Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 29.06.2018 08:19

dominikzw napisał(a):To jak możesz to sprawdz, albo nawet zrob foto co Ci sie na scianie pojawilo i jak możesz napisz po jakim kursie,

Spokojnie bedzie dobrze...chodz nawet 1-2 grosze bedzie roznicy to swiat sie nie zawali...ja tez pisałem, że przez pośpiech wybrałem zamiast 500 kun to 5000, tak mnie kolejka wkurzyła stojaca przed bankomatem, ze chciałem pokazać jak szybko można wybrac i wybrałem:):)
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 29.06.2018 09:02

Nie wygląda tak jak na zdjęciu.
Było napisane czy przeliczyć w HR czy w PLN? I ja kliknęłam :wink: wiadomo co :D .
Wczoraj gdy wybrałam opcję HR, na ekranie bankomatu ani na wydruku nie pojawiła się kwota po jakiej mam przeliczone. Dowiem się po wejściu na konto :lol: Na razie wydaję i mam nadzieję że już te tańsze :wink:
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 29.06.2018 09:12

Możesz sprawdzić w aplikacji Pekao jeśli ją masz zainstalowaną ile Ci pobrało z bankomatu już złotówek.
A jak będziesz pobierała następnym razem mogłabyś zrobić foto tej informacji jak wygląda ?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.06.2018 09:16

Goniaa napisał(a):... Zaznaczona opcja przeliczania w PLN ...

No i wszystko jasne, a wystarczyło ciut tu poczytać :)

Oby się tu sprawdziło powiedzenie: "Mądry Polak po szkodzie" :)
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 29.06.2018 09:18

dominikzw napisał(a):Możesz sprawdzić w aplikacji Pekao jeśli ją masz zainstalowaną ile Ci pobrało z bankomatu już złotówek.
A jak będziesz pobierała następnym razem mogłabyś zrobić foto tej informacji jak wygląda ?

Dominik spokojnie jakoś dziwnie panikujesz. Przelicza dokładnie 0.586 gr na obecną chwilę i tak jak pisze Gonia wybierasz w HR i leci kasa z bankomatu. Wybierz język angielski będziesz miał przejrzyściej:)
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 29.06.2018 09:22

Ale ja nie panikuje, ale jeśli koleżanka miała by możliwość zrobić foto to fajnie, jak nie to trudno. Wolałbym nie stać przy bankomacie jak sroka i gapić i myśleć...a co tu wcisnąć żeby nie zrobić babola.
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 29.06.2018 09:29

piotrulex napisał(a):

:D Nawet gdybym zapłaciła po 0.7 zł za kunę, to świat by się nie zawalił.
Nie przyjechałam tutaj po to żeby się stresować i przeliczać :wink:
Chorwacja na szczęście cudowna, tak samo od 10 lat :D :papa:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 29.06.2018 10:19

Dominik wyluzuj. Tak jak koleżanka napisała świat się nie zawali, wyplac 100 kun na próbę i będziesz widział sam. Przecież to tylko parę groszy gdyby coś nie tak było chodz nie ma co tam zrypac:).Wyplac 100 kun wejdź na pkosa, kalkulator podziel i będziesz widział:) a nie tam jakieś fotki bankomatów:)
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 29.06.2018 10:26

amatus1 napisał(a):Dominik wyluzuj. Tak jak koleżanka napisała świat się nie zawali, wyplac 100 kun na próbę i będziesz widział sam. Przecież to tylko parę groszy gdyby coś nie tak było chodz nie ma co tam zrypac:).Wyplac 100 kun wejdź na pkosa, kalkulator podziel i będziesz widział:) a nie tam jakieś fotki bankomatów:)

To po co ten temat ? zamknijmy go niech każdy jedzie, wypłaci 100 kun, wyciągnie kalkulator i będzie wiedział czy mu się opłaca czy nie :lol: przecież to takie oczywiste :wink: ewentualnie z google translate niech stoi pod bankomatem i tłumaczy każde słowo, które mu wyskoczy na ekranie :wink:
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 29.06.2018 10:37

Dla zaspokojenia ciekawości i uspokojenia wszystkich posiadaczy przekorzystnego konta, które okazało się naprawdę przekorzystne :D sprawdziłam i ...
Wszędzie gdzie płaciłam do tej pory czyli bramki, stacja paliw, zakupy i restauracja + wczorajsza wypłata z bankomatu przeliczone mam po 0.586. Poza tą jedną wypłatą, o której wyżej pisałam :wink:, ale też w związku z tym ... nic się nie stało... (resztę dośpiewać :wink: )
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.06.2018 11:52

Goniaa napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Aaaaa, no chyba, że tak

Zakładając normalny kurs 0,58 i wspomniane 0,70 to daje nam różnice ponad 20%

Świat się z pewnością nie zawali, my wydajemy niewiele, przy kursie 0,58 jakieś 6 tysi PLN

Jakbym za to samo wydał 7,2 tysia PLN to też świat się nie zawali

Tylko jakoś tak serce mnie boli jak dorabiam banki, no kurcze, jakoś tak mam, dziwny jestem, co nie :)

No nic, żyjemy dalej :)
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 29.06.2018 12:04

piotrulex napisał(a):
Goniaa napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Aaaaa, no chyba, że tak

Świat się z pewnością nie zawali, my wydajemy niewiele, przy kursie 0,58 jakieś 6 tysi PLN

Tylko jakoś tak serce mnie boli jak dorabiam banki, no kurcze, jakoś tak mam, dziwny jestem, co nie :)

Jednego serce boli gdy 1200 zł straci, drugi tyle wydaje na obiad. Życie :lol:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 29.06.2018 13:00

ApropoDefacto napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Goniaa napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Aaaaa, no chyba, że tak

Ale kto mówi o wybieraniu 6000 tys złotych i kursie po 0,7 zł za kunę? Przeciez napisaliśmy o wypłacie 100 kun i sprawdzeniu jak wygląda sytuacja. Czytaj ze zrozumieniem. 100kun nawet razy walniete te 70 groszy daje ci 1.2 zł!!!Nawet pół gałki lodów nie kupisz za to bo lody stoją po 9 kun u mnie na plaży a rok temu jeszcze po 7:(
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.06.2018 13:06

ApropoDefacto napisał(a):

Trzeci ma zarówno pierwsze jak i drugie

Mnie serce boli gdy marnuje pieniądze np. na prowizje dla Banku, których w łatwy sposób idzie uniknąć

Za obiad dla swojej rodziny w składzie 2+1 przytrafiło mi się więcej wydawać a i serce z tego powodu mnie nie zabolało :)

Co by nie było, nie jest to codziennością ale przytrafia się od czasu do czasu ...
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 29.06.2018 13:32

piotrulex napisał(a):Mnie serce boli gdy marnuje pieniądze np. na prowizje dla Banku, których w łatwy sposób idzie uniknąć

Dlatego korzystam z oferty banku Pekao i z serduchem jest wszystko w porządku :wink: nie muszę zakładać jakiś dodatkowych kart, otwierać rachunków Bóg wie gdzie, przelewać z jednego konta na drugie, pilnować się żeby w weekend nie wypłacać z bankomatów kasy itp. itd :wink: . Mam wszystko w jednej małej plastikowej karcie (a teraz już w telefonie) i kunę po kursie 0,58 jak kolega wyżej pisze 8) a na wakacjach w Chorwacji to jest najważniejsze :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 122
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone