SingSing74 napisał(a):gusia-s napisał(a):SingSing74 napisał(a):ApropoDefacto napisał(a):Jeżeli chodzi o Chorwację to lepszej opcji niż konto w Pekao nie ma. Tak jak wielokrotnie ktoś wspominał, w tym sezonie płatność kartą/ wypłaty po kursie ok 0,57 więc powodzenia z kombinowaniem, zakładaniem dodatkowych kont, wykupowaniem dodatkowych usług
Chociaż zastanawia mnie jedno, raz kumpel (Pekao) wybierał kasę w bankomacie (zagrebacka- w budynku, nie pamiętam adresu w Makarskiej) i policzyło mu kurs 0,61... nie wiem co on tam odwalił Dodam, że tego samego dnia płacąc kartką brało mi 0,57
Bo płacenie kartą, a wypłata gotówki z bankomatu to dwie różne transakcje. Zazwyczaj ta druga jest mniej korzystna.
Nic podobnego. Kurs z bankomatu i za płatności kartą w danym dniu miałam zawsze ten sam (Pekao S.A.)
Tak jak już wyżej napisano... czytać komunikaty bankomatu.
Najwyraźniej kolega wybrał opcję accept with conversion zamiast accept without conversion i mu doliczyło.
Dlatego napisałem "zazwyczaj". W większości banków różnica jest.
KURS jest ZAWSZE taki sam
Przy wypłatach z bankomatu często są dodatkowe prowizje ale wszystko jest jasno określone w warunkach