toomas napisał(a):Ja na karcie debetowej mbanku mam kurs 0.59 przy płaceniu i 0.61 przy wybieraniu z bankomatu
bigredone napisał(a):toomas napisał(a):Ja na karcie debetowej mbanku mam kurs 0.59 przy płaceniu i 0.61 przy wybieraniu z bankomatu
W szkole uczono mnie, że nie zaczyna się zdania od "ja" /z wyjątkami/. Jakiś ogólny trynd wieśniacki panuje.
walp napisał(a):bigredone napisał(a):toomas napisał(a):Ja na karcie debetowej mbanku mam kurs 0.59 przy płaceniu i 0.61 przy wybieraniu z bankomatu
W szkole uczono mnie, że nie zaczyna się zdania od "ja" /z wyjątkami/. Jakiś ogólny trynd wieśniacki panuje.
Można domniemywać, że intencją toomas'a było położenie akcentu na początku zdania, bądź podkreślenie, że przedstawia on wyłącznie własny sąd.
Wówczas taka emfaza dopuszcza "ja" na początku zdania. Tak myślę.
bigredone napisał(a):toomas napisał(a):Ja na karcie debetowej mbanku mam kurs 0.59 przy płaceniu i 0.61 przy wybieraniu z bankomatu
Wracając do tematu- karta w $ tmobile- 0,57zł/kuna, karta w zł. mbank 0,60-0,61 zł/kun. Euro z kantoru /okazyjne/ - 0,54/kuna.
Najgorszy przelicznik - bzwbk w zł 0,63/kuna. 9 groszy na kunie - niby nic...
bigredone napisał(a):walp napisał(a):bigredone napisał(a):toomas napisał(a):Ja na karcie debetowej mbanku mam kurs 0.59 przy płaceniu i 0.61 przy wybieraniu z bankomatu
Można domniemywać, że intencją toomas'a było położenie akcentu na początku zdania, bądź podkreślenie, że przedstawia on wyłącznie własny sąd.
Wówczas taka emfaza dopuszcza "ja" na początku zdania. Tak myślę.
Nie sądzę
piotrulex napisał(a):bigredone napisał(a):toomas napisał(a):Ja na karcie debetowej mbanku mam kurs 0.59 przy płaceniu i 0.61 przy wybieraniu z bankomatu
Wracając do tematu- karta w $ tmobile- 0,57zł/kuna, karta w zł. mbank 0,60-0,61 zł/kun. Euro z kantoru /okazyjne/ - 0,54/kuna.
Najgorszy przelicznik - bzwbk w zł 0,63/kuna. 9 groszy na kunie - niby nic...
Niby nic, rozumiem że to żart
Płacąc z 10 tysięcy kuna już nie jest do śmiechu
Darek1302 napisał(a):... Z tego co czytam to chyba najlepiej jest mieć konto w Banku PKO SA ponieważ płacenie kartą z tego banku wychodzi trochę taniej 0,58 zł za kunę, no i Bank Zagrebacka Banka i PKO SA to teraz jeden bank i pieniądze w Chorwacji można w tych bankach wypłacać bez prowizji.
Robert986 napisał(a):Polecam Revoult, płatność kartą ściągnęło mi po przeliczniku 0,58. Dodatkowo większe bezpieczeństwo A granicą w postaci konta przedpłatowego (którego doładowanie podłączoną debetówką trwa moment).
Mam natomiast pytanie do tych którzy korzystają z ING. Mam kartę debetówą Visa podłączoną do konta w EUR. Byłem w Belgi i działało to sprawnie. W HR ściągnęło mi za to z konta złotówkowego. Przelicznik 0,58 ale na razie widnieje jako blokada i dojdzie prowizja. Dlaczego tak jest? Kilka osób tu już pisało, że VISA, a granicą rozliczana jest w EUR i tak też powinno ściągnąć.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne