napisał(a) ZebAg » 17.08.2017 14:48
Mam taką oto zagwozdkę:
Cennik kempingu podany jest w euro.
Pod cennikiem widnieje adnotacja, iż "płatności dokonuje się gotówką (w kunach) oraz kartami kredytowymi lub debetowymi" (tak to brzmi).
Mam do dyspozycji standardową kartę podpiętą do konta złotówkowego i walutową - podpiętą do konta walutowego (euro).
Najpierw pomyślałem, że najprostszym rozwiązaniem będzie uiszczenie płatności tą drugą (pracownik banku był tego samego zdania; został poinformowany, że transakcja nastąpi poza strefą euro).
Potem zadzwoniłem bezpośrednio do kampingu, żeby zapytać, w jakiej walucie ściągają należność przy płatności taką kartą: czy występuje dodatkowe przewalutowanie z euro na kuny / jaka waluta pojawia się na wydruku z terminalu? Pani zareagowała "That's a good question", po czym nastąpiło obszerne i naprawdę miłe wyjaśnienie, które w ogóle nie przybliżyło mnie do rozwiązania zagadki.
Podsumowując, obawiam się, czy płacąc kartą walutową nie będę "podwójnie stratny": jeśli w PL kupuję euro w kantorze, a potem, na miejscu, kwota zostaje jeszcze przekonwertowana do lokalnej waluty. Może więc lepiej od razu zapłacić kartą "złotówkową"?
Wolałbym nie wozić potrzebnej sumy w euro w gotówce.
Z góry dziękuję za pomoc,
Zeb.