beagm napisał(a):Hejka. Dla wielu z Was pewnie to ostrzeżenie nie będzie potrzebne, ale może komuś pomoże. Część z Was ma konta walutowe, ja dałam się skusić i założyłam subkonto w Euro do konta w Citi. Miało być pięknie i cudownie i a jakże wszystko za darmo. Wypłaty z bankomatów w Euro BEZPŁATNE na całym świecie. Uprzejma Pani z banku zapomniała tylko wspomnieć, że "obcy" bankomat pomimo wszystko potraktuje moją kartę jako złotówkową a nie w Euro i przewalutuje mi podwójnie wypłaconą kwotę. Efekt wybrane 300 E w Grecji, a z konta ubyło 350 E. Zero pomocy ze strony banku. Nie dość że pseudo-doradca nie potrafił mi powiedzieć jak mam wybrać kolejne pieniądze, aby uniknąć przewalutowania, to jeszcze zapłaciłam 100 zł za tel, bo Pan pier..... trzy po trzy. Sorry, ale taka prawda. Ale za to teraz mogę być szczęśliwa, bo rzecznik klienta obiecał, że będą zwracać uwagę klientów na ten problem. Co nie znaczy, że powiedzą, jak go uniknąć
miałem taką samą sytuację w Portugalii, bankomat Euronet naszą kartą w EUR rozpoznał jako w PLN i najpierw Euro przeliczył na złotówki , a potem złotówki na EUR, czyli podwójne przewalutowanie EUR/PLN/EUR
- rachunek i karta w EUR , bank T-mobile Usługi bankowe (dawny Sync).
Reklamują się i mają w regulaminie, że wypłaty z bankomatów zagranicznych za darmo bez prowizji, ale... wypłacając w Portugalii 50 E, pobrali mi 60 E, czyli 10 E prowizji (prowizja 20%).
Oczywiście reklamacji bank nie uznał, a nie chce mi się walczyć z łobuzami o 10E.