Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcin68
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin68 » 07.07.2013 22:37

Transakcja Mastercard Credit, Mbank.
data rozliczenia 05.07, 275,00 HRK = 165,11 PLN
narzut 5,1% w stosunku do śr. NBP.
wallander82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wallander82 » 07.07.2013 22:40

z tego co widać Mbank zszedł na psy i nie warto sobie nim zawracać głowy. Pozytywnie zaskoczył mnie Inteligo, Sync chyba musi sobie czymś nadrobić te darmowe bankomaty.
ZenDan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZenDan » 08.07.2013 15:00

Wróciłem tydzień temu kilkakrotnie używałem karty maestro banku PEKAO płaciłem m.in za autocestę, teraz widzę na moim rachunku że prowizji 0 a przelicznik 1PLN = 0,58 KUN, z bankomatu nie korzystałem
skunk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skunk » 08.07.2013 19:18

Czy ktoś wypłacał z bankomatu kartą debetową Visa z ING Banku Śląskiego ?

Proszę o podanie jak sobie bank policzył.

Pozdrawiam
ania.i
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.i » 08.07.2013 20:31

a ktoś płacił kartami Millenium? Na pytanie o darmowe bankomaty dostałam taką odpowiedź:
Dziękuję za przesłaną wiadomość.

W odpowiedzi na przesłane zapytanie uprzejmie informuję, że obecnie Bank w swojej ofercie niestety nie posiada karty umożliwiającej darmowe wypłaty z bankomatów za granicą.

W nawiązaniu pragnę poinformować, iż z karty debetowej Millennium Visa Dobre Konto może Pani korzystać zarówno w punktach usługowych jak również dokonywać wypłaty z bankomatów wszędzie tam gdzie widnieje logo VISA. Zgodnie z Cennikiem usług wypłata gotówki zagranicą wiąże się z pobraniem prowizji w wysokości 2,5 % od kwoty minimum 9 PLN. Dodatkowo przy operacjach związanych z przeliczeniami walutowymi (bezgotówkowe i gotówkowe) pobierana jest marża Banku w wysokości 2 %.
wallander82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wallander82 » 09.07.2013 10:17

niezłą opcja po przestudiowaniu ofert wielu banków wydaje się również Alior : bezpłatne wypłaty w kraju i za granicą za pomocą debetówki czyli tak jak Sync, do tego kantor walutowy i możliwość wyrobienia kart w walutach EUR, USD, GBP ze strony widać ze mają bardzo dobre kursy - do tego te karty wydają za darmo :). No i walute można kupić przez internet albo w oddziale. brzmi rozsądnie. Korzystał ktoś by sprawdzić jak działa w praktyce.? Aha..wszystkie te karty to Mastercard wiec nie ma dodatkowych opłat za przewalutowanie jak w Visie...
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 09.07.2013 10:28

Wiele osób chwali Alior, ale czytam, że u nich jest stała miesięczna opłata za karte - 5 zł, czyli 60 rocznie, a jeśli nie wpłynie nam na konto określona ilość kasy, to opłata w danym miesiącu wyniesie 9 zł, czyli ponad 100 rocznie. Też cienko zatem.
skylogg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skylogg » 09.07.2013 13:09

Nie zwykły Alior, ale AliorSync. Mam używam i opłat nie ponoszę.
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 11.07.2013 22:59

Marcin68 napisał(a):Transakcja Mastercard Credit, Mbank.
data rozliczenia 05.07, 275,00 HRK = 165,11 PLN
narzut 5,1% w stosunku do śr. NBP.

Czy na wyciągu masz jedną kwotę czy osobno prowizję za przewalutowanie?
P.
szugo1984
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szugo1984 » 11.07.2013 23:19

Witam podpinam się do tematu :D pytanko odnosnie czy ktoś z miłych użytkowników tego forum płacił kartą master card z banku BZWBK w Chorwacji, jaki przelicznik na kunę i czy jakaś prowizja jest pobierana z góry dziękuję za odp.
kaktussio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaktussio » 12.07.2013 07:58

szugo1984 napisał(a):Witam podpinam się do tematu :D pytanko odnosnie czy ktoś z miłych użytkowników tego forum płacił kartą master card z banku BZWBK w Chorwacji, jaki przelicznik na kunę i czy jakaś prowizja jest pobierana z góry dziękuję za odp.

Najlepiej wg mnie skoczyć do banku i zapytać. Każdy rodzaj karty ma inaczej. Nie pamiętam dokładnie ale z Master Card chyba było bez prowizji, ale to tylko tak mnie się wydaje.
Ja tak zrobiłem, mam kartę <30. Za każdą operację w sklepie pobierają prowizję 2,8%, wypłata z bankomatu - 5zł.
Dlatego wymieniłem polski szmal na eurasy :)
zamian
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zamian » 16.07.2013 20:54

O kurcze! Jestem zdziwiony postawą mBanku. W zeszłych latach nie było ŻADNYCH prowizji od wypłaty/transakcji zagranicą. Będąc w Cro w tamtym roku w sierpniu średnio przeliczali mi kuny po 57 gr.
Także, nie było źle.

Natomiast jeśli ktoś ma również konto w Inteligo to polecam przelać sobie tam pieniążki. Po aktywowaniu usługi "Bankomaty bez granic" mamy możliwość bezprowizyjnych wypłat w zasadzie za darmo.
"...w zamian za 4 zł miesięcznie, możesz korzystać ze wszystkich bankomatów w Polsce i na świecie bez dodatkowych prowizji pobieranych przez Inteligo. Za pierwsze uruchomienie usługi nie ponosisz dodatkowych opłat. Można z niej zrezygnować w dowolnej chwili, przywrócenie usługi jest płatne"
Czyli aktywować, jechać na urlop i wyłączyć usługę:)
zamian
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zamian » 16.07.2013 21:34

ale wyłączyć usługę po urlopie, heloł:)
literat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) literat » 16.07.2013 21:50

_Ewa_ napisał(a):ale jak będziesz chciał ją włączyć ponownie, to HELOŁ :lol:

Ludzie nie przesadzajcie. W tym wypadku jest to jednorazowa kwota 6 (słownie sześć) złotych :? Jedziemy na urlop na który wydajemy kilka tysięcy złotych i zastanawiamy się czy aktywacji usługi dzięki której możemy wypłacać pieniądze bez prowizji nie jest zbyt "droga" !!!
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 17.07.2013 14:17

To chyba znaczy, że zapłacisz 10 zł za włączenie usługi. Po włączeniu wypłaty będą bez prowizji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone