napisał(a) blatko » 06.10.2017 14:44
Po ostatnich moim pobycie w Cro, gdzie T-mobile Bankowe policzyło mi kuny jak za zboże, zamówiłem w końcu kartę Revolut MasterCard.
I powiem wam, że to jest hit.
Płaciłem tą kartą już w funtach, euro i koronach czeskich. Wszystkie płatności zostały rozliczone natychmiast i w cenie prawie identycznej ze średnim kursem NBP (różnice były dopiero na trzecim miejscu po przecinku). Kursy te były nawet korzystniejsze niż zakup dewiz w kantorach internetowych.
Kilka szczegółów odnośnie tej karty:
Jedyny koszt jaki ponosimy to jednorazowe 9zł za wysyłkę tej karty. Później żadnych opłat, bezwarunkowo.
Zasilamy ją przy użyciu aplikacji w telefonie w dowolnym momencie dowolną walutą i w dowolny sposób (przelew, płatność kartą ze swojego banku lub przelew między użytkownikami revolut). Ja zasilałem złotówkami swoją kartą płatniczą wydaną przez T-mobile Bankowe i kasa była natychmiast na koncie Revolut.
Dalej nic już nie trzeba przewalutowywać, nie trzeba kupować walut, ani nie trzeba nic kombinować, wystarczy po prostu płacić tą kartą. Jest to karta Master Card więc płacić można wszędzie tam gdzie honorują płatność MC.
Podobno są też darmowe wypłaty ze wszystkich bankomatów na świecie do 800zł / miesiąc (lub 200E / 200 USD / 200 GBH), a powyżej tej kwoty pobiorą 2% prowizji (co jest prawdopodobnie i tak tańsze niż kupno np. Euro w PL i wymiana potem na kuny). Piszę podobno, bo jeszcze nie wypłacałem tą kartą kasy z bankomatu.
Kolejnym plusem jest to, że w dowolnej chwili można z poziomu aplikacji w telefonie zablokować płatności zbliżeniowe, płatności internetowe, wypłaty z bankomatu, i w dowolnej chwili można to samo przywrócić.
Polecam raz jeszcze. Ja nie dam się już skubać tak łatwo mojemu bankowi (płatności zagraniczne kosztowały mnie w T-M Bankowe ok. 9-10 % ponad średni kurs NBP, co jest moim zdaniem mocną przesadą).