Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 11.08.2017 10:51

beagm napisał(a):Hejka. Dla wielu z Was pewnie to ostrzeżenie nie będzie potrzebne, ale może komuś pomoże. Część z Was ma konta walutowe, ja dałam się skusić i założyłam subkonto w Euro do konta w Citi. Miało być pięknie i cudownie i a jakże wszystko za darmo. Wypłaty z bankomatów w Euro BEZPŁATNE na całym świecie. Uprzejma Pani z banku zapomniała tylko wspomnieć, że "obcy" bankomat pomimo wszystko potraktuje moją kartę jako złotówkową a nie w Euro i przewalutuje mi podwójnie wypłaconą kwotę. Efekt wybrane 300 E w Grecji, a z konta ubyło 350 E. Zero pomocy ze strony banku. Nie dość że pseudo-doradca nie potrafił mi powiedzieć jak mam wybrać kolejne pieniądze, aby uniknąć przewalutowania, to jeszcze zapłaciłam 100 zł za tel, bo Pan pier..... trzy po trzy. Sorry, ale taka prawda. Ale za to teraz mogę być szczęśliwa, bo rzecznik klienta obiecał, że będą zwracać uwagę klientów na ten problem. Co nie znaczy, że powiedzą, jak go uniknąć :evil:

miałem taką samą sytuację w Portugalii, bankomat Euronet naszą kartą w EUR rozpoznał jako w PLN i najpierw Euro przeliczył na złotówki , a potem złotówki na EUR, czyli podwójne przewalutowanie EUR/PLN/EUR

- rachunek i karta w EUR , bank T-mobile Usługi bankowe (dawny Sync).

Reklamują się i mają w regulaminie, że wypłaty z bankomatów zagranicznych za darmo bez prowizji, ale... wypłacając w Portugalii 50 E, pobrali mi 60 E, czyli 10 E prowizji (prowizja 20%).
Oczywiście reklamacji bank nie uznał, a nie chce mi się walczyć z łobuzami o 10E.
soviet100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) soviet100 » 11.08.2017 19:06

Płacone 100 kun wczoraj 10/08/2017 przelicznik 0,57 bez prowizji
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 11.08.2017 19:23

Ja tez wszystkie placenia karta bardzo dobry kurs wyplata karta roznie zalezy od bankomatu ale gorzej od placenia karta nie wymieniac na miejscu w miejscowosciach turystycznych kurs dziadowski im dalej od tym lepiej od 705 do 7 40 taka roznica euro do kuna
soviet100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) soviet100 » 11.08.2017 19:51

Ja wymieniałem w Biograd na moru. super kurs. Jedynie to w Czechach mnie pojechali po bandzie bo dwie winiety Czechy i Austria 30e a na stacji nie miałem koron to mi euro po 3 zł policzyli że LPG wyszło prawie po 4 zł. Za to w Austrii 0,89 centa lpg
agnieszka-l
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnieszka-l » 13.08.2017 10:29

Więc tak, wymieniłam pieniądze i płaciłam kartą (ING Visa) i mogę powiedzieć, że w okresie kiedy byłam w Cro bardziej opłacało się płacić kartą. Przelicznik lepszy i nawet z prowizją banku wychodziło taniej, niż przy wymianie kasy w kantorze w Polsce. Nie była to jakaś wielka różnica, ale nie było też straty :)
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 13.08.2017 10:48

Byłoby taniej gdybyś w tym samym banku wpłaciła te same pieniądze na to samo konto w Eur tylko zamówiłabyś kartę do konta walutowego. Koszt karty chyba 1.50 za miesiąc, po urlopie zastrzegasz i zyskujesz transakcje bez prowizji i najlepszy przelicznik. Z wpisu wnioskuję, że uległaś sile reklamy i masz jedną kartę do obu kont. Teraz juz wiesz, że za rok można jeszcze taniej bez zbędnego wysiłku. :papa:
kasia.pe
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia.pe » 13.08.2017 17:05

Tomy Lee napisał(a):Byłoby taniej gdybyś w tym samym banku wpłaciła te same pieniądze na to samo konto w Eur tylko zamówiłabyś kartę do konta walutowego.

Tomy Lee czy mógłbyś rozwinąć myśl proszę?- jestem żywo zainteresowana tematem, bo wyjazd przede mną i tez mam ING. Nie rozumiem- mozna mieć druga kartę tylko do walutowego konta i to jest lepsza opcja? Myślałam, ze płatnosci karta z konta walutowego sa korzystne tylko w przypadku, gdy mamy konto w tej samej walucie co płatność, a w tym wypadku nie ma takiej możliwości (konto w eur a platnosc kuny). Opisz proszę dokładnie co masz na myśli.
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 13.08.2017 17:38

Pisałem o tym już kilka razy ale dla Ciebie powtórzę jeszcze raz. ING wprowadziło teraz taką nowość, że możesz mieć tą samą kartę do konta w pln i eur - wystarczy "podpiąć" samemu przez internet i działa (reklama w tv leci dość często). Zaleta tego rozwiązania jest taka: masz złotówki na koncie w pln i wpłacone na wyjazd euro na rachunku eur. Jadąc do kraju, w którym obowiązującą walutą jest EUR (np. Włochy, Austria, Niemcy) płacisz tą samą kartą. Jeśli waluta transakcji jest EUR pieniądze pobiorą się z konta EUR bez żadnej prowizji. Jeśli jednak waluta jest inna transakcja rozliczy się z konta PLN - bank sprzeda Ci odpowiednią ilość waluty i doliczy prowizję.
Uzupełnieniem czy też ominięciem tego rozwiązania jest zamówienie drugiej karty do konta EUR. Koszt chyba 1,50 zł/mies. - po wakacjach zastrzeżesz w mobilnej aplikacji ING i nie musisz nigdzie chodzić i niczego robić. W tym rozwiązaniu wpłacasz kupione euro na ten rachunek i płacisz w Czechach, Austrii, Słowenii, Węgrzech, i oczywiście Chorwacji. Każda transakcja będzie przeliczona bezpośrednio z kun na TWOJE eur a nie to co sprzeda Ci bank. Tylko zmień sobie limit bo domyślnie jest równowartość 500zł dziennie i możesz się zdziwić na stacji czy w knajpie że Ci odrzuci transakcję. Sam korzystałem z tego rozwiązania jeszcze tydzień temu i powiem Ci, że pomiędzy kwotą zablokowaną a faktycznie pobraną było czasami na jednej transakcji 2,5EUR - na moją korzyść. Robiąc ich kilkadziesiąt .... Myślę, że jaśniej już się nie da tego wytłumaczyć :oczko_usmiech:
Szelest
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szelest » 13.08.2017 18:32

Gwoli wyjaśnienia: u mnie to w 90% transakcje zbliżeniowe w supermarkecie, to nie żadni hakerzy do kopiowania paska ale "panie Grażyny z kasy", które kantują na potęgę. Np.
wczoraj babka rąbnęła mnie na jakieś monety i od razu wydarła z kasy paragon i go zgniotła i wyrzuciła (mowa o sklepie z dużej sieci IstarskiSupermarket, nie
osiedlowym). Nie robiłem dymu, bo niedługo wyjeżdżam i pozbywam się drobniaków;) Widziałem na własne oczy w Sparze w Puli, gdy turyści opieprzali babkę w informacji że są rąbnięci na cenie ta wezwała na nich policję. Nie wyglądali na zadowolonych, policja spisywała ich dokumenty.
Szelest
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szelest » 13.08.2017 18:48

agnieszka-l napisał(a):Więc tak, wymieniłam pieniądze i płaciłam kartą (ING Visa) i mogę powiedzieć, że w okresie kiedy byłam w Cro bardziej opłacało się płacić kartą. Przelicznik lepszy i nawet z prowizją banku wychodziło taniej, niż przy wymianie kasy w kantorze w Polsce. Nie była to jakaś wielka różnica, ale nie było też straty :)

Mam dokładnie takie same doświadczenia.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.08.2017 07:53

agnieszka-l napisał(a):Więc tak, wymieniłam pieniądze i płaciłam kartą (ING Visa) i mogę powiedzieć, że w okresie kiedy byłam w Cro bardziej opłacało się płacić kartą. Przelicznik lepszy i nawet z prowizją banku wychodziło taniej, niż przy wymianie kasy w kantorze w Polsce. Nie była to jakaś wielka różnica, ale nie było też straty :)

To może podaj ten kurs razem ze wszelkimi prowizjami. U mnie wczoraj w kantorze kuna po 0,65. Mam tylko nadzieję, że nie cieszysz się z kursu np 0,64 ...
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 14.08.2017 08:06

W weekendy kantory czesto podnosza ceny. Waluty nie powinny wtedy drozec bo gieldy nie pracuja.
U mnie dzisiaj kuna po 0.59
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 14.08.2017 08:31

piotrulex napisał(a):

To może podaj ten kurs razem ze wszelkimi prowizjami. U mnie wczoraj w kantorze kuna po 0,65. Mam tylko nadzieję, że nie cieszysz się z kursu np 0,64 ...

Mnie w wariancie, który opisałem wychodziło średnio 0.57. W tym samym czasie zrobiłem dla porównania jedna transakcję kartą mBanku. Prowizja wliczona w transakcję + podwójne przewalutowanie i wyszło około 0.62.
soviet100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) soviet100 » 14.08.2017 20:15

Ja mam Mastercard czyli zero prowizji. Wychodzi 0,57 dziś
soviet100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) soviet100 » 14.08.2017 20:17

Visa się nie opłaca bo prowizja. Ja płaciłem dziś Mastercard i wyszło czysto 0,57
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 92
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone