Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 28.06.2018 10:59

Sprawdziłem z ciekawości na stronie Mastercarda.
Jakby dzisiaj pobierała 1000 kun z konta PLN to wyszedłby jej kurs 0,5895.
Zakładając że nie miała tyle środków na koncie PLN ale miała za to na koncie Euro wystarczającą ilość to kurs wychodzi podobnie bo 0,5896
Więc albo miała jezscze inną walutę na koncie...albo może DCC albo nie wiem co....
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 28.06.2018 11:03

dominikzw napisał(a):Faktycznie podała nazwe konta, no to jestem ciekaw co to spowodowało że taki kurs..

Dla mnie to oczywiste. Nawet jeśli miała swoje euro na subkoncie (choć tego nie wiemy) bank widząc, że zrobiła transakcję w kunach rozliczył transakcję z konta złotówkowego sprzedając jej walutę po kursie sprzedaży dewiz i doliczając prowizję za przewalutowanie.
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 28.06.2018 11:08

Tylko że infolinia oraz pracownicy w banku (bo byłem i pytałem) twierdzą uparcie że mając to konto płaci się po kursie mastercarda a nie po kursie banku. WIęc albo wszyscy w pekao robią nas w ciula albo nie wiem co
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 28.06.2018 11:18

dominikzw napisał(a):Tylko że infolinia oraz pracownicy w banku (bo byłem i pytałem) twierdzą uparcie że mając to konto płaci się po kursie mastercarda a nie po kursie banku. WIęc albo wszyscy w pekao robią nas w ciula albo nie wiem co

taki fragmencik regulaminu:
W przypadku kart wydanych do rachunków prowadzonych w PLN
-
transakcje kartą dokonane w walutach obcych są przeliczane w dniu dokonania transakcji z waluty, w jakiej transakcja została dokonana na USD, a następnie na PLN, według kursów obowiązujących odpowiednio w systemie MasterCard dla kart MasterCard lub w systemie VISA dla kart VISA. Bank obciąża rachunek równowartością złotową kwot transakcji, z zastrzeżeniem postanowień § 92 ust. 3.
Płacąc kartą wielowalutową w walucie innej niż się ma na subkoncie (a tak jest w CRO) moim zdaniem stosują ten przepis. Przeliczenie po kursie VISa lub MAster, to tylko informacja ile waluty Ci mają sprzedać a nie po jakim kursie.
A że mało który pracownik banku wie jak to się rozlicza to już kiedyś tłumaczyłem :papa:
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 28.06.2018 11:20

piotrulex napisał(a):
dominikzw napisał(a):Może koleżanka piszę o PKO BP a nie Pekao SA ??? hmmm sam jestem ciekawe...

O ile nazwę banku łatwo pomylić to nazwę konta już niekoniecznie

Obstawiam, że chodzi o polecanego tu Żubra :)

Ludzie PKO a Pekao to 2 różne banki to po pierwsze :D po drugie jeżeli Pani kliknęła w bankomacie jakieś przewalutowanie czy coś innego (nie pamiętam jak dokładnie to brzmi ale w Zagrebacka banka spotkałem się z 2 opcjami do wyboru) to wyszła kuna ponad 0,60 więc to normalne bo nawet w tym wychwalanym pod niebiosa revolucie trzeba czytać co pisze na ekranie 8) mnie jakoś kuna nigdy nie wyszła wyższa niż 0,58 gr 8)

Tomy Lee napisał(a):Koleżanka jak domniemuję ma dobre konto i kartę tylko jest to karta wielowalutowa jak np. w ING i po pierwsze primo trzeba mieć środki na właściwym rachunku a drugie to było już wyjaśnianie wiele razy - w cro te karty nie mają sensu bo transakcji nie robisz w EUR, USD GBP czy CHF.

