Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 24.06.2018 14:55

Dla mnie przelew 500 zł na miesiąc i 1 transakcja kartą to żaden problem...
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 25.06.2018 09:01

Garo&Justa napisał(a):To już lepiej jednak założyć Revoluta.
Tam nic nie trzeba spełniać. Tyle że masz tylko 200E miesięcznie bez opłat a później 2 procent chyba

Ja nie mam żadnych opłat 8) ale jak kto woli. Owszem specjalnie konta w banku bym nie zakładał (chyba, że miałbym zamiar się do niego na stałe przenieść) ale skoro to jest moje główne konto i mam je za 0 złotych to mogę się tylko cieszyć :wink:
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 25.06.2018 10:39

Farstone napisał(a):regularny wpływ na konto min. 500 zł (z wyłączeniem wpłaty gotówkowej) rozumiem, że wystarczy zwykły przelew na konto z innego konta nie w PEKAO tak?

Takie same zasady mam na drugim koncie w Aliorze, przelewam sobie stale minimalną kwotę i konto mam za darmo :mrgreen:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 25.06.2018 16:45

Dzis wybierałem z bankomatu unicredit w Budapeszcie forinty (mam pkosa)i mają bardzo dobry przelicznik. Załuję, że wczoraj wymieniałem w kantorze euro. Kurs forinta z bankomatu 75,3 w kantorze gorzej z euro i pln a do tego gówniana prowizja. Wszędzie w Budapeszcie sie prowizje: za wymianę kasy w kantorze, za przyniesienie jedzenia do stolika ( service). Dziwne, jak by nie mogli od razu "wpisać" tego do ceny...przed nami 2 panie się szarpały z sprzedawca euro w j. angielskim ze na kursie za euro jest 320 a za mało otrzymały,.
szmallas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szmallas » 26.06.2018 11:29

Mam konto za zero w PKO BP i zaczynam pomału interesować się opłatami za granicą. Wypłaty z bankomatów oczywiście z prowizją, to wiedziałam, ale doczytałam właśnie, że "Przewalutowanie operacji dokonanej kartą wydaną w ramach organizacji Visa w
walucie innej niż waluta polska – od wartości operacji 3,5%" :?

To znaczy, że za każdą płatność (obiad, zakupy, benzyna, bramki w Cro) będą mi pobierali dodatkowo 3,5% wartości transakcji? Jakby nie patrzeć to za każdy wydany 1000zł wychodzi 35zł prowizji. Coś tu mi się nie podoba.

jakby ktoś był w stanie mi pomóc to będę wdzięczna. Wycieczki do banku nie są moim ulubionym zajęciem :D
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 26.06.2018 11:46

3,5 % od wartości średniego kursu Kuny NBP, ale fachowcy mnie poprawią jeśli się nie myle, czyli wyjdzie Ci Kuna orientacyjnie trochę ponad 62 grosze...
johny1412
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) johny1412 » 26.06.2018 14:05

Ok wyjazd mam za 3 dni i co wybrać? Wszystkie platnosci revolutem w euro z karty? Kupic wiecej euro w Polsce i na miejscu wymienic? Kupic kuny w polskim kantorze?
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 26.06.2018 16:23

Nie kupuj Kun jedynie drobne na autostrady gdyby coś nie zagrało z kartą, wymiana Euro na miejscu na Kuny da o wiele niższy kurs niż w Polsce, ja tak zdecydowałem i patrząc na strony banków chorwackich za 100 Euro możesz mieć ok 733 Kuny rachunek jest prosty...
P.S. Pytanie w jakim banku masz rachunek?
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 26.06.2018 20:12

Farstone napisał(a):3,5 % od wartości średniego kursu Kuny NBP, ale fachowcy mnie poprawią jeśli się nie myle, czyli wyjdzie Ci Kuna orientacyjnie trochę ponad 62 grosze...

Kurs średni NBP bank średnio obchodzi - 3,5% od bankowego kursu sprzedaży.
Co do Revoluta, nie byłbym hura-optymistą, owszem, oferta "kursowa" jest bardzo dobra, ale ograniczeń jest też całkiem sporo (np. limity, prowizje w weekendy) i trzeba być świadomym użytkownikiem tego tworu. Pekao wygląda w porównaniu do Revoluta prościej.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 26.06.2018 20:25

Raphael napisał(a):Co do Revoluta, nie byłbym hura-optymistą, owszem, oferta "kursowa" jest bardzo dobra, ale ograniczeń jest też całkiem sporo (np. limity, prowizje w weekendy) i trzeba być świadomym użytkownikiem tego tworu. Pekao wygląda w porównaniu do Revoluta prościej.

Te znikome prowizje i tak są korzystne. Co do pekao to prościej niby w Cro (i tam gdzie unicredit jest), a Revolut wszędzie :)
Ostatnio edytowano 26.06.2018 20:35 przez Lechoo, łącznie edytowano 2 razy
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 26.06.2018 20:30

Pekao też wszędzie na takich samych zasadach, a Revolut to jednak prepaid i czasem bywa problem z jego akceptowalnością (np. nie mogłem nim pobrać pieniędzy z niektórych bankomatów w Izraelu).
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 26.06.2018 20:32

Lechoo napisał(a):
Raphael napisał(a):Co do Revoluta, nie byłbym hura-optymistą, owszem, oferta "kursowa" jest bardzo dobra, ale ograniczeń jest też całkiem sporo (np. limity, prowizje w weekendy) i trzeba być świadomym użytkownikiem tego tworu. Pekao wygląda w porównaniu do Revoluta prościej.

Te znikome prowizje i tak są korzystne. Co do pekao to prościej niby w Cro, a Revolut wszędzie :)

Nie tylko w cro, wczoraj płaciłem w Budapeszcie oraz wybierałem w unicredit ze ściany, kurs lepszy niż z euro i pln w kantorze w Budapeszcie. Przed chwilą płaciłem za parking na Plitvicach i wychodzi 0,58 zł. Jutro wybiorę z bankomatu w Omis to dam znać jak wygląda sytuacja.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.06.2018 23:29

Zarówno przy płatnościach kartą, jak i przy wypłatach z bankomatu przelicznik jest ten sam. Dzisiaj ok. 0,58.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 28.06.2018 07:20

Raphael napisał(a):
Farstone napisał(a):3,5 % od wartości średniego kursu Kuny NBP, ale fachowcy mnie poprawią jeśli się nie myle, czyli wyjdzie Ci Kuna orientacyjnie trochę ponad 62 grosze...

Kurs średni NBP bank średnio obchodzi - 3,5% od bankowego kursu sprzedaży.
Co do Revoluta, nie byłbym hura-optymistą, owszem, oferta "kursowa" jest bardzo dobra, ale ograniczeń jest też całkiem sporo (np. limity, prowizje w weekendy) i trzeba być świadomym użytkownikiem tego tworu. Pekao wygląda w porównaniu do Revoluta prościej.

Tak, dziękuję za korektę, najważniejszy jest kurs banku, który można sobie w 30 sekund sprawdzić na stronie.
Z ciekawostek, płacenie MC z mBanku wychodzi taniej niż Visą mimo, że dla Kun przy MC jest przewalutowanie Kuna - Euro - Złoty.
rudi2891
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rudi2891 » 28.06.2018 07:38

Ktoś się orientuje jaki jest koszt przy płacaniu kartą lub wybieraniu kun z bankomatu w PKO BP?Właśnie jestem w DE i przy zakupach płaciłem kartą i wyszło mi 4,51 za euro.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 119
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone