Bank Pekao S.A.
Przy wypłacie z bankomatu (Zagrebacka Banka) 1 HRK= 0.57 PLN.
Płatności kartą oczywiście bez prowizji.
kaeres napisał(a):anakin, czy to jest jakieś subkonto walutowe ?
Nawet Revolutem nie będzie tak tanio.
Bank by musiał tracić na każdej wypłacie.
Hercklekot napisał(a):kaeres napisał(a):anakin, czy to jest jakieś subkonto walutowe ?
Nawet Revolutem nie będzie tak tanio.
Bank by musiał tracić na każdej wypłacie.
Krystian - 1001 razy było o tym tłuczone na forum. Chcesz 1002 ? Proszę. Bank Pekao SA był przez pewien czas w grupie kapitałowej Unicredit (do której należy też Zagrebacka Banka). Teraz Unicredit ma mniejszościowe udziały, ale dalej ma. Co z tego? Otóż wypłacając z bankomatów Zagrebacka kartą debetową do konta w Pekao SA nie płacimy żadnych dodatkowych prowizji i opłat (pod warunkiem obciążania konta w HRK). Taki bonus w ramach jednej grupy bankowej. Bank nic nie traci, nie zarabia po prostu na prowizjach (jesteśmy traktowani jak "swoi", miejscowi). Kursy średnio od 0,54 do 0,58 PLN za kunę (sprawdzam w praktyce od 2010).
Dodam, że to udogodnienie funkcjonuje teraz na zasadzie porozumienia międzybankowego (nie wiem jak długo jeszcze, ale jak się zmieni to dam znać - prowadzę szkolenia dla tego banku, więc trzymam rękę na pulsie) i działa tak samo np w wypadku wypłat z bankomatów w innych bankach grupy (np na Węgrzech czy też we Włoszech). Sprawdzone przez dziesiątki użytkowników forum od lat. Funkcjonuje zarówno ze zwykłymi kontami złotówkowymi "starego typu" (eurokonto...) jak i nowego typu (chyba nazywa się "przekorzystne"). Od lat jest to najtańszy sposób na kuny z bankomatu w Chorwacji ( i w ogóle na kuny). Osobiście zaraz po wjeździe do Cro, staję przy najbliższym bankomacie ZB i wypłacam kuny na cały pobyt. Taniej się nie da. Amen.
martinb33 napisał(a):Pracownicy wiedzą, wystarczy o to zapytać...
truedomel napisał(a):Hercklekot napisał(a):Oczywiście płacenie karta przebiega również bezprowizyjnie, nie dajmy się jednak naciągnąć na DCC
Można wiedzieć co to znaczy to dcc?
marcel232 napisał(a):No właśnie nie ma co kombinować - tylko PKO SA (dlatego założyłem u nich konto).
Wczoraj 2400 HRK wypłacone z bankomatu ZABA. Kurs HRK/PLN NBP/Oanda.com 0,58, kurs po którym przeliczono operację....0,58!
W tym roku bankomat nawet już nie 'pyta' czy obciążać konto w PLN po 'znanym' (złodziejskim) kursie czy obciążać w HRK (jedyna słuszna odpowiedź).
Pozdrawiam
endryu napisał(a):truedomel napisał(a):Hercklekot napisał(a):Oczywiście płacenie karta przebiega również bezprowizyjnie, nie dajmy się jednak naciągnąć na DCC
Można.
DCC Dynamic Currency Conversion: rozliczanie operacji kartą płatniczą bezpośrednio w walucie karty lub kraju jej wystawcy.
truedomel napisał(a):endryu napisał(a):truedomel napisał(a):Hercklekot napisał(a):Oczywiście płacenie karta przebiega również bezprowizyjnie, nie dajmy się jednak naciągnąć na DCC
Można.
DCC Dynamic Currency Conversion: rozliczanie operacji kartą płatniczą bezpośrednio w walucie karty lub kraju jej wystawcy.
A da się tego jakoś uniknąć? Mam konto w Pekao SA i zamierzałem płacić kartą gdzie tylko się da, czy po prostu lepiej wypłacić kuny z bankomatu?
endryu napisał(a):truedomel napisał(a):endryu napisał(a):truedomel napisał(a):Hercklekot napisał(a):Oczywiście płacenie karta przebiega również bezprowizyjnie, nie dajmy się jednak naciągnąć na DCC
Można.
A da się tego jakoś uniknąć? Mam konto w Pekao SA i zamierzałem płacić kartą gdzie tylko się da, czy po prostu lepiej wypłacić kuny z bankomatu?
Poczytaj kilkanaście postów wstecz...?
...należy wybierać walutę HRK.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne