szmallas napisał(a):Mam konto za zero w PKO BP i zaczynam pomału interesować się opłatami za granicą. Wypłaty z bankomatów oczywiście z prowizją, to wiedziałam, ale doczytałam właśnie, że "Przewalutowanie operacji dokonanej kartą wydaną w ramach organizacji Visa w
walucie innej niż waluta polska – od wartości operacji 3,5%"
To znaczy, że za każdą płatność (obiad, zakupy, benzyna, bramki w Cro) będą mi pobierali dodatkowo 3,5% wartości transakcji? Jakby nie patrzeć to za każdy wydany 1000zł wychodzi 35zł prowizji. Coś tu mi się nie podoba.
jakby ktoś był w stanie mi pomóc to będę wdzięczna. Wycieczki do banku nie są moim ulubionym zajęciem
rudi2891 napisał(a):Ktoś się orientuje jaki jest koszt przy płacaniu kartą lub wybieraniu kun z bankomatu w PKO BP?Właśnie jestem w DE i przy zakupach płaciłem kartą i wyszło mi 4,51 za euro.
Goniaa napisał(a):Z mojego przekorzystnego konta w PKO wybierałam wczoraj w Jelsie w bankomacie zagrebcka banka kuny i niestety przeliczone są po ... 0.63 zł. W kontekście powyższych postów, nie wiem co źle zrobiłam ???
Tomy Lee napisał(a):Goniaa napisał(a):Z mojego przekorzystnego konta w PKO wybierałam wczoraj w Jelsie w bankomacie zagrebcka banka kuny i niestety przeliczone są po ... 0.63 zł. W kontekście powyższych postów, nie wiem co źle zrobiłam ???
Odpowiedź jest raczej prosta i niezbyt przyjemna. Nie sprawdziłaś przed wyjazdem i teraz z bólem serca musisz płacić ile bank Ci naliczy.
Skoro trafiłaś na ten wątek to po prostu troszkę za późno. Mam nadzieję, że mimo wszystko urlop zaliczysz do udanych a przed następnym wyjazdem sprawdzisz troszkę wcześniej jak można zrobić to taniej
krutom napisał(a):ApropoDefacto napisał(a):Niektórym nigdy się nie wytłumaczy, że bank Pekao i jego karta jest chyba najkorzystniejszą opcją do wypłat w Chorwacji ....
I z tego powodu wątek ma się dobrze i nie wygląda na to aby miał zaniknąć.
Kilka razy podawałem przykłady z konkretnych dni i stosowanego kursu zarówno przy wypłacie ze ściany jak i płatności kartą i ZAWSZE był to kurs najkorzystniejszy w stosunku do innych rozwiązań.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne