Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 29.03.2013 10:47

w mBanku trzeba wykupić pakiet do konta za 5 zł/msc i jest wypłata bez prowizji za granicą. I chyba jeszcze kartę trzeba zmienić.
tkapica@o2.pl
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tkapica@o2.pl » 29.03.2013 10:58

To w Inteligo jest taniej 4 zl na miesiecznie.
Pozdrawiam
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 29.03.2013 11:50

toomas napisał(a):w mBanku trzeba wykupić pakiet do konta za 5 zł/msc i jest wypłata bez prowizji za granicą. I chyba jeszcze kartę trzeba zmienić.

jeśli Twoje miesięczne wpływy przekraczają 5000 zł to ten pakiet masz za darmo. i wtedy wypłata w bankomatach również darmowa
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 29.03.2013 14:42

Tutaj trochę informacji o Alior:

pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 29.03.2013 19:07

KrisM napisał(a):
toomas napisał(a):w mBanku trzeba wykupić pakiet do konta za 5 zł/msc i jest wypłata bez prowizji za granicą. I chyba jeszcze kartę trzeba zmienić.

jeśli Twoje miesięczne wpływy przekraczają 5000 zł to ten pakiet masz za darmo. i wtedy wypłata w bankomatach również darmowa

Można jeszcze wziąść karte World Debit MasterCard - i uaktywnić pakiet łaczacy z Multibankiem.
Za 5 pln masz wypłaty we wszystkich bankomatach bez prowizji (polska + swiat) + jeszcze pakiet lojalnosciowy
adrianm
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianm » 29.03.2013 19:53

Hej, z AlioremSync to trzeba jeszcze uważać.

Mam Pekao S.a - super sprawa bo Unicredit Group i cała europa bez kosztów. Żadne 2% doliczane do kursu itp. przy wybieraniu z bankomatów - sprawdzone już między innymi 3x w Cro.
Mam też Alior Sync - będąc we wtorek we Wiedniu , nie mogłem zapłacić kartą w sklepie, Pani próbowała 3x, i nic z tego. A kartę Pekao S.a bez problemu przyjęło ... więc ja bym tu jeszcze uważał z przeniesieniem konta w 100% do Synca. Taką samą sytuację miałem w Zurychu ....

W tym roku do Cro, tak samo jak poprzednie wyjazdy - karta w kieszeń i tyle. Stacje benzynowe - kartą. Restauracje - kartą. Jedynie to na lody i jakieś wejściówki trzeba wybrać kasę ze ściany :). Nie lubię jak mi zostają "klepaki" w kieszeni...
Ale my w tym roku z rowerem na dachu do Cro, więc:)
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 29.03.2013 21:03

adrianm napisał(a):Hej, z AlioremSync to trzeba jeszcze uważać.

Mam Pekao S.a - super sprawa bo Unicredit Group i cała europa bez kosztów. Żadne 2% doliczane do kursu itp. przy wybieraniu z bankomatów - sprawdzone już między innymi 3x w Cro.
Mam też Alior Sync - będąc we wtorek we Wiedniu , nie mogłem zapłacić kartą w sklepie, Pani próbowała 3x, i nic z tego. A kartę Pekao S.a bez problemu przyjęło ... więc ja bym tu jeszcze uważał z przeniesieniem konta w 100% do Synca. Taką samą sytuację miałem w Zurychu ....

W tym roku do Cro, tak samo jak poprzednie wyjazdy - karta w kieszeń i tyle. Stacje benzynowe - kartą. Restauracje - kartą. Jedynie to na lody i jakieś wejściówki trzeba wybrać kasę ze ściany :). Nie lubię jak mi zostają "klepaki" w kieszeni...
Ale my w tym roku z rowerem na dachu do Cro, więc:)

jaką masz kartę i jakie konto w PeKaO? bo z tego co wyczytałem, a mam konto mobilne + kartę mastercard to wypłata bez prowizji tylko w bankach należących do Unicredit (Zagrebacka Banka). a naprawdę nie pobierają prowizji za przewalutowanie?
adrianm
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianm » 29.03.2013 22:30

Aktywne Plus a kartę Maestro.

Patrząc po bilingu, jedna pozycja : 220Kn , pobrane z konta 118zł, czyli 0.54zł za kn,
patrząc na tabelę z kursem walut banku Pekao z tego dnia - 0.53zł ( średni kurs).
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 30.03.2013 08:50

adrianm napisał(a):Aktywne Plus a kartę Maestro.

Patrząc po bilingu, jedna pozycja : 220Kn , pobrane z konta 118zł, czyli 0.54zł za kn,
patrząc na tabelę z kursem walut banku Pekao z tego dnia - 0.53zł ( średni kurs).

no tak, ale i Ciebie też dotyczy zastrzeżenie bez-prowizyjnej wypłaty w bankomatach UniCredit group. w innym przypadku prowizja 4% min 10 zł
adrianm
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianm » 30.03.2013 10:05

Tak, ale tych bankomatów jest dużo, więc nie ma problemu.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 30.03.2013 11:02

KrisM napisał(a):

heeee, dobre mają zasady...przy takim wpływie to ja mogę na wakacjach płacić za każdą wypłatę te 2 lub 3 %...:)
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 30.03.2013 13:26

adrianm napisał(a):Tak, ale tych bankomatów jest dużo, więc nie ma problemu.

nie twierdzę, że to problem. bo jeśli faktycznie nie pobierają opłaty za przewalutowanie - to super sprawa i nie często spotykana. trzeba tylko szukać bankomatów Zagrebacka Banka (ponad 600 szt w Cro). ja w zeszłym roku płaciłem i wypłacałem kartą mBanku i też nie wychodziło najgorzej. ale skoro można zaoszczędzić 2%;-)
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 04.04.2013 11:51

Ja używałem karty Alior. Nie reklamuję ich, ale ja jestem zadowolony. Płaciłem, wybierałem z bankomatu... Ciekawostką był bankomat w Omiszu, wklepałem pin, kwotę jaką chcę a on mi zaraz wyświetlił ile to będzie w przeliczeniu na złotówki i czy się zgadzam i czy kontynuować. Jedna uwaga jeśli chodzi o kartę, w ubiegłym roku załatwiłbym się przez własną głupotę! Płaciłem kartą na bramkach, schowałem ją w schowku na podszybiu i... zapomniałem. Auto stało w słońcu i przypomniałem sobie o niej następnego dnia, była pofalowana jak Bałtyk w czasie sztormu. Prostowałem 2 godziny i miałem obawy czy będzie działać. Miałem jeszcze kredytową, ale wiadomo jakie koszty jakby wyciągać z bankomatu...
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 04.04.2013 13:24

adrianm napisał(a):Aktywne Plus a kartę Maestro.

No to doliczyli Ci opłatę za przewalutowanie ;) własnie owe ok. 2% ;) - 1 grosz z 53 groszy to wychodzi ok. 2% ;)

oni zapewne mówią że wypłaty bez żadnych opłat za granicą w ich bankach ..............

ale zapominają dopowiedzieć że jeżeli walutą rozliczeniową jest "euro" ;)
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 04.04.2013 13:29

można domniemywać, że te banki które nie mają opłaty za przewalutowanie dorabiają sobie na kursie. trzeba by zrobić zestawienie, kursów i opłat i wtedy porównać. ale czy znajdzie się taki, któremu by się to chciało :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone