Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 20.06.2018 10:38

Rafal1244 napisał(a):Witam. Mój bank to PKO konto za zero. Z informacji wyczytałem że za pobieranie gotówki z bankomatów jest 3% prowizji i dodatkowo za przewalutowanie jest 3.5%. No i moje pytanie czy na bramkach płacić karta będzie wtedy tylko 3.5% ? I 2 sprawa jak rozumuje to i tak by mi sie opłacało wybrac tam.Kuny z bankomatu jak kupowac tutaj?

Nie wiem jaką masz kartę ale np MC ma taki kalkulator https://www.mastercard.us/en-us/consumers/get-support/convert-currency.html. Wpisujesz dane i wiesz ile zapłacisz w PLN.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 20.06.2018 10:41

1 - tak, tylko przewalutowanie
2 - to zależy po ile Tobie bank policzy kuny.

Przykład - u mnie we Wrocławiu kupuję Kuny w kantorze po 59 gr. Wypłata w bankomacie w Hr zawsze była droższa a to ze względu że opłata to 3 procent a minimum chyba 7 zł - nie pamiętam
Też mam to samo konto co Ty.
Opłaca się płacić kartą ale wypłacać już nie bardzo
Dlatego warto założyć Revoluta
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2018 06:26

Witam , mój wyjazd zbliża sie bardzo szybko. jedziemy już 30.06 , dużo myslałem na temat finansów, czy zabrac gotówke w euro i tam wymieniać w kantorach czy korzystac z dobrodziejstw karty. Wczoraj odwiedziłem bank pekao sa w którym mam rachunek, okazało sie że w chorwacji jest taki bank który jest w grupie unicredit nazywa sie chyba zagrebacka banka, w Rogożnicy jest bankomat tego banku i z tego bankomatu bede mogł wypłacic kuny bez żadnych kosztów dodatkowych. W związku z tym postanowiłem zabrac euro tylko na zapłacenie kwatery, paliwo po drodze, winiety i bramki czyli około 450 euro , na wszelki wypadek biore 600 euro. Pozostała cześc kasy przeznaczona pierwotnie na zakup euro wpłacam do banku i będe na miejscu operował kartą lub wypłacał kuny w bankomacie.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 22.06.2018 07:31

Zauważ że samo to że możesz wypłacic za darmo z bankomatu to nie wszystko. Ważne jest to po ile te kuny ci bank przeliczy ze wszystkimi swoimi prowizjami i kosztami przewalutowania. Ja w mBanku mogę wypłacać w kazdym bankomacie na swiecie za darmo. I o ile w przypadku konta walutowego np wypłata euro w Austrii jest ok bo tyle ile wyplacam tyle pobiera z konta to juz wypłata w Chorwacji jest znacznie mniej opłacalna. Dochodzi prowizja za przewalutowanie a w przypadku korzystania z konta w PLN jeszcze niekorzystny kurs wymiany z kuny na euro/usd i dopiero na PLN
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 22.06.2018 07:51

Marcinusik napisał(a):
pascalek napisał(a): Oczywiście w obu przypadkach nie ma prowizji banku za przewalutowanie.

Na serio te banki rezygnują ze swojego zarobku? Żadnych prowizji, spreadu itd? Znajdzie się jakiś namacalny ślad tej informacji? Jakiś link do takiej informacji?

Radzę poczytać cokolwiek jak zarabiają banki ;)

Niektórym nigdy się nie wytłumaczy, że bank Pekao i jego karta jest chyba najkorzystniejszą opcją do wypłat w Chorwacji :lol: i kuny wypłaca/płaci się kartą po bardzo niskim kursie bez żadnych prowizji 8) Bank zarabia tak samo jak ten Twój revolut bo przecież sam w nim masz ograniczenia i prowizje za np. wypłacanie pieniędzy w weekendy z bankomatu (a pewnie jeszcze więcej jest opłat). Zajmij sie revolutem a nie próbuj na siłę udowadniać użytkownikom banku Pekao, że płacą miliard prowizji i bank ich na każdym kroku okrada :lol: :papa: W tym roku nadal będę korzystał z karty (tym razem wieloalutowej) banku Pekao i jestem pewny, że tak jak w tamtym roku, kurs kuny będę miał bardzo dobry :wink:
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 22.06.2018 08:17

Samfisher1974 napisał(a):Wczoraj odwiedziłem bank pekao sa w którym mam rachunek, okazało sie że w chorwacji jest taki bank który jest w grupie unicredit nazywa sie chyba zagrebacka banka, w Rogożnicy jest bankomat tego banku i z tego bankomatu bede mogł wypłacic kuny bez żadnych kosztów dodatkowych. W związku z tym postanowiłem zabrac euro tylko na zapłacenie kwatery

I to jest najlepsza opcja, którą praktykuję od lat mając konto w tym banku. W maju przy wypłacie kuna ze ściany miałem kurs 0,5710 :mrgreen: Nie ma i nie było żadnych dodatkowych prowizji.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 22.06.2018 10:19

ApropoDefacto napisał(a):Niektórym nigdy się nie wytłumaczy, że bank Pekao i jego karta jest chyba najkorzystniejszą opcją do wypłat w Chorwacji ....

I z tego powodu wątek ma się dobrze i nie wygląda na to aby miał zaniknąć.
Kilka razy podawałem przykłady z konkretnych dni i stosowanego kursu zarówno przy wypłacie ze ściany jak i płatności kartą i ZAWSZE był to kurs najkorzystniejszy w stosunku do innych rozwiązań.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 22.06.2018 14:12

Wątek będzie miał się dobrze jeszcze długo.
Zresztą nie każdy ma kartę w Pekao
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 22.06.2018 14:16

i nie w każdej miejscowości są bankomaty ZB.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 22.06.2018 19:51

Lechoo napisał(a):i nie w każdej miejscowości są bankomaty ZB.

Nie ma najmniejszego problemu ze znalezieniem bankomatu ZB w pobliżu miejsca stacjonowania klik.
Automapa czy inne nawigacje także pokazują bankomaty.
Wszystko da się zaplanować i jeśli nie ma bankomatu w naszej "dziurze", to najprawdopodobniej będzie w "dziurze" obok i raz na tydzień można podskoczyć po kasę ze ściany.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 22.06.2018 19:58

Garo&Justa napisał(a):Wątek będzie miał się dobrze jeszcze długo.
Zresztą nie każdy ma kartę w Pekao

To prawda, ale to nie jest problem.
Znajoma jedzie za kilka dni pierwszy raz do Cro.
Założyła drugie konto w Żubrze, a to po to, aby mieć na wszelki wypadek drugą kartę, a zarazem korzystne transakcje.

Aby wszystko było jasne: nie jestem pracownikiem tego banku (pracownicy ostatnio coś narzekają).
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 22.06.2018 20:52

Zakładać konto specjalnie pod wyjazd i to jeszcze w słabym banku :D To już wolę uniwersalny Revolut :P
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 23.06.2018 19:37

Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 24.06.2018 05:38

Przeglądam sobie ofertę Żubra i konto przekorzystne, warunki braku opłat: minimum jedna transakcja kartą debetową, regularny wpływ na konto min. 500 zł (z wyłączeniem wpłaty gotówkowej) rozumiem, że wystarczy zwykły przelew na konto z innego konta nie w PEKAO tak? Szukam, gdzie jest haczyk po prostu, bo jeśli go nie ma to może warto założyć jednak ten rachunek przed wyjazdem :)
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 24.06.2018 07:27

To już lepiej jednak założyć Revoluta.
Tam nic nie trzeba spełniać. Tyle że masz tylko 200E miesięcznie bez opłat a później 2 procent chyba
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 118
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone