Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 28.06.2018 07:50

Przy wypłacie z bankomatu kurs niższy nie będzie a ewentualnie dojdzie prowizja. W zależności od tego jaką masz kartę może być dodatkowo 3% nie mniej niż 10 zł lub niż 1.50 zł
lesko77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lesko77 » 28.06.2018 08:36

szmallas napisał(a):Mam konto za zero w PKO BP i zaczynam pomału interesować się opłatami za granicą. Wypłaty z bankomatów oczywiście z prowizją, to wiedziałam, ale doczytałam właśnie, że "Przewalutowanie operacji dokonanej kartą wydaną w ramach organizacji Visa w
walucie innej niż waluta polska – od wartości operacji 3,5%" :?

To znaczy, że za każdą płatność (obiad, zakupy, benzyna, bramki w Cro) będą mi pobierali dodatkowo 3,5% wartości transakcji? Jakby nie patrzeć to za każdy wydany 1000zł wychodzi 35zł prowizji. Coś tu mi się nie podoba.

jakby ktoś był w stanie mi pomóc to będę wdzięczna. Wycieczki do banku nie są moim ulubionym zajęciem :D

rudi2891 napisał(a):Ktoś się orientuje jaki jest koszt przy płacaniu kartą lub wybieraniu kun z bankomatu w PKO BP?Właśnie jestem w DE i przy zakupach płaciłem kartą i wyszło mi 4,51 za euro.:D

Płatności w PKOBP kartą VISA rozebrałem na części pierwsze:
- przewalutowanie następuje po kursie organizacji płatniczej VISA - kalkulator https://www.visaeurope.com/making-payments/exchange-rates
- do wartości transakcji doliczane jest 3,50% prowizji za przewalutowanie.

Całość transakcji można przeliczyć w powyższym kalkulatorze wprowadzając procent prowizji.

Przykład:
jeśli dzisiaj zapłacę kartą VISA PKOBP w Chorwacji rachunek na 100 kun to z konta zostanie pobrana kwota 61,37 PLN (łącznie z prowizją za przewalutowanie).

PKOBP dla wszystkich rachunków i kart pobiera prowizję od przewalutowań z walut
(oprócz EUR, GBP, USD, CHF, DKK, NOK i SEK dla karty wielowalutowej).
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 28.06.2018 08:45

Dużo na temat prowizji i sposobu rozliczania transakcji opisane jest w tym wątku kilka stron wcześniej. Na pocieszenie powiem tylko, że 3% to średnia rynkowa prowizja choć są banki, co biorą prawie dwa razy tyle 8O
Jak uniknąć prowizji i płacić po niższych kursach też możesz wyczytać - jeśli tylko zechcesz.
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 28.06.2018 10:02

Z mojego przekorzystnego konta w PKO wybierałam wczoraj w Jelsie w bankomacie zagrebcka banka kuny i niestety przeliczone są po ... 0.63 zł. W kontekście powyższych postów, nie wiem co źle zrobiłam ??? :( :roll:
kminek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kminek » 28.06.2018 10:18

Drodzy,
Tak czytam i czyatm ten wątek. Patrze na kursy, przeliczniki, banki itd. Nasuwaja mi sie nastepujące wnioski:
- jesli bierzesz gotówke do Cro: to glownie EUR i glownie po to zeby zaplacic za noclegi i ew. wymienic EUR na KUN na miejscu
- wymiana na Kuny w PL przed wyjazdem jest nieoplacalna
- najlepiej wymieniac EUR na miejscu na Kuny
- w duzej czesci knajpek, restauracji, sklepów mozna placic kartą i wtedy trzeba sie liczyc na przelicznik waluty wg. kursu Twojego banku . Z moich obserwacji wynika że ten z reguly jest ca 1-1,3% wyższy od średniego ktory podaje np. NBP. Do przeżycia. Uwaga: niektore banki pobieraja za to dodatkowe oplaty, prowizje. Warto sie upewnic ze swoim bankiem co i jak.
- Revolut (konto i karta): globalna apka która po doladowaniu srodków wymienia waluty o aktualnym kursie, bez spreadów, bez prowizji ze strony Revolutu itd. Zalety: wymieniasz walute kiedy chcesz, po atrakcyjnym kursie, wymieniasz tylko tyle ile masz srodków na tym koncie. jak zamowisz dodatkowo karte mastercard (9.99 PLN) to mozesz placic tez taką kartą w walucie danego kraju bez ryzyka spreadu, prowizji itd. Minus: wyplata z bankomatu jest mozliwa ale jak pamietam max do 200 EUR /200 USD/200 GBP w miesiącu.

Prośba do was: czy moje spostrzeżenia są trafne ? Zgadzacie sie ? Nie zgadzacie, dlaczego ?
z góry dzieki za wszelki odzew
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 28.06.2018 10:20

A nie było pytania o DCC ? i takiego zdjęcia albo podobnego ?? i czy nie było to przypadkiem PKO BP ???
Załączniki:
Schowek01.jpg
Ostatnio edytowano 28.06.2018 10:38 przez dominikzw, łącznie edytowano 1 raz
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 28.06.2018 10:25

kminek
Wnioski poprawne :wink:
Co Revoluta nie wypowiem się bo nie mam doświadczenia.
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 28.06.2018 10:33

Goniaa napisał(a):Z mojego przekorzystnego konta w PKO wybierałam wczoraj w Jelsie w bankomacie zagrebcka banka kuny i niestety przeliczone są po ... 0.63 zł. W kontekście powyższych postów, nie wiem co źle zrobiłam ??? :( :roll:

Odpowiedź jest raczej prosta i niezbyt przyjemna. Nie sprawdziłaś przed wyjazdem i teraz z bólem serca musisz płacić ile bank Ci naliczy.
Skoro trafiłaś na ten wątek to po prostu troszkę za późno. Mam nadzieję, że mimo wszystko urlop zaliczysz do udanych a przed następnym wyjazdem sprawdzisz troszkę wcześniej jak można zrobić to taniej :oczko_usmiech:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.06.2018 10:37

Tomy Lee napisał(a):
Goniaa napisał(a):Z mojego przekorzystnego konta w PKO wybierałam wczoraj w Jelsie w bankomacie zagrebcka banka kuny i niestety przeliczone są po ... 0.63 zł. W kontekście powyższych postów, nie wiem co źle zrobiłam ??? :( :roll:

Odpowiedź jest raczej prosta i niezbyt przyjemna. Nie sprawdziłaś przed wyjazdem i teraz z bólem serca musisz płacić ile bank Ci naliczy.
Skoro trafiłaś na ten wątek to po prostu troszkę za późno. Mam nadzieję, że mimo wszystko urlop zaliczysz do udanych a przed następnym wyjazdem sprawdzisz troszkę wcześniej jak można zrobić to taniej :oczko_usmiech:

Z tego co czytam ten wątek to konto Przekorzystne w Pekao jest właśnie tu chwalone ...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.06.2018 10:39

krutom napisał(a):
ApropoDefacto napisał(a):Niektórym nigdy się nie wytłumaczy, że bank Pekao i jego karta jest chyba najkorzystniejszą opcją do wypłat w Chorwacji ....

I z tego powodu wątek ma się dobrze i nie wygląda na to aby miał zaniknąć.
Kilka razy podawałem przykłady z konkretnych dni i stosowanego kursu zarówno przy wypłacie ze ściany jak i płatności kartą i ZAWSZE był to kurs najkorzystniejszy w stosunku do innych rozwiązań.

Choćby tu :)
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 28.06.2018 10:42

Raczej się nie pomylę, przy kursie 0,63 ze ściany, taniej by było w banku wymienić PLN na Kuny
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 28.06.2018 10:43

Może koleżanka piszę o PKO BP a nie Pekao SA ??? hmmm sam jestem ciekawe...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.06.2018 10:47

dominikzw napisał(a):Może koleżanka piszę o PKO BP a nie Pekao SA ??? hmmm sam jestem ciekawe...

O ile nazwę banku łatwo pomylić to nazwę konta już niekoniecznie

Obstawiam, że chodzi o polecanego tu Żubra :)
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 28.06.2018 10:50

Koleżanka jak domniemuję ma dobre konto i kartę tylko jest to karta wielowalutowa jak np. w ING i po pierwsze primo trzeba mieć środki na właściwym rachunku a drugie to było już wyjaśnianie wiele razy - w cro te karty nie mają sensu bo transakcji nie robisz w EUR, USD GBP czy CHF.
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 28.06.2018 10:50

Faktycznie podała nazwe konta, no to jestem ciekaw co to spowodowało że taki kurs..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 120
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone