Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 22.08.2017 19:07

20 sierpnia - zakupy w Lidlu w Labinie, oraz wypłata z bankomatu Zagrebacka Banka kartą Maestro (debetowa) Pekao SA - w obu wypadkach kuna po 0,5781 zł. Wypłacając odrzucamy DCC, wybieramy obciążenie w HRK.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 22.08.2017 20:05

Ja na karcie debetowej mbanku mam kurs 0.59 przy płaceniu i 0.61 przy wybieraniu z bankomatu
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2017 20:19

toomas napisał(a):Ja na karcie debetowej mbanku mam kurs 0.59 przy płaceniu i 0.61 przy wybieraniu z bankomatu

W szkole uczono mnie, że nie zaczyna się zdania od "ja" /z wyjątkami/. Jakiś ogólny trynd wieśniacki panuje.
Wracając do tematu- karta w $ tmobile- 0,57zł/kuna, karta w zł. mbank 0,60-0,61 zł/kun. Euro z kantoru /okazyjne/ - 0,54/kuna.
Najgorszy przelicznik - bzwbk w zł 0,63/kuna. 9 groszy na kunie - niby nic...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.08.2017 20:37

bigredone napisał(a):
toomas napisał(a):Ja na karcie debetowej mbanku mam kurs 0.59 przy płaceniu i 0.61 przy wybieraniu z bankomatu

W szkole uczono mnie, że nie zaczyna się zdania od "ja" /z wyjątkami/. Jakiś ogólny trynd wieśniacki panuje.

Można domniemywać, że intencją toomas'a było położenie akcentu na początku zdania, bądź podkreślenie, że przedstawia on wyłącznie własny sąd.
Wówczas taka emfaza dopuszcza "ja" na początku zdania. Tak myślę. :D

W temacie karty nic nie mam, wybaczcie. :smo:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2017 20:44

walp napisał(a):
bigredone napisał(a):

Można domniemywać, że intencją toomas'a było położenie akcentu na początku zdania, bądź podkreślenie, że przedstawia on wyłącznie własny sąd.

Nie sądzę :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 22.08.2017 21:48

bigredone napisał(a):

Wracając do tematu- karta w $ tmobile- 0,57zł/kuna, karta w zł. mbank 0,60-0,61 zł/kun. Euro z kantoru /okazyjne/ - 0,54/kuna.

Niby nic, rozumiem że to żart

Płacąc z 10 tysięcy kuna już nie jest do śmiechu :)
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 22.08.2017 22:01

bigredone napisał(a):
walp napisał(a):
bigredone napisał(a):

Nie sądzę :)

Ale czego nie sądzisz? Bo jak już o jakiś wiesniackich "tryndach" piszesz to może sam dokładnie wyjaśniaj swoje opinie.
Ostatnio edytowano 22.08.2017 22:06 przez toomas, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2017 22:01

piotrulex napisał(a):
bigredone napisał(a):

Niby nic, rozumiem że to żart

Płacąc z 10 tysięcy kuna już nie jest do śmiechu :)

Tak żart.
Darek1302
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek1302 » 23.08.2017 10:14

Ja płaciłem kartą w Chorwacji (visa debetowa z PKO BP ) na początku sierpnia tego roku i przelicznik wyszedł mi po 0,59zł za kunę. Kupowałem kuny za gotówkę w banku Zagrebacka Banka w Chorwacji i też policzyli mi po 0,59 zł za kunę tak więc myślę, że płacenie tą kartą w tym banku jest korzystne. Dla porównywania płaciliśmy też kartą visa debetową ale już w MBanku i przelicznik wyszedł mi po 0,61 zł. za kunę. Z tego co czytam to chyba najlepiej jest mieć konto w Banku PKO SA ponieważ płacenie kartą z tego banku wychodzi trochę taniej 0,58 zł za kunę, no i Bank Zagrebacka Banka i PKO SA to teraz jeden bank i pieniądze w Chorwacji można w tych bankach wypłacać bez prowizji.
Darek1302
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek1302 » 25.08.2017 14:45

W następnym roku przetestuję na pewno przy płaceniu kartą aplikację Revolut , z tego co czytam wydaje się dobrą alternatywą dla polskich banków i jak na razie z darmowych kont i kart nic lepszego nie znalazłem .
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 25.08.2017 18:11

Darek1302 napisał(a):... Z tego co czytam to chyba najlepiej jest mieć konto w Banku PKO SA ponieważ płacenie kartą z tego banku wychodzi trochę taniej 0,58 zł za kunę, no i Bank Zagrebacka Banka i PKO SA to teraz jeden bank i pieniądze w Chorwacji można w tych bankach wypłacać bez prowizji.

Dla ścisłości to nie PKO S.A. tylko Pekao S.A., który jest w grupie banków Unicredit tak jak Zagrebacka Banka. Owszem ma korzystne kursy, w lipcu kuna po 0,5700 była z bankomatu jak i przy płatnościach karcianych.
maniek.s
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek.s » 29.08.2017 10:44

Ja płacąc kartą banku Citi podłączoną do konta w euro ,Kuna wychodzi 0,579, a kartą podłączony do konta w złotówkach Kuna 0,607. :D
Alka84
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alka84 » 29.08.2017 14:30

GETIN BANK - My płacimy kartą Visa i wychodzi 0,59 zl/kune.
Przy wybieraniu z bankomatu mały zawał - 0,63 zł/kune a jeszcze dodatkowo biora prowizje 4,5 % wybieranej kwoty, zawsze wiecej niz 10 zł... juz im napisalam co mysle na ten temat a moj maz po powrocie do domu chce bank zmienic :roll:
Robert986
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert986 » 29.08.2017 15:17

Polecam Revoult, płatność kartą ściągnęło mi po przeliczniku 0,58. Dodatkowo większe bezpieczeństwo A granicą w postaci konta przedpłatowego (którego doładowanie podłączoną debetówką trwa moment).

Mam natomiast pytanie do tych którzy korzystają z ING. Mam kartę debetówą Visa podłączoną do konta w EUR. Byłem w Belgi i działało to sprawnie. W HR ściągnęło mi za to z konta złotowkowego. Przelicznik 0,58 ale na razie widnieje jako blokada i dojdzie prowizja. Dlaczego tak jest? Kilka osób tu już pisało, że VISA, a granicą rozliczana jest w EUR i tak też powinno ściągnąć.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 04.09.2017 10:36

Robert986 napisał(a):Polecam Revoult, płatność kartą ściągnęło mi po przeliczniku 0,58. Dodatkowo większe bezpieczeństwo A granicą w postaci konta przedpłatowego (którego doładowanie podłączoną debetówką trwa moment).

Mam natomiast pytanie do tych którzy korzystają z ING. Mam kartę debetówą Visa podłączoną do konta w EUR. Byłem w Belgi i działało to sprawnie. W HR ściągnęło mi za to z konta złotówkowego. Przelicznik 0,58 ale na razie widnieje jako blokada i dojdzie prowizja. Dlaczego tak jest? Kilka osób tu już pisało, że VISA, a granicą rozliczana jest w EUR i tak też powinno ściągnąć.

Robercie to jest proceder w ING, najpierw masz blokadę konta na kwotę po kursie NBP (o ile się nie mylę) a potem dochodzi druga transakcja z przewalutowaniem, na koncie figurują dwie transakcje do jednej płatności.

Ja też mam pytanie do posiadaczy ING. Mam konto debetowe w PLN z kartą VISA i aktywowanym ostatnio pakietem wakacyjnym za 15zł. Ktoś tego używał ? Jakie przeliczniki ma?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 97
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone