napisał(a) blatko » 05.09.2017 15:39
- karta płatnicza (debetowa) Mastercard (MC) w T-mobile Usługi Bankowe (dawniej Sync)
- płatność w dniu 01.09.17r - cena za kunę 0,6215 zł.
kurs MC w 01.09 wynosił 0,57 zł i tyle bank na początku zablokował mi na koncie (tzn. kwota z rachunku x 0,57zł).
Po rozliczeniu Tmobile Bankowe dodali swoje "3 grosze", czyli ok. 9 % prowizji za podwójne przewalutowanie, spready itp. do pierwotnie zablokowanej kwoty.
Jak dla mnie to sporo i moim zdaniem nie warto płacić tą kartą w HR ani w zasadzie nigdzie poza PL bo Euro też słabo wycodzi. Dodam, że w tym samym czasie w "moim" kantorze w Wawie na ul. Grójeckiej kuny były po 0,59zł.
Przy sprawdzaniu ile wasz bank policzył, poczekajcie kilka dni aż wasz bank zaksięguje płatność. W chwili płatności banki najpierw blokują środki po kursie visa/MC, a dopiero po kilku dniach , nieraz nawet kilkunastu, transakcja jest rozliczana i dopiero wtedy można dowiedzieć się ile bank na nas zarabia. Zaksięgowana transakcja prawie zawsze jest wyższa niż pierwotnie zablokowane środki, choć podobno są wyjątki.
Ja np. płaciłem w HR kartą kredytową Visa wydaną przez ING ponad 10 dni temu, a nadal nie mam rozliczenia tej transakcji, a jedynie zablokowane środki.