Alka84 napisał(a):Ja bylam w pn w moim banku (getin) i Pani mowila, ze jak ma sie dwie karty tj Visa i Mastercard to lepiej płacić tą pierwszą, ponieważ ona przelicza walutę bezpośrednio tj kune na zł a Mastercard najpierw na euro i potem na zł i człowiek jest stratny.... a 2 lata temu nie wiedzialam o tym i wszedzie płacilam MC
piotrulex napisał(a):Szelest napisał(a):Vella napisał(a):Szelest napisał(a):Po prostu do Chorwacji jadę raz w roku, jadę odpocząć i pozwiedzać etc. Nie chce mi się zawracać głowy pierdołami, zadręczać się kursami, procentami i szarpać o parę stów. Chorwacja jest droga, dojazd jest drogi, wiem o tym i biorę to na klatę
Ależ zadręczanie się tymi pierdołami PRZED wyjazdem to sama przyjemność. Tak samo jak sprawdzanie drogi, atrakcji na miejscu, etc. Takie przygotowanie, poczucie załatwienia wszystkiego, to przybliża mnie do wakacji
Potem, na miejscu, już sobie człowiek tym głowy nie zawraca
...
Co do trasy zgoda, uwielbiam co roku planować przejazd, atrakcje, warianty etc.
"Nie chce mi się zawracać głowy pierdołami" - powiedział kiedyś znajomy jak go pytałem czy poczytał forum, porady w nim zawarte i zaplanował trasę
Jak dojechał to dzwonił do mnie abym mu pomógł ominąć Lucko, Wiedeń i coś tam jeszcze
Wiedział, że my tą samą trasę pokonaliśmy w ponad 4 godziny krótszym czasie na dodatek jadąc darmową drogą gdy on stał w korku na płatnej
Ktoś powiedział, że "Chorwacja jest droga". Miło jest jak w banalnie prosty sposób można sprawić aby bez "zawracania głowy" była tańsza
Tu doradzamy jak można płacić taniej kartą, nie ma obowiązku posłuchania tych rad
Oszczędzanie to podobno nie obowiązek, to przywilej
Ja się z tym średnio zgadzam w tym konkretnym przypadku. Wolę jednak zaoszczędzić, nie dać kasy bankowi a kupić za to np. karmę dla psiaków ze schroniska
Zgoda
Szelest napisał(a):piotrulex napisał(a):...
Oszczędzanie to podobno nie obowiązek, to przywilej
Ja się z tym średnio zgadzam w tym konkretnym przypadku. Wolę jednak zaoszczędzić, nie dać kasy bankowi a kupić za to np. karmę dla psiaków ze schroniska
Zgoda
Co do znajomego - jak to mawiają, są ludzie i taborety...
Karma? Eskalujmy dalej, możesz za różnice kursowe np. kupić sierocie wyprawkę szkolną, tak samo debilny argument a brzmi zdecydowanie lepiej
ZebAg napisał(a):Mam taką oto zagwozdkę:
Cennik kempingu podany jest w euro.
Pod cennikiem widnieje adnotacja, iż "płatności dokonuje się gotówką (w kunach) oraz kartami kredytowymi lub debetowymi" (tak to brzmi).
Mam do dyspozycji standardową kartę podpiętą do konta złotówkowego i walutową - podpiętą do konta walutowego (euro).
Najpierw pomyślałem, że najprostszym rozwiązaniem będzie uiszczenie płatności tą drugą (pracownik banku był tego samego zdania; został poinformowany, że transakcja nastąpi poza strefą euro).
Potem zadzwoniłem bezpośrednio do kampingu, żeby zapytać, w jakiej walucie ściągają należność przy płatności taką kartą: czy występuje dodatkowe przewalutowanie z euro na kuny / jaka waluta pojawia się na wydruku z terminalu? Pani zareagowała "That's a good question", po czym nastąpiło obszerne i naprawdę miłe wyjaśnienie, które w ogóle nie przybliżyło mnie do rozwiązania zagadki.
Podsumowując, obawiam się, czy płacąc kartą walutową nie będę "podwójnie stratny": jeśli w PL kupuję euro w kantorze, a potem, na miejscu, kwota zostaje jeszcze przekonwertowana do lokalnej waluty. Może więc lepiej od razu zapłacić kartą "złotówkową"?
Wolałbym nie wozić potrzebnej sumy w euro w gotówce.
Z góry dziękuję za pomoc,
Zeb.
attyla napisał(a):Zamówiłem sobie w tym roku kartę Revolut - wg mnie pomysł jest rewelacyjny, ciekawy jestem, jak będzie sprawdzać się w praktyce. Dzięki tej karcie kupujemy waluty bez spredu, po kursie zbliżonym do międzybankowego / forex lub lepszym. W tym momencie kurs eur wynosi 4,1833 a kuny 0,5655. Prawda, że pięknie? Kolejną kartą, którą sprawdzę w boju, to karta debetowa z Eurobanku - master card debit prestige, wydawana konta prestige.
seber03 napisał(a):Z tego co zdarzyłem przeczytać na forum w chorwackich bankomatach nie ma możliwości wypłacania gotówki w euro. Mam konto walutowe w euro, w jaki sposób na miejscu w Chorwacji mogę wypłacić euro?? Będę mieszkał w pobliżu miejscowości Omis.
seber03 napisał(a):Z tego co zdarzyłem przeczytać na forum w chorwackich bankomatach nie ma możliwości wypłacania gotówki w euro. Mam konto walutowe w euro, w jaki sposób na miejscu w Chorwacji mogę wypłacić euro?? Będę mieszkał w pobliżu miejscowości Omis.
piotrulex napisał(a):śmigacz napisał(a):Ja tam nie wiem o co ten szum mam mbank i kuna wyszła mi 0,606zł w kantorze na drogę u mnie płaciłem 0,65 więc płatności kartą tańsze. Wypłata w bankomacie euronetu wyszła mi 0,614 za kunę przy czym jednorazowo brałem 1200kun. Prowizja banku w tym wypadku 10zł za wypłatę. Chyba nie ma sensu łamać sobie głowę.
Policz ile kasy wydałeś i przelicza po swoim kursie oraz takim 0,57 o którym niektórzy piszą. Zerknij na różnice i sam oceń czy warto. Ja nowa karta zapłaciłem za wakacje mniej o 260zl niż za to samo straż z BOŚ. Dla mnie warto. Cieszę sie, że wydałem to na jedną dobrą kolację w Konoba Daniela. Wolę to niż zostawić to jako prowizje w banku . Oceń sam czy warto
Ps. Ja głowy sobie tym nie łamałem. Policzyłem, poczytałem, zamówiłem i zaoszczędziłem
Dla mnie warto
Krakus001 napisał(a):piotrulex napisał(a):śmigacz napisał(a):Ja tam nie wiem o co ten szum mam mbank i kuna wyszła mi 0,606zł w kantorze na drogę u mnie płaciłem 0,65 więc płatności kartą tańsze. Wypłata w bankomacie euronetu wyszła mi 0,614 za kunę przy czym jednorazowo brałem 1200kun. Prowizja banku w tym wypadku 10zł za wypłatę. Chyba nie ma sensu łamać sobie głowę.
Policz ile kasy wydałeś i przelicza po swoim kursie oraz takim 0,57 o którym niektórzy piszą. Zerknij na różnice i sam oceń czy warto. Ja nowa karta zapłaciłem za wakacje mniej o 260zl niż za to samo straż z BOŚ. Dla mnie warto. Cieszę sie, że wydałem to na jedną dobrą kolację w Konoba Daniela. Wolę to niż zostawić to jako prowizje w banku . Oceń sam czy warto
Ps. Ja głowy sobie tym nie łamałem. Policzyłem, poczytałem, zamówiłem i zaoszczędziłem
Dla mnie warto
Jestem właśnie przed swoim pierwszym wyjazdem do Chorwacji i analizuje temat płatności kartą.
piotrulex - czy mógłbyś zdradzić (tu lub na priv) w jakim banku założyłeś nowe konto?
Wczoraj byłem w MBanku (tam mam główne konto) i przedstawili mi ofertę konta walutowego z euro. Z tego co zrozumiałem w przypadku płatności w Chorwacji kartą (z tego konta z euro) zostanie doliczona mi opłata 2% i opłata za przewalutowanie z euro na kuny. Zastanawiam się czy takie rozwiązanie ma sens?
Może lepiej zainteresować się ofertą banku PEKAO SĄ, o której wspominało kilka osób?
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne