Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 28.05.2018 21:04

Tomy Lee napisał(a):
Farstone napisał(a):
kaeres napisał(a):Idealny przykład, że każdego prawda jest "najmojsza".
Ale możliwe, że to w głównej mierze zależy od banku.
Ty piszesz o mBank, ja o Millennium.

PS. gdzie się źle zacytowało ?

Akurat Ty dobrze zacytowałeś :) To nieważne, wydawało mi się, że rozliczanie Visy jest jednakowe w każdym banku, różnica jest tylko w prowizjach...

Masz rację. Wydawało Ci się. Wytłumaczę jeszcze raz i mam nadzieję ostatni. Visa rozliczana jest do EURO. Płacisz Czechach, Chorwacji, BIH - visa do Twojego banku poda kwotę przeliczoną z koron czy kun na euro. Czyli na Twoim koncie pojawia się info że zapłaciłeś tyle i tyle kun co stanowi tyle euro. Twój bank sprzeda Ci to euro po swoim kursie sprzedaży dewiz z danego dnia doliczając sobie prowizję. Czyli tak jakbyś poszedł do kantoru czy konika, kupil walutę a on kazał Ci dodatkowo zapłacić za to, że Ci ją sprzedał doliczając to do kursu waluty. Różnica między bankami jest w wysokości prowizji i kursów waluty w ich tabelach.
Jaśniej nie umiem.

Nie spinaj się kolego bo rozmawiamy o wakacjach, a rozliczanie Visy jest jednakowe tylko różnica tkwi w prowizjach o czym napisałem, widocznie konsultanci mBanku są niedouczeni bo według ich informacji przez Visę następuje rozliczenie Kuny na Złotego... Ale co ja tam wiem, w banku nie pracuję i cieszę się wakacjami, złotówki wymieniam w Chorwacji na Kuny a kartą płacę awaryjnie. Dla mnie 100 czy 200 zł różnicy w skali 8000 nie jest powodem żebym sobie rwał włosy z głowy - jadę na wakacje i cieszę się urlopem. Udanych wakacji Tobie również i zdrówko piwkiem za wszystkich forumowiczów - w tej chwili u mnie prawie 20 stopni więc cieplutko :hut:
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 28.05.2018 21:19

Farstone napisał(a):
Tomy Lee napisał(a):
Farstone napisał(a):
kaeres napisał(a):Idealny przykład, że każdego prawda jest "najmojsza".
Ale możliwe, że to w głównej mierze zależy od banku.
Ty piszesz o mBank, ja o Millennium.

PS. gdzie się źle zacytowało ?

Akurat Ty dobrze zacytowałeś :) To nieważne, wydawało mi się, że rozliczanie Visy jest jednakowe w każdym banku, różnica jest tylko w prowizjach...

Masz rację. Wydawało Ci się. Wytłumaczę jeszcze raz i mam nadzieję ostatni. Visa rozliczana jest do EURO. Płacisz Czechach, Chorwacji, BIH - visa do Twojego banku poda kwotę przeliczoną z koron czy kun na euro. Czyli na Twoim koncie pojawia się info że zapłaciłeś tyle i tyle kun co stanowi tyle euro. Twój bank sprzeda Ci to euro po swoim kursie sprzedaży dewiz z danego dnia doliczając sobie prowizję. Czyli tak jakbyś poszedł do kantoru czy konika, kupil walutę a on kazał Ci dodatkowo zapłacić za to, że Ci ją sprzedał doliczając to do kursu waluty. Różnica między bankami jest w wysokości prowizji i kursów waluty w ich tabelach.
Jaśniej nie umiem.

Nie spinaj się kolego bo rozmawiamy o wakacjach, a rozliczanie Visy jest jednakowe tylko różnica tkwi w prowizjach o czym napisałem, widocznie konsultanci mBanku są niedouczeni bo według ich informacji przez Visę następuje rozliczenie Kuny na Złotego... Ale co ja tam wiem, w banku nie pracuję i cieszę się wakacjami, złotówki wymieniam w Chorwacji na Kuny a kartą płacę awaryjnie. Dla mnie 100 czy 200 zł różnicy w skali 8000 nie jest powodem żebym sobie rwał włosy z głowy - jadę na wakacje i cieszę się urlopem. Udanych wakacji Tobie również i zdrówko piwkiem za wszystkich forumowiczów - w tej chwili u mnie prawie 20 stopni więc cieplutko :hut:

Nie spinam się. Co do konsultantów nie będę się z Tobą spierał. Swoje wypowiedzi opieram głównie na własnym doświadczeniu i wiedzy wyniesionej właśnie z banków a nie na wiedzy zasłyszanej bądź wyczytanej na jakimś forum. Akurat w tym banku też 4 lata życia zostawiłem więc coś tam się orientuję. I właśnie dlatego, że wiem jak nas (klientów) banki rżną na opłatach, prowizjach i ukrytych marżach - podobnie jak wielu czytelników tego forum staram się nie dawać im zarobić więcej, niż to konieczne.
Nie spinam się również spędzając urlop w cro z vifonem i harnasiem siedząc na plaży w skarpetach i sandałach tylko zamiast bezmyślnie dawać się naciągać korporacjom bankowym wolę przełożyć to na realne wydatki, coś zobaczyć, coś zjeść/wypić, coś przeżyć lub zwyczajnie mieć "za darmo" część winiet czy innych kosztów.
Wolę zostawić to w napiwkach czy zjeść po drodze dobry obiad z rodziną niż wracać ze świadomością, że dałem się naciągnąć na kilkaset złotych za rozliczenie płatności.
I to tyle bez napinki.
Miłego wypoczynku. U mnie na blacie 55dni do wyjazdu :hut: :papa:
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 28.05.2018 21:21

U mnie 43 DDW, więc ja wrócę a Ty wyjedziesz :-)
asiak301
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiak301 » 28.05.2018 21:59

Zawsze biorę kartę w Euro (w mBanku konto walutowe za free) wypłacam na miejscu albo euro i wymieniam w banku albo wypłacam z bankomatu lokalna walutę. W skrajnych przypadkach płacę karta w euro. Nie zabiło mnie to finansowo do tej pory i myślę że to najbardziej ekonomiczne. Do wyjazdu 30 dni, huraaaa :hut:
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 28.05.2018 22:10

asiak301 napisał(a):Zawsze biorę kartę w Euro (w mBanku konto walutowe za free) wypłacam na miejscu albo euro i wymieniam w banku albo wypłacam z bankomatu lokalna walutę. W skrajnych przypadkach płacę karta w euro. Nie zabiło mnie to finansowo do tej pory i myślę że to najbardziej ekonomiczne. Do wyjazdu 30 dni, huraaaa :hut:

A możesz już wpłacać Euro za darmo na to konto? Bo jak ja chciałem to nie było to możliwe tylko przelew i po kursie mBanku cena...
asiak301
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiak301 » 28.05.2018 22:15

Oczywiście, kupuje euro na Walutomacie, przelew z Walutomatu w 15 min. za free
asiak301
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiak301 » 28.05.2018 22:20

Farstone napisał(a):
asiak301 napisał(a):Zawsze biorę kartę w Euro (w mBanku konto walutowe za free) wypłacam na miejscu albo euro i wymieniam w banku albo wypłacam z bankomatu lokalna walutę. W skrajnych przypadkach płacę karta w euro. Nie zabiło mnie to finansowo do tej pory i myślę że to najbardziej ekonomiczne. Do wyjazdu 30 dni, huraaaa :hut:

A możesz już wpłacać Euro za darmo na to konto? Bo jak ja chciałem to nie było to możliwe tylko przelew i po kursie mBanku cena...

Więc kupuje w Walutomacie i przelewam na konto do mBanku za free, a jak zostanie jakieś euro z ponownie przelewam do Walutomatu i wymieniam na złotówki. Nie wiem jak jest z wpłatą euro w formie gotówki na to konto, ale za przelew z kantorow internetowych nie płacę.
yumilo04
Plażowicz
Re: Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Nieprzeczytany postnapisał(a) yumilo04 » 29.05.2018 13:46

Dlaczego się nie opłaca?

Bo na debetówce jest podwójne przewalutowanie. Zależy w jakim banku. Z forintów na dolara albo euro a dopiero potem na złotówki. To drogo wychodzi. Zastanawiam się czy nie wziąć forintów w gotówce na tankowanie na węgrzech, a może zatankuje jeszcze na słowacji i węgry powinienem przejchać. A na chorwacji to już kuny które i tak bede miał.
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 29.05.2018 13:52

yumilo04 napisał(a):
Dlaczego się nie opłaca?

Bo na debetówce jest podwójne przewalutowanie. Zależy w jakim banku. Z forintów na dolara albo euro a dopiero potem na złotówki. To drogo wychodzi. Zastanawiam się czy nie wziąć forintów w gotówce na tankowanie na węgrzech, a może zatankuje jeszcze na słowacji i węgry powinienem przejchać. A na chorwacji to już kuny które i tak bede miał.

A ile na tym stracisz i po jakim kursie kupisz forinty? I co będziesz robić z dzwoniącymi monetami reszty? Bawić się w kupowanie gotówki na kilkugodzinny przejazd tranzytowy, aby zaoszczędzić 2 złote i fefnaście groszy?

A co jeśli ma się debetówkę podpiętą do konta w euro?
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 29.05.2018 20:56

yumilo04 napisał(a):
Bo na debetówce jest podwójne przewalutowanie.

Nieprawda. Mam Visę w ING i przewalutowanie jest tylko raz po kursie Visy. Bank pobiera 3% prowizji.
Aktualnie wychodzi 100 forint = 1,39 zł. Więc całkiem przyzwoicie.

Pozdrowienia.;)
Klima
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Klima » 29.05.2018 21:42

W mBanku z Visą korzystniej wychodzi płacić kartą na Węgrzech i Chorwacji niż wymieniać gotówkę w kantorze.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 30.05.2018 06:50

Klima napisał(a):W mBanku z Visą korzystniej wychodzi płacić kartą na Węgrzech i Chorwacji niż wymieniać gotówkę w kantorze.

w wielu bankach tak jest przy walutach innych niż EUR/USD...
zimarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 30.05.2018 12:21

asiak301 napisał(a):Więc kupuje w Walutomacie i przelewam na konto do mBanku za free, a jak zostanie jakieś euro z ponownie przelewam do Walutomatu i wymieniam na złotówki. Nie wiem jak jest z wpłatą euro w formie gotówki na to konto, ale za przelew z kantorow internetowych nie płacę.

Wszystko jest super, dopóki jesteśmy w kraju, gdzie obowiązuje Euro, w przypadku Chorwacji pobierają dodatkowe 3% za przewalutowanie na walutę lokalną, nie wiadomo również po jakim kursie do Euro liczą za 1 Kunę ;)

Dla przypomnienia:
mBank:
Debetowe karty płatnicze do rachunków prowadzonych w złotych polskich
0zł lub 10zł -Prowizja od wypłat gotówki w bankomatach za granicą Dla kart Visa:
5,9%- przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonywanych kartami
mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 5,9% od wartości transakcji

Rachunek oszczędnościowo – rozliczeniowy prowadzony w walucie obcej – eMax walutowy:
0zł prowizja od transakcji bezgotówkowych
3% - W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank, pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 3% wartości transakcji

REVOLUT VISA
Wersja podstawowa i jej limity miesięczne:
- wymiana do 20000 zł (powyżej tej kwoty 0,5% prowizji),
- wypłata z bankomatu do 800 zł (powyżej tej kwoty 2% prowizji),
- przelewy i płatności kartą (bez ograniczeń),
-brak dodatkowych kosztów i prowizji :) :) :) :D :D :D
Mają najlepsze kursy, więc i tak wychodzi taniej niż u kunkurencji.
zimarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 30.05.2018 13:04

Klima napisał(a):W mBanku z Visą korzystniej wychodzi płacić kartą na Węgrzech i Chorwacji niż wymieniać gotówkę w kantorze.

mBank w przypadku konta walutowego np w Euro pobiera prowizję 3% od wartości transakcji dla płatności w krajach, które mają inną walutę niż Euro + kurs forinta liczą pewnie drożej niż w kantorze internetowym
W przypadku konta złotówkowego prowizja wynosi 5,9% !!!!!
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 30.05.2018 13:24

zimarek napisał(a):

mBank w przypadku konta walutowego np w Euro pobiera prowizję 3% od wartości transakcji dla płatności w krajach, które mają inną walutę niż Euro + kurs forinta liczą pewnie drożej niż w kantorze internetowym
W przypadku konta złotówkowego prowizja wynosi 5,9% !!!!!

Zmień bank, ja mam konto złotówkowe z kartą masterkard i wypłaty z bankomatów free w europie plus płatności w cenie zawsze poniżej kursów kantorowych pomimo przewalutowań. Czynnikiem jest system karty, warto poczytać jakie macie, ale o tym jest w innym miejscu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 114
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone