Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 14.08.2017 20:21

To nie jest reguła. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Ja płaciłem mastercard-em.
soviet100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) soviet100 » 15.08.2017 07:59

Tomy Lee napisał(a):To nie jest reguła. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Ja płaciłem mastercard-em.

Jest regułą. Visa sama w sobie bierze prowizję a Mastercard nie a co najwyżej bank
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 15.08.2017 10:11

soviet100 napisał(a):
Tomy Lee napisał(a):To nie jest reguła. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Ja płaciłem mastercard-em.

Jest regułą. Visa sama w sobie bierze prowizję a Mastercard nie a co najwyżej bank

Ani Visa ani Master tylko bank wystawca realizujący płatność pobiera prowizję + dolicza kurs sprzedaży waluty/walut. Wejdź na stronę VISA i jest kalkulator i pole "prowizja Twojego banku".
Napisałeś wcześniej, że "zero prowizji" i że to reguła. Jeszcze raz mówię Ci nie wprowadzaj ludzi w błąd. Mam podstawy by twierdzić, że wiem na jakich zasadach odbywają się rozliczenia takich transakcji. Ta sama wiedza pozwala mi na stwierdzenie, że nie masz racji.
soviet100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) soviet100 » 15.08.2017 17:18

Wejdź sobie na stronę Visa i tam nawet kalkulator prowizji jest. Mastercard sama w sobie nie pobiera prowizji. Visa tak
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 15.08.2017 17:33

soviet100 napisał(a):Wejdź sobie na stronę Visa i tam nawet kalkulator prowizji jest. Mastercard sama w sobie nie pobiera prowizji. Visa tak

Przepracowałem w bankach 15 lat. Widać niepotrzebnie. Wystarczyło spotkać Ciebie i bym wszystko wiedział.
marzyciel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzyciel » 15.08.2017 17:46

Ja także w kalkulatorze Visa nie widzę żadnej prowizji Visa a tylko miejsce na wstawienie prowizji własnego banku.
jestok1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jestok1 » 15.08.2017 18:02

biorą i banki i operatorzy, banki wykorzystują sytuację i przerzucają odpowiedzialność na operatorów. Np moj bank , Mbank bierze 5,9% za płatność VISA w HRK !!! dodatkowo niekorzystny kurs walutowy , wysoki spread. Banki próbują sobie odbić wysokimi prowizjami ustawowe obniżki prowizji za płatności kartą w PL.
ja kupuję Euro za około 4,3 wymieniam na HRK za 720-730 kun za 100 Euro , kurs za jedną kunę wyniesie mnie poniżej 0,60 gr .
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 15.08.2017 18:50

Za bankier.pl odnośnie przewalutowań i prowizji na stan wakacje 2017 - ten tekst tyczy się tym co wcześniej pisali, że widzą kwotę która zeszła z konta a nie widać kwoty przewalutowania. Nie będzie jej widać przy płatnościach kartą

"Warto także pamiętać, że prowizja za przewalutowanie nie będzie ujęta w osobnej pozycji w historii transakcji na koncie bankowym. Zostanie ona wliczona w wypłatę tak, jak kurs walutowy – wypłacając 100 euro, w bankowości internetowej lub mobilnej pokaże się jedynie kwota w złotówkach, uwzględniająca kurs wymiany banku i przewalutowanie. Jedynie prowizja za wypłatę gotówkową będzie widoczna na bankowym wyciągu jako osobna pozycja"
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2017 18:54

jestok1 napisał(a):biorą i banki i operatorzy, banki wykorzystują sytuację i przerzucają odpowiedzialność na operatorów. Np moj bank , Mbank bierze 5,9% za płatność VISA w HRK !!

Dlatego od lat mam MasterCard...
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 15.08.2017 19:02

Pääkäyttäjä napisał(a):
jestok1 napisał(a):biorą i banki i operatorzy, banki wykorzystują sytuację i przerzucają odpowiedzialność na operatorów. Np moj bank , Mbank bierze 5,9% za płatność VISA w HRK !!

Tłumaczę Ci że ma Mastercard w mBank i także od tej karty biorą prowizję.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2017 19:08

Tomy Lee napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):

Nosz cholera jasna, nigdzie nie napisałem, że MC jest za darmo - odniosłem się do Visy (we wcześniejszych postach tez) a MC ma niższe opłaty i prowizje. Do 3% Master to nie to samo, co 6 Visy.

Banda dusigroszy... Zrezygnujcie z kont bankowych i kart, skończą się Wasze problemy i wątpliwości. Nie wyjeżdżajcie z kraju, jak Was wydawana za granicą kasa boli.

:roll: :roll: :roll:
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 15.08.2017 19:17

Pääkäyttäjä napisał(a):
Tomy Lee napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):

Nosz cholera jasna, nigdzie nie napisałem, że MC jest za darmo - odniosłem się do Visy (we wcześniejszych postach tez) a MC ma niższe opłaty i prowizje. Do 3% Master to nie to samo, co 6 Visy.

Banda dusigroszy... Zrezygnujcie z kont bankowych i kart, skończą się Wasze problemy i wątpliwości. Nie wyjeżdżajcie z kraju, jak Was wydawana za granicą kasa boli.

:roll: :roll: :roll:

Twoje wpisy sugerują, że masz kartę mastercard, od transakcji którą nie płacisz prowizji. Jak się okazało kłamiesz, bo płacisz ale mniejszą niż inni płacą vis-ą. To, że należysz do BANDY IGNORANTÓW nie upoważnia Cię, do obrażania innych. Wystarczy powiedzieć przepraszam, pomyliłem się :roll: . Nie myl rozważnych, inteligentnych albo świadomych z beztroskimi, ignorantami albo inteligentnymi inaczej. Jedyne co mnie boli, to poniżanie innych, dla których ważne lub istotne jest to, co Ty masz w d....e.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 15.08.2017 19:27

Ja tam się nie przejmuję. Wakacje są raz lub dwa ;P razy w roku więc szalejmy
Nie po to jedziesz na te dwa - trzy tygodnie by na wakacjach liczyć czy mi bank policzył kuny po 0.61 czy 0.58... Ludzie...

Dla tych co chcą liczyć wklejam tabelkę a niżej tekst

Niektóre instytucje wydają bowiem zarówno te z logo Visy, jak i MasterCard i mogą dla nich obowiązywać inne zasady przeliczeń. Dla przykładu płacąc „Przejrzystą kartą kredytową” PKO BP ze znaczkiem Visy, kwota po przeliczeniu 500 euro wyniesie 2160 zł, a MasterCard 2199 zł
Załączniki:
Karty.jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2017 19:44

Tomy Lee napisał(a):Twoje wpisy sugerują, że masz kartę mastercard, od transakcji którą nie płacisz prowizji.

Nigdzie tak nie pisałem.

Jak się okazało kłamiesz, bo płacisz ale mniejszą niż inni płacą vis-ą.

Udowodnij mi kłamstwo, cytując wpis, gdzie mówię iż nic nie płacę.

To, że należysz do BANDY IGNORANTÓW nie upoważnia Cię, do obrażania innych.

Wybór MC zamiast Visy jest świadomym wyborem a nie przejawem ignorancji. Miękki jesteś, skoro określenia "cholera jasna" oraz "dusigrosz" tak mocno Cię obraziły.

Wystarczy powiedzieć przepraszam, pomyliłem się :roll: .

Najpierw znajdź mój post, w którym sugeruję, że MasterCard jest bez opłat. Wtedy Ciebie przeprosze. Inaczej na razie będę Tobą gardzić, tym damym tracąc możliwość dyskusji ze mną.

Nie myl rozważnych, inteligentnych albo świadomych z beztroskimi, ignorantami albo inteligentnymi inaczej. Jedyne co mnie boli, to poniżanie innych, dla których ważne lub istotne jest to, co Ty masz w d....e.

Już napisałem, MC jest wyborem rozwazniejszym, niz Visa. Takim samym wyborem jest np. nie wozenie ze sobą pieniędzy. Zaś wcześniejszego postu nie uważam za ponizanie - za to Ty czytasz wybiórczo i nadinterpretujesz albo czytasz między wierszami szukając tego, czego tam nie ma.

EOT.
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 15.08.2017 20:12

Pääkäyttäjä napisał(a):
Tomy Lee napisał(a):Twoje wpisy sugerują, że masz kartę mastercard, od transakcji którą nie płacisz prowizji.

Nigdzie tak nie pisałem.

Jak się okazało kłamiesz, bo płacisz ale mniejszą niż inni płacą vis-ą.

Udowodnij mi kłamstwo, cytując wpis, gdzie mówię iż nic nie płacę.

To, że należysz do BANDY IGNORANTÓW nie upoważnia Cię, do obrażania innych.

Wybór MC zamiast Visy jest świadomym wyborem a nie przejawem ignorancji. Miękki jesteś, skoro określenia "cholera jasna" oraz "dusigrosz" tak mocno Cię obraziły.

Wystarczy powiedzieć przepraszam, pomyliłem się :roll: .

Najpierw znajdź mój post, w którym sugeruję, że MasterCard jest bez opłat. Wtedy Ciebie przeprosze. Inaczej na razie będę Tobą gardzić, tym damym tracąc możliwość dyskusji ze mną.

Nie myl rozważnych, inteligentnych albo świadomych z beztroskimi, ignorantami albo inteligentnymi inaczej. Jedyne co mnie boli, to poniżanie innych, dla których ważne lub istotne jest to, co Ty masz w d....e.

Już napisałem, MC jest wyborem rozwazniejszym, niz Visa. Takim samym wyborem jest np. nie wozenie ze sobą pieniędzy. Zaś wcześniejszego postu nie uważam za ponizanie - za to Ty czytasz wybiórczo i nadinterpretujesz albo czytasz między wierszami szukając tego, czego tam nie ma.

EOT.

Nie obraża mnie "dusigrosz" ale przynależność do "bandy" już tak. To samo tyczy się "miękki" i innych określeń, w których stawiasz się ponad kimś bo uważasz się za mądrzejszego, dokonującego trafniejszych wyborów itp. Swoją pogardę możesz wsadzić sobie w buty - będziesz wyższy i spoglądał na innych z jeszcze większej wysokości. Dla mnie jest ona warta tyle co bilet za przejazd autostradą w drodze powrotnej z wakacji. Nie zaśmiecam sobie tym głowy bo nie warto. Zapłaciłem za niego kartą - w przeciwieństwie do ciebie bez jakiejkolwiek prowizji i z kursem waluty, po jakim ja chciałem a nie jakim bank mi sprzedał euro.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 93
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone