napisał(a) SingSing74 » 12.10.2017 12:11
krutom napisał(a):SingSing74 napisał(a):No widzisz to dosyć dziwne, że raz liczy tak, a drugi raz inaczej. Takie przypadki utwierdzają mnie w przekonaniu, że gotówka jednak pewniejsza.
Nie zgadzam się.
Takie sytuacje dowodzą, że trzeba czytać komunikaty z bankomatu.
A co do wypłat i płacenia kartą PeKaO S.A. to różnice w kursie w ciągu dnia były na 3 miejscu po przecinku, albo zerowe.
Jest to doświadczenie z kilku kolejnych lat, a nie jednego wyjazdu.
Z czym się nie zgadzasz?
Przy gotówce nie ma możliwości nagłej zmiany jej wartości. Czy wyciągnę banknot z portfela lewą czy prawą ręką kupię za niego tyle samo.
Przypadki z pułapkami zastawianymi na wypłacających walutę z bankomatu nie są rzadkością, bo wpisów na tym forum w tym temacie jest wiele. Podczas wypłaty są dwie opcje przeliczania kursu. Wciskasz klawisz z lewej masz taniej, z prawej - płacisz frycowe.
Po co taka opcja? Nie wystarczyła by ta korzystniejsza? Taki przypadek trafił się prawdopodobnie znajomemu kolegi ApropoDefacto, który opisuje sytuację trochę wyżej 0,57 vs. 061 - czyli 7% różnicy.
W Pekao różnica niewielka, ale w innych (wielu) bankach prowizja za wypłatę to nawet 4,5% lub 10zł. Na poprzedniej stronie podałem linka z w miarę świeżymi prowizjami poszczególnych banków.
Edit: właśnie doczytałem o prowizji Pekao - prowizja za wypłatę gotówki z bankomatu 4,00% (min. 10,00 zł); darmowe w bankomatach grupy UniCredit. Czyli nie do końca tak różowo.
Ostatnio edytowano 12.10.2017 12:36 przez
SingSing74, łącznie edytowano 6 razy