To raczej nie ma żadnego znaczenia, przecież i tak będzie Ci pobierało ze złotówek w Chorwacji więc czy to karta walutowa czy zwykła debetówka kurs wyjdzie taki sam (czytaj- mega atrakcyjny) :wink: Oczywiście przy założeniu że ma się też normalne konto złotówkowe (np. przekorzystne )
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 28.06.2018 11:34

ApropoDefacto napisał(a):
To raczej nie ma żadnego znaczenia, przecież i tak będzie Ci pobierało ze złotówek w Chorwacji więc czy to karta walutowa czy zwykła debetówka kurs wyjdzie taki sam (czytaj- mega atrakcyjny) :wink: Oczywiście przy założeniu że ma się też normalne konto złotówkowe (np. przekorzystne )

Jak patrzę na kurs po jakim jej rozliczył transakcję i regulamin, który zacytowałem to powiem Ci, że nie jestem przekonany po tym co powiedziałeś a le jedno wiem na pewno. To przekorzystne brzmi w tym przypadku ironicznie
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 28.06.2018 11:40

Reasumując, gdybamy....nie wiem co zrobiła koleżanka i tyle. Puki się nie wypowie to tak na prawdę nic nie wiemy więcej. Albo ktoś inny kto jest teraz i ma kartę Pekao zapłaci/wybierze i poda po jakim kursie mu policzyło i będzie wszystko jasne.
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 28.06.2018 11:47

Tomy Lee napisał(a):
ApropoDefacto napisał(a):

Jak patrzę na kurs po jakim jej rozliczył transakcję i regulamin, który zacytowałem to powiem Ci, że nie jestem przekonany po tym co powiedziałeś a le jedno wiem na pewno. To przekorzystne brzmi w tym przypadku ironicznie

Zgadzam się ale jestem niemal pewny, że tutaj chodzi o przewalutowanie, które Pani w bankomacie wybrała świadomie bądź nie. W Banku pracownik dość wyraźnie zaznaczył, że kartą wielowalutową płatności czy pobieranie pieniędzy z bankomatu w Chorwacji odbywa się na takich samych zasadach jak kartą debetową bo to jest generalnie to samo, jeżeli pieniądze pobiera z rachunku ze złotówkami. Z subkonta ciągnie Ci pieniążki jeżeli płacisz w tej samej walucie co masz subkonto. No chyba, że Pani miała Euro/Dolary/Funty czy tam franki (na subkontach) a nie miała ani złotówki w pl walucie, to faktycznie wtedy mogło tyle wyjść za kune (bo ściągało jej z waluty obcej)

Wyżej ktoś wspominał, że wybiera kartą z Pekao w Chorwacji kuny za 0,58. Ja dopiero w sierpniu będę mógł po raz kolejny potwierdzić ten kurs :)
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 28.06.2018 18:22

Konto przekorzystne, wielowalutowe bez środków w innych walutach niż polski złoty. Zaznaczona opcja przeliczania w PLN
Biorąc pod uwagę jak szybko kuny ubywają z portfela, niedługo będę wybierać następne :wink: Dam znać.
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 28.06.2018 18:37

No to wszystko jasne :) Koleżanka wybrała przeliczanie w PLN czyli DCC , czyli to co było pisane wielokrotnie - żeby tak nie robić. Bo zamiast zostać użyty kurs Mastercarc, został w ten sposób użyty kurs bankomatu i dlatego wyszło >0,6 zł

Czyli coś podobnego zostało wybrane ale w złą stronę co na obrazku poniżej...tak domniemam
Załączniki:
Schowek01.jpg
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 28.06.2018 20:20

Aaaaaa... To zaraz idę sprawdzić :lol: Dzięki :papa:
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 28.06.2018 20:25

To jak możesz to sprawdz, albo nawet zrob foto co Ci sie na scianie pojawilo i jak możesz napisz po jakim kursie,
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 29.06.2018 07:01

dominikzw napisał(a):To jak możesz to sprawdz, albo nawet zrob foto co Ci sie na scianie pojawilo i jak możesz napisz po jakim kursie,

Dokładnie, myślę, że wszystkim się przyda ta informacja z bankomatów bo pamięć jest ulotna i wolę sobie przypomnieć jak to wyglądało jeszcze przed wyjazdem :lol: Prosimy o fotke :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 29.06.2018 07:52

dominikzw napisał(a):To jak możesz to sprawdz, albo nawet zrob foto co Ci sie na scianie pojawilo i jak możesz napisz po jakim kursie,

Jestem w Chorwacji i już tu pisałem, że aktualny przelicznik przy płaceniu i pobieraniu z bankomatu to 0,58. Żadnych dodatkowych opłat. Chodzi oczywiście o bank Pekao SA.
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 29.06.2018 08:16

A pytanie w bankomacie o DCC jest podobne do tego co na zdjęciu czy inaczej wygląda? czy może u CIebie w ogóle nie pytało?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 121
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone