Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 09.08.2017 16:03

W jaki sposob z Grecji naliczylo Tobie 100 zl za telefon?
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 09.08.2017 16:15

Zanim zorientowałam się w sytuacji byliśmy już Czarnogórze, a nie Grecji i 17 min bezsensownej rozmowy tyle kosztowało. A chciałam po raz kolejny wybrać kasę i usiłowałam dowiedzieć się jak to zrobić. Niestety Pan doradca jest doradcą tylko z nazwy, bo jego odpowiedź brzmiała : nie wiem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2017 16:23

W moim przypadku reklamacja została odrzucona. Film z bankomatem nagrałem po roku ;) Odpuściłem w tamtym przypadku i teraz używam jedynie pewnych bankomatów.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.08.2017 19:25

Szelest napisał(a):... Pekao SA w bankomacie Zagrebackiej (i tak tylko taki bankomat mam w hotelu)-nie wiem jaki kurs, ale np. 300 kun to jakieś 180-parę zł z konta, więc nie ma dramatu ...

Niewiadomo ile to parę zł ale i tak lekki dramat ...
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 09.08.2017 20:11

Uściślę - przy wybieraniu kasy karta debetową Pekao SA z bankomatów Zagrebacka Banka należy przede wszystkim NIE korzystać z DCC i obciążać rachunek w kunach (HRK) a nie w złotówkach. Wtedy kuna kosztuje 0,56-0,57 zł. Jeżeli wybierzemy Dynamic Currency Conversion lub wybierzemy opcję obciążenia rachunku w PLN to przeliczy nam po kursie gorszym. Temat był wałkowany wielokrotnie np. tu: klik
Szelest
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szelest » 09.08.2017 23:01

piotrulex napisał(a):

O ile pamiętam 183 zł, oczywiście rozliczenie w HRK.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 10.08.2017 07:54

To nie ma dramatu. Dzisiaj u nas kuny po 0.59 w pkobp wiec wychodzi na to ze 183 zl to jest 300KN plus 3% prowizji.
Rzeklbym jest w normie.
Tylko jedna sprawa. 3 proc tyczy sie platnosci karta. Przy wyplacie z bankomatu jest tez 3 proc ale z dopiskiem minimum 10 zl. Moze jeszcze nie masz policzone za wyplate z obcego bankomatu
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 10.08.2017 09:35

bigredone napisał(a):W moim przypadku reklamacja została odrzucona. Film z bankomatem nagrałem po roku ;) Odpuściłem w tamtym przypadku i teraz używam jedynie pewnych bankomatów.

Hej, dostałam dziś info, że reklamacja została uznana :oczko_usmiech: Więc odzyskam 50 E. Zostaje jeszcze "walka" z bankiem o zwrot za telefon. I żegnamy się ozięble.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.08.2017 11:08

Garo&Justa napisał(a):To nie ma dramatu. Dzisiaj u nas kuny po 0.59 w pkobp

Mają te kuny w banku czy nie. :?:

w-polsce-kuna-prawie-65-gr-kurs-euro-kuna-w-chorwacji-t18830-1845.html#p1895816
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 10.08.2017 12:01

Janusz Bajcer napisał(a):

Chodzi mi o to ze kurs w pkobp jest 0.59 i po takim bank przelicza podczas wybrania pieniedzy Kartą i do tego dolicza prowizje 3 procent.
Do tego odnosil sie ten post a nie dostepnosci kun w tym banku

Moj post byl zwienczeniem dyskusji wyzej o kwocie jaka bank pobral za wyplate kun. Nizej wklejam cyctat do ktorego sie odnioslem z moja wypowiedzia
Szelest napisał(a):
piotrulex napisał(a):

O ile pamiętam 183 zł, oczywiście rozliczenie w HRK.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.08.2017 12:09

Garo&Justa napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):

Chodzi mi o to ze kurs w pkobp jest 0.59 i po takim bank przelicza podczas wybrania pieniedzy Kartą i do tego dolicza prowizje 3 procent.
Do tego odnosil sie ten post a nie dostepnosci kun w tym banku

Jakoś inaczej odczytałem chyba to co napisane;
Garo&Justa napisał(a):Tak, Pkobp nie sprzeda kun bo nie ma...
Ale! Nic straconego. Dzisiejszy kurs na stronie pkobp to 0,5910 za kune a w kantorze na Swidnickiej we Wrocławiu dzisiaj Kuny za 0.59 gr
I dzisiaj kupuję
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 10.08.2017 14:49

No bo pkobp ma na stronie kurs PLN-HRK ale potrzebny nie do sprzedaży HRK ludziom, tylko do pokazania po jakim kursie liczy sobie transakcje bezgotówkowe.
Byłem w pkobp wyjaśnili mi że nie sprzedają ale kurs musi być widoczny. By ludzie wiedzieli po ile im bank te kuny sprzedaje jak na wakacjach płacą kartą
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.08.2017 15:22

Garo&Justa napisał(a):No bo pkobp ma na stronie kurs PLN-HRK ale potrzebny nie do sprzedaży HRK ludziom, tylko do pokazania po jakim kursie liczy sobie transakcje bezgotówkowe.
Byłem w pkobp wyjaśnili mi że nie sprzedają ale kurs musi być widoczny. By ludzie wiedzieli po ile im bank te kuny sprzedaje jak na wakacjach płacą kartą

To PKOBP sam przelicza z kun bezpośrednio na złotówki? Bez pośrednictwa mc czy Visy i ich kursów?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.08.2017 16:28

Garo&Justa napisał(a):No bo pkobp ma na stronie kurs PLN-HRK ale potrzebny nie do sprzedaży HRK ludziom, tylko do pokazania po jakim kursie liczy sobie transakcje bezgotówkowe.

Teraz mam już jasność, że pkobp kun nie sprzedaje. :wink:
Szelest
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szelest » 10.08.2017 18:46

Pomijając kursy, spready, procenty itp. dla mnie ważny jest też aspekt psychologiczny- sportem narodowym Chorwatów jest rąbanie na reszcie w sklepach, barach, restauracjach, nie wydawanie paragonów itp. Płatność kartą to załatwia ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 90
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone