Tomy Lee napisał(a):Farstone napisał(a):kaeres napisał(a):Idealny przykład, że każdego prawda jest "najmojsza".
Ale możliwe, że to w głównej mierze zależy od banku.
Ty piszesz o mBank, ja o Millennium.
PS. gdzie się źle zacytowało ?
Akurat Ty dobrze zacytowałeś To nieważne, wydawało mi się, że rozliczanie Visy jest jednakowe w każdym banku, różnica jest tylko w prowizjach...
Masz rację. Wydawało Ci się. Wytłumaczę jeszcze raz i mam nadzieję ostatni. Visa rozliczana jest do EURO. Płacisz Czechach, Chorwacji, BIH - visa do Twojego banku poda kwotę przeliczoną z koron czy kun na euro. Czyli na Twoim koncie pojawia się info że zapłaciłeś tyle i tyle kun co stanowi tyle euro. Twój bank sprzeda Ci to euro po swoim kursie sprzedaży dewiz z danego dnia doliczając sobie prowizję. Czyli tak jakbyś poszedł do kantoru czy konika, kupil walutę a on kazał Ci dodatkowo zapłacić za to, że Ci ją sprzedał doliczając to do kursu waluty. Różnica między bankami jest w wysokości prowizji i kursów waluty w ich tabelach.
Jaśniej nie umiem.
Nie spinaj się kolego bo rozmawiamy o wakacjach, a rozliczanie Visy jest jednakowe tylko różnica tkwi w prowizjach o czym napisałem, widocznie konsultanci mBanku są niedouczeni bo według ich informacji przez Visę następuje rozliczenie Kuny na Złotego... Ale co ja tam wiem, w banku nie pracuję i cieszę się wakacjami, złotówki wymieniam w Chorwacji na Kuny a kartą płacę awaryjnie. Dla mnie 100 czy 200 zł różnicy w skali 8000 nie jest powodem żebym sobie rwał włosy z głowy - jadę na wakacje i cieszę się urlopem. Udanych wakacji Tobie również i zdrówko piwkiem za wszystkich forumowiczów - w tej chwili u mnie prawie 20 stopni więc cieplutko