(a):rajster napisał(a):Bravik czy można wiedzieć jakie masz konto w Pekao SA? W czerwcu wybieramy się do Chorwacji i na ten wyjazd chciałem sobie założyć konto żeby móc wygodnie płacić tam kartą i wypłacać z bankomatów . Pozdrawiam
Witam. Konto nazywa się Przekorzystne. To moje drugie konto przeznaczone właśnie na wyjazdy i zakupy w sieci. Wystarczy tylko comiesięczny wpływ 500 PLN (może być przelew z drugiego konta) i jedna płatność kartą w miesiącu, żeby konto było bezpłatne. Do konta mam założone Eurokonto Walutowe do płatności w np. euro z własnych zasobów. Ważne - gotówkę wybieraj tylko z bankomatów Zagrebacka Banka, a w innych krajach z bankomatów banków z sieci UniCredit. Konto bardzo dobrze sprawdza się w Europie wszędzie tam, gdzie włoski UniCredit ma swoje banki.
Przed chwilą kupowałem bilet autobusowe na GetByBus i jedna kuna wyszła po 0,5790 PLN. Chyba dobrze, tak myślę...
Czyli konto PRZEKORZYSTNE w PEKAO SA z Żubrem - OK
Do tego konta masz Eurokonto Walutowe - to też opcja darmowa?
W cro płacąc w sklepach pobiera ze zwykłego złotówkowego czy eurokonta? Masz na to wpływ? Co dla NAS korzystniejsze?
greenrs napisał(a):Bravik napisał(a):greenrs napisał(a):rajster napisał(a):Dzięki za szybką odpowiedź. Zapytam jeszcze czy korzystacie z karty wielowalutowej ( która jest tylko w czterech walutach) czy zwykłą MasterCard?
Ale jest jeszcze przewalutowanie. Jeśli chodzi o wypłaty w walutach na jakie karta wielowalutowa opiewa, to "nema problema". Jeśli chodzi o waluty bardziej egzotyczne, typu kuna czy forint, to może być różnie. Dzisiaj będę w banku, to się dowiem.
W Pekao SA nie ma opłat za przewalutowanie. Od lat w Polsce i za granicą korzystam z innej karty tego banku (której nie ma już w ofercie), umożliwiającej bezprowizyjne wypłaty z wszystkich bankomatów na świecie i nigdy nie zostałem zaskoczony żadną dodatkową opłatą. Zawsze płacenie w sklepie kartą czy wypłata z bankomatu za granicą była dla mnie korzystniejsza niż jakiekolwiek inne formy płatności.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne