Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zimarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 05.06.2018 12:01

Czy ktoś wie, czy miesięczny okres rozliczeniowy w Revolut liczony jest tak jak dany miesiąc kalendarzowy, czyli od 1 do ostatniego dnia danego miesiąca??
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 05.06.2018 12:04

Nie. Jest liczony od momentu zalożenia karty. U mnie jest od 10ego do 10 kazdego miesiąca.
Chyba że masz revoluta już dlugo, zdaje się że od marca 2017. Jak masz sprzed tej daty to masz rozliczenia jak miesiąc kalendarzowy.
dangru
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangru » 05.06.2018 12:48

Ja mam od sierpnia zeszłego roku ,cykl od 1 do ostatniego.
zimarek
Odkrywca
Revolut - blokada konta !!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 05.06.2018 16:43

Niestety czasem może spotkać kogoś niemiła niespodzianka w postaci blokady konta Revolut :(
Moje konto zostało zablokowane po próbie przesłania kilkudziesięciu Euro na kartę Revolut mojej żony.
Kontaktowałem się z nimi na FB i na ich stronie "społeczności". Odpisał mi ktoś z supportu, że mam czekać na kontakt na czacie w aplikacji na smartfonie. Blokada nastąpiła ok 6 godzin temu.
O rozwoju sytuacji będę informował.

Kilka minut po napisaniu tego postu miałem kontakt przez chat i wszystko im wyjaśniłem, musiałem potwierdzić autentyczność moich 2 kart (visa pln, visa euro) wysyłając im 4 cyfrowy kod, który generowawny jest co któraś płatność w nazwie przelewu ;)
Senegal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Senegal » 06.06.2018 00:21

Witam serdecznie

Ma ktoś doświadczenie z bankiem milenium i ich kartą visa 360? Jak wychodzi wypłata za bankomatu na miejscu?

Do tej pory zawsze brałem ze sobą euro, ale może czas już przestać wozić ze sobą "sakwę z pieniędzmi"? :wink:
Najwygodniej byłoby mi właśnie na miejscu z bankomatu wyciągnąć kuny, w restauracjach zapłacić kartą, chyba że to kompletnie się nie opłaca.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 06.06.2018 08:32

Senegal napisał(a):Witam serdecznie

Ma ktoś doświadczenie z bankiem milenium i ich kartą visa 360? Jak wychodzi wypłata za bankomatu na miejscu?

Najpierw zostanie przeliczona Kuna na USD(po kursie wg.tabeli VISA z dnia poprzedzającego zaksięgowanie) a następnie na PLN( już wg. kursu sprzedaży Banku Millennium z dnia zaksięgowania transakcji powiększonej o marżę 2 %).
asiak301
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiak301 » 06.06.2018 08:53

Ależ wątek się rozwinął:) i wałkowane to już jest od lat, a ja powiem szczerze pogubiłam się w tych wyliczeniach, przeliczeniach i prowizjach:) Zawsze robię tak, i powtarzam proza kolejny; konto walutowe w Euro w banku, w którym mam je za free i wypłaty z bankomatów w Europie też za free (nazwy banku nie podam dla przyzwoitości:)). wyjeżdżam z kartą i doładowanym kontem w Euro a na drogę trochę drobnych. Na miejscu w CRO wypłacam za free gotówkę w Euro i idę do banki wymienić (zawsze zostawiam paragon z banku, bo jak chce się później wymienić kuny na euro to bardzo się przydaje) i tyle w temacie..... w skrajnych przypadkach zapłacę kartą euro i mimo prowizji banku i przewalutowania nie zbankrutowałam do tej pory:)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 06.06.2018 09:11

To życzę powodzenia na Hvarze w zatoczce np. Zavala.
Albo w jakieś Povliji czy innym Silo.
Ja nie mam czasu podczas wakacji na zwiedzanie banków.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 06.06.2018 09:12

asiak301 napisał(a):Ależ wątek się rozwinął:) i wałkowane to już jest od lat, a ja powiem szczerze pogubiłam się w tych wyliczeniach, przeliczeniach i prowizjach:) Zawsze robię tak, i powtarzam proza kolejny; konto walutowe w Euro w banku, w którym mam je za free i wypłaty z bankomatów w Europie też za free (nazwy banku nie podam dla przyzwoitości:)). wyjeżdżam z kartą i doładowanym kontem w Euro a na drogę trochę drobnych. Na miejscu w CRO wypłacam za free gotówkę w Euro i idę do banki wymienić (zawsze zostawiam paragon z banku, bo jak chce się później wymienić kuny na euro to bardzo się przydaje) i tyle w temacie..... w skrajnych przypadkach zapłacę kartą euro i mimo prowizji banku i przewalutowania nie zbankrutowałam do tej pory:)

A który bankomat w CRO wypłaca Euro?
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 06.06.2018 09:24

No tak. Głównej kwestii nawet nie zauważyłem.
W Chorwacji nie wyciągniesz ze ściany waluty EURO.
Więc cały ten plan jakiś dziwny.
Senegal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Senegal » 06.06.2018 15:02

kaeres napisał(a):

Najpierw zostanie przeliczona Kuna na USD(po kursie wg.tabeli VISA z dnia poprzedzającego zaksięgowanie) a następnie na PLN( już wg. kursu sprzedaży Banku Millennium z dnia zaksięgowania transakcji powiększonej o marżę 2 %).

No dobra, ale pi razy drzwi jakoś znośnie to wychodzi? Nie chodzi mi o oszczędność rzędu 50 czy 100zł. Jakoś nie chce mi się w tym roku lecieć do kantoru po euro, a potem taszczyć je ze sobą.

Ps. A płatność kartą milenium "dobrze" rozlicza?
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 06.06.2018 20:30

kaeres napisał(a):No tak. Głównej kwestii nawet nie zauważyłem.

Cze!
Nie prawda, m.in.
Nova Gradiška Trg kralja Tomislava 13
Rijeka Ulica Ante Starčevića 10 (Korzo)
Sesvete Zagrebačka 15
Split Ivana Gundulića 26a (Dobri)
Zagreb Trg bana Josipa Jelačića 10
etc.
pozdro
fly
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2018 21:08

Senegal napisał(a):
kaeres napisał(a):

No dobra, ale pi razy drzwi jakoś znośnie to wychodzi? Nie chodzi mi o oszczędność rzędu 50 czy 100zł. Jakoś nie chce mi się w tym roku lecieć do kantoru po euro, a potem taszczyć je ze sobą.

Niespecjalnie, na euro jest ok. 30 groszy spreadu. Czyli dolicz jakieś 15 groszy na 1 EUR (połowa spreadu), a w procentach z doliczeniem marży to będzie ok. 5,5%.

https://www.bankmillennium.pl/o-banku/serwis-ekonomiczny/kursy-walut
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 07.06.2018 07:48

Senegal napisał(a):
kaeres napisał(a):

Sprawdź sobie kurs SPRZEDAŻY USD na stronie banku Millennium.
Kurs złodziejski + 2% marży.
Nie wychodzi gorzej niż w kantorach polskich ale nie lepiej niż Revolut :)
Np. dzisiaj za 1 kunę w Chorwacji zapłaciłbyś kartą 360` z banku Millennium 0,6125zł
Płacąc kartą Revolut bądź wyciągając nią ze ściany w Chorwacji, kuna dzisiaj by Cię kosztowała 0,5769zł

Kantor u mnie w mieście 0,65-0,67zł za 1 kunę.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 07.06.2018 07:52

fly napisał(a):
kaeres napisał(a):No tak. Głównej kwestii nawet nie zauważyłem.

Cze!
Nie prawda, m.in.
Nova Gradiška Trg kralja Tomislava 13
Rijeka Ulica Ante Starčevića 10 (Korzo)
Sesvete Zagrebačka 15
Split Ivana Gundulića 26a (Dobri)
Zagreb Trg bana Josipa Jelačića 10
etc.
pozdro
fly

Będziesz mi udowadniał, że czarne jest czarne ?
Umówmy się, że nie szukam na wakacjach banków z bankomatami wypłacającymi EURO.
Oszczędzać na cebuli nie zamierzam bo się po prostu NIE OPŁACA tak kombinować skoro są prostsze sposoby, choćby karta Revolut.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 116
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone