zimarek napisał(a):Klima napisał(a):W mBanku z Visą korzystniej wychodzi płacić kartą na Węgrzech i Chorwacji niż wymieniać gotówkę w kantorze.
mBank w przypadku konta walutowego np w Euro pobiera prowizję 3% od wartości transakcji dla płatności w krajach, które mają inną walutę niż Euro + kurs forinta liczą pewnie drożej niż w kantorze internetowym
W przypadku konta złotówkowego prowizja wynosi 5,9% !!!!!
zimarek napisał(a):W przypadku konta złotówkowego prowizja wynosi 5,9% !!!!!
zimarek napisał(a):
Dla przypomnienia:
mBank:
Debetowe karty płatnicze do rachunków prowadzonych w złotych polskich
0zł lub 10zł -Prowizja od wypłat gotówki w bankomatach za granicą Dla kart Visa:
5,9%- przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonywanych kartami
mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 5,9% od wartości transakcji
...
REVOLUT VISA
Farstone napisał(a):Tu ja chyba też muszę skorygować bo dla Mastercard jest podwójne przewalutowanie, a dla Visy nie, więc czasami może być droższe coś co ma mniejszą prowizję... (w przypadku mBanku).
pascalek napisał(a):Farstone napisał(a):Tu ja chyba też muszę skorygować bo dla Mastercard jest podwójne przewalutowanie, a dla Visy nie, więc czasami może być droższe coś co ma mniejszą prowizję... (w przypadku mBanku).
Otoż to. W przypadku Mastercarda do 3% prowizji za przewalutowanie transakcji w HUF czy HRK na EUR należy jeszcze doliczyć narzut mBanku przy przeliczeniu z EUR na PLN (bo robią to po kursie ze swojej tabeli), czyli kolejne 3%.
Wszystko jest opisane tu: https://www.mbank.pl/pomoc/info/karty/karty-platnicze-waluty-rozliczeniowe.html
Farstone napisał(a):Tommy Lee: co do lichwy pełna zgoda, ale dziwne co piszesz, że może być rozliczenie po powrocie z urlopu, ja miałem na bieżąco rozliczane wszystkie transakcje w ciągu 2 - 3 dni a kurs widziałem od razu po zalogowaniu do banku...
Tomy Lee napisał(a):Farstone napisał(a):Tommy Lee: co do lichwy pełna zgoda, ale dziwne co piszesz, że może być rozliczenie po powrocie z urlopu, ja miałem na bieżąco rozliczane wszystkie transakcje w ciągu 2 - 3 dni a kurs widziałem od razu po zalogowaniu do banku...
W części masz rację. Blokadę na rachunku widzisz od razu, rozliczenie po kilku dniach - bank ma czas chyba do 7 dni.
Jednak to co zablokowane nie zawsze odpowiada ostatecznemu obciążeniu.
Miałem na myśli transakcję dokonaną w ostatnich dniach lub w czasie powrotu do domu. Ważne że w najważniejszej kwestii jesteśmy zgodni
Tomy Lee napisał(a):pascalek napisał(a):Farstone napisał(a):Tu ja chyba też muszę skorygować bo dla Mastercard jest podwójne przewalutowanie, a dla Visy nie, więc czasami może być droższe coś co ma mniejszą prowizję... (w przypadku mBanku).
Otoż to. W przypadku Mastercarda do 3% prowizji za przewalutowanie transakcji w HUF czy HRK na EUR należy jeszcze doliczyć narzut mBanku przy przeliczeniu z EUR na PLN (bo robią to po kursie ze swojej tabeli), czyli kolejne 3%.
Wszystko jest opisane tu: https://www.mbank.pl/pomoc/info/karty/karty-platnicze-waluty-rozliczeniowe.html
A czy uwzględniasz, że zgodnie z tabelą kursową spread jest 6%? I tyle jest w zasadzie w każdym banku. Do tego dochodzi prowizja i przy visie mBanku masz w sumie 10 - 12% kosztów. Pisałem i się powtórzę - lichwa. Dlatego przy średnim kursie 0,59 po powrocie z urlopu może się okazać, że mBank rozliczy Ci po 0,65-0,66. Z doświadczenia ubiegłorocznego wiem, że było minimum 4-5 groszy drożej.
Pamiętam dokładnie kiedy i dlaczego wprowadzono we wszystkich bankach te prowizje. To obowiązuje od czasu, kiedy visa pozbawiła ich dochodów z jednego przewalutowania podając bankom kwotę transakcji wyrażoną w euro. Świat nie znosi próżni a bankowcy spadku dochodów. Trzeba było tą dziurę jakoś załatać - i powstały prowizje od przewalutowania transakcji.
Tomy Lee napisał(a):pascalek napisał(a):
A czy uwzględniasz, że zgodnie z tabelą kursową spread jest 6%? I tyle jest w zasadzie w każdym banku. Do tego dochodzi prowizja i przy visie mBanku masz w sumie 10 - 12% kosztów. Pisałem i się powtórzę - lichwa. Dlatego przy średnim kursie 0,59 po powrocie z urlopu może się okazać, że mBank rozliczy Ci po 0,65-0,66. Z doświadczenia ubiegłorocznego wiem, że było minimum 4-5 groszy drożej.
Pamiętam dokładnie kiedy i dlaczego wprowadzono we wszystkich bankach te prowizje. To obowiązuje od czasu, kiedy visa pozbawiła ich dochodów z jednego przewalutowania podając bankom kwotę transakcji wyrażoną w euro. Świat nie znosi próżni a bankowcy spadku dochodów. Trzeba było tą dziurę jakoś załatać - i powstały prowizje od przewalutowania transakcji.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne