Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Skooter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skooter » 04.04.2013 14:40

cronaturki napisał(a):Rok temu będac w Splicie, Trogirze, Zadarze i Sibeniku korzystajac z karty debetowej Visa wydanej przez PKO BP SA nie odnotowałem żadnych dodatkowych prowizji wybiegających poza kurs przeliczenia kun na PLN.

Z karty korzystałem tam gdzie tylko było to możliwe , a takze wypłacaliśmy kase z bankomatu Zagrebacka Banka.

Bezprowizyjnie i bezperoblemowo.

Pozdrawiam :papa:

Potwierdzam i pozdrawiam :D :papa:
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 04.04.2013 14:49

Skooter napisał(a):
cronaturki napisał(a):Rok temu będac w Splicie, Trogirze, Zadarze i Sibeniku korzystajac z karty debetowej Visa wydanej przez PKO BP SA nie odnotowałem żadnych dodatkowych prowizji wybiegających poza kurs przeliczenia kun na PLN.

Z karty korzystałem tam gdzie tylko było to możliwe , a takze wypłacaliśmy kase z bankomatu Zagrebacka Banka.

Bezprowizyjnie i bezperoblemowo.

Pozdrawiam :papa:

Potwierdzam i pozdrawiam :D :papa:

no pytanie - po jakim kursie Wam te kuny przeliczano;-)
Skooter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skooter » 04.04.2013 15:21

:D Witam. Jezeli dobrze pamietam placili za 1 kune ok. 0,54 do 0,56 pln . :D
Skooter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skooter » 04.04.2013 15:29

Drobna korekta do mojego postu : nie placili , a przeliczali .
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 06.04.2013 08:58

Skooter napisał(a)::D Witam. Jezeli dobrze pamietam placili za 1 kune ok. 0,54 do 0,56 pln . :D

No a kurs pewnie był o ok. 1 gr niższy. I tak jak już kolega wyżej napisał - to właśnie te 2% dodawane za przwalutowanie.
adrianm
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianm » 01.05.2013 19:41

I tak taniej niż PLN -> KN lub PLN->EUR->KN ;)

Wolę kartą niż worek metalowych '' klepaków '' w kieszeni :)
p.peter1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) p.peter1 » 06.06.2013 06:46

Pewnie się komuś przyda, bank PeKaO SA, EUROKONTO, karta MasterCard Debit GOLD:

"Szanowny Panie,

uprzejmie informujemy, iż transakcje dokonane w walutach obcych, kartą MasterCard Debit GOLD wydaną do rachunku Eurokonto w złotych są przeliczane w dniu dokonania transakcji z waluty, w jakiej transakcja została dokonana na dolary amerykańskie (USD), a następnie na złote, według kursów obowiązujących w systemie MasterCard.

Bank obciąża rachunek równowartością złotową kwot transakcji dokonanych w walutach obcych, przeliczonych zgodnie z powyższymi postanowieniami.

Dodatkowo informujemy, iż w Chorwacji może Pan dokonywać bezpłatnej wypłaty gotówki z bankomatów należących do Zagrebacka Banka. Za wypłatę gotówki z pozostałych bankomatów zostanie pobrana prowizja w wysokości 4% wypłacanej kwoty, minimum 10 zł.

Dziękujemy za korespondencję. Wyrażamy nadzieję, że przekazane informacje okażą się pomocne. Zapraszamy do ponownego kontaktu.

Z poważaniem
Jacek Łyczko
Bank Pekao S.A.
"

Pozdrawiam
Paweł
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 06.06.2013 07:36

pekao sa zawsze był zdziercą .... ale mają Zagrabacka Banka ;)

w banku z literą "M" najkorzystniej jest zrobic kartę też World MasterCard - po uprzednim właczeniu pakietu do ekonta w wersji active.
odpłatność to 5 pln za m-c ale za to masz nie masz prowizji za wypłaty w Cro (1-nym jest prowizja za wypłate a 2-gim jest opłata za przewalutowanie) , brak opłat za inne karty do tego konta i wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce.

Jak sobie przeliczycie ile średnio wypłacacie w Cro - to sie okaże że pokryje to roczne wydatki za pakiet.
Przynajmniej jakoś tak sobie to wyliczyłem ;)
Ostatnio edytowano 06.06.2013 07:41 przez pawelli, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2013 07:40

2012-PKO BP przelicznik 0,56 pln za kune :mrgreen:
jak co roku gdzie tylko możliwe, płatność kartami PKO BP :oczko_usmiech:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 06.06.2013 08:24

p.peter1 napisał(a):Pewnie się komuś przyda, bank PeKaO SA, EUROKONTO, karta MasterCard Debit GOLD:

"Szanowny Panie,

uprzejmie informujemy, iż transakcje dokonane w walutach obcych, kartą MasterCard Debit GOLD wydaną do rachunku Eurokonto w złotych są przeliczane w dniu dokonania transakcji z waluty, w jakiej transakcja została dokonana na dolary amerykańskie (USD), a następnie na złote, według kursów obowiązujących w systemie MasterCard.

Bank obciąża rachunek równowartością złotową kwot transakcji dokonanych w walutach obcych, przeliczonych zgodnie z powyższymi postanowieniami.

Dodatkowo informujemy, iż w Chorwacji może Pan dokonywać bezpłatnej wypłaty gotówki z bankomatów należących do Zagrebacka Banka. Za wypłatę gotówki z pozostałych bankomatów zostanie pobrana prowizja w wysokości 4% wypłacanej kwoty, minimum 10 zł.

Dziękujemy za korespondencję. Wyrażamy nadzieję, że przekazane informacje okażą się pomocne. Zapraszamy do ponownego kontaktu.

Z poważaniem
Jacek Łyczko
Bank Pekao S.A.
"

Pozdrawiam
Paweł

Nie wiem czy to są nowe zasady, czy obowiązywały już w poprzednich latach? Ja też jestem klientem Pekao i nieraz płaciłem kartą w Chorwacji (karta Maestro) - przelicznik był zawsze bardzo korzystny, o wiele bardziej niż wymiana złotówek czy euro w kantorze.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 06.06.2013 08:28

Z którego roku to pismo?
p.peter1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) p.peter1 » 06.06.2013 10:06

@ pawelli
pawelli napisał(a): pekao sa zawsze był zdziercą ....
- czemu tak napisałeś? przecież ich podejście jest ok i nie powoduje "zdzierania"

@ greenrs - nie wiem czy nowe, ale aktualne

@ ynka - z wczorajszego :-)
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 06.06.2013 10:15

p.peter1 napisał(a):@ pawelli
pawelli napisał(a): pekao sa zawsze był zdziercą ....
- czemu tak napisałeś? przecież ich podejście jest ok i nie powoduje "zdzierania"

@ greenrs - nie wiem czy nowe, ale aktualne

@ ynka - z wczorajszego :-)

Dziwi mnie to, bo dwa lata temu pobierali rzeczywiście opłatę ale w ubiegłym roku już nie, na 100%, tym bardziej że widzę to karta klienta Gold :roll:
p.peter1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) p.peter1 » 06.06.2013 10:52

ynka napisał(a): ... bo dwa lata temu pobierali rzeczywiście opłatę ale w ubiegłym roku już nie, na 100%... :roll:

opłatę za co?
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 06.06.2013 10:56

p.peter1 napisał(a):
ynka napisał(a): ... bo dwa lata temu pobierali rzeczywiście opłatę ale w ubiegłym roku już nie, na 100%... :roll:

opłatę za co?

Mam na myśli prowizję za wypłatę gotówki z bankomatu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